NYHEDER

Sådan finder du hjemmets energislugere

Selvom TV, mikroovn og mange andre el-apparater er fast inventar i de danske hjem, er det de færreste der ved, hvor meget strøm den enkelte enhed bruger. Men det er faktisk muligt med et helt særligt, og ganske gratis, apparat at finde ud af, hvor de største strømslugere er, og hvad de koster i forbrug.

Når elregningen dumper ind ad brevsprækken, kan det være svært at danne sig et overblik over, om det er spillekonsollen eller køleskabet, der igen har sendt forbruget i vejret.

-Elregningen giver dig overblik over dit samlede elforbrug, men ikke hvad det enkelte apparat bruger af strøm. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvad der får elregningen til at stige, og hvor du skal sætte ind, hvis du gerne vil spare på strømmen. Derfor er det en god idé at bringe en energimåler i spil, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi.

Energimålere findes i form af SparOmetre, der kan bestilles og lånes gratis på dit lokale bibliotek eller købes i et byggemarked. 

Det usynlige forbrug

En velkendt synder i det usynlige elforbrug er apparaternes standby-funktion, men produktets alder, mærke og funktioner spiller også ind, når tørretumblerens samlede forbrug skal gøres op. Her peger Benny Hebsgaard på energimålere som eksempelvis et SparOmeter til at kortlægge, hvor meget strøm den enkelte enhed bruger.

-En god måde at synliggøre de forskellige apparaters forbrug er ved at bruge et SparOmeter, der viser præcis hvor meget strøm, dit køleskab for eksempel bruger. Med den viden er det nemmere at finde ud af, om der er enheder, man skal være ekstra opmærksom på, eller om det er tid til at skifte til en mere energirigtig model, siger han.

Bevidsthed sparer strøm

Selvom mange danskere allerede følger de gængse energispareråd, såsom at slukke for apparaterne efter brug, mener Benny Hebsgaard, at der er meget at hente ved at danne sig overblik over, hvordan elforbruget fordeler sig.

-Jo mere bevidst man bliver om sit forbrug, des større er sandsynligheden for, at man kan reducere det og spare penge i sidste ende, siger han.

SparOmeteret sættes direkte i stikkontakten og måler elforbruget særskilt for hver tilsluttet 230V-enhed. Forbruget kan både aflæses i kWh og kr. og kan måles på dags-, uge-, måneds- eller årsbasis. 

Hver anden dansker kører el- eller hybridbil i 2030

På trods af den nye regerings beslutning om at droppe afgiftsfritagelsen på elbiler, vurderer en af Danmarks førende fremtidsforskere på trafikområdet, at el- og hybridbiler går en lys fremtid i møde i Danmark. En undersøgelse af danskernes forhold til elbiler bakker ham op.

Selvom det blot er cirka to procent af danskerne, der i dag har investeret i en el- eller hybridbil, ser fremtiden for de lydløse køretøjer alt andet end sort ud. Ifølge en undersøgelse, som YouGov har fortaget for energiselskabet NRGi, har 23 procent af de adspurgte planer om at investere i en elbil eller hybridbil inden for de næste tre år. 

Det undrer ikke fremtidsforsker på trafikområdet Uffe Palludan:

- Den holdningsændring på miljøområdet vi ser vinde frem i øjeblikket koblet med den teknologiske udvikling, vil føre til, at der kommer endnu flere el- og hybridbiler på de danske veje i fremtiden. Min vurdering er, at det er meget muligt, at halvdelen af Danmarks bilpark i 2030 vil bestå af el- eller hybridbiler, siger Uffe Palludan fra Palludan Fremtidsforskning.

Fremtidsforskeren peger på, at CO2-dagsordenen og den batteriteknologiske udvikling er to stærke kræfter, der driver udviklingen frem – en udvikling, der vil blive yderligere accelereret af stigende oliepriser, fordi det øger incitamentet til at forske i og udvikle batteriteknologi.

NRGis undersøgelse bekræfter fremtidsforskeren i, at miljøhensyn er en drivkraft i udviklingen. Således svarer 71 procent af de adspurgte, som inden for de næste tre år overvejer at erhverve sig en el- eller hybridbil, at de vil gøre det af hensyn til miljøet.

Grøn omstilling

Energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard mener, at fremtidsforskerens vurdering er realistisk:

- Omstillingen til en grøn økonomi, hvor byer og kommuner efterspørger smarte og bæredygtige løsninger er irreversibel. Batteriteknologien kan blive afgørende for udviklingen i hele transportsektoren, men jeg tror ikke, vi skal afskrive, at andre teknologier kan vinde frem, som fx brintbilen, siger Benny Hebsgaard.

Udviklingen vil fortsætte – afgifter eller ej

Udover miljøet spiller prisen også en rolle for mange i undersøgelsen. 47 procent af dem, der ikke ejer en elbil angiver, at det skal være billigere at investere i en elbil, før det er attraktivt for dem. Det kan imidlertid blive op til producenterne selv at sørge for dette, da regeringen har valgt at droppe afgiftsfritagelsen på elbiler fra udgangen af 2015.

- Der er nok ikke nogen tvivl om, at afgiftsfritagelsen har medvirket til at stimulere salget i en positiv retning, og at manglen på samme vil være med til at lægge en dæmper på udviklingen. Set i det lange perspektiv, altså 15-20 år frem, tror jeg dog ikke på, at skiftende regeringers divergerende beslutninger om afgifter vil påvirke den overordnede udvikling, siger Uffe Palludan, og fortsætter:

- Et batteriteknologisk gennembrud – som kan være nært forestående – vil på et tidspunkt gøre el- og hybridbilerne billigere end de konventionelle biler, og så spiller eventuelle afgifter ikke nogen rolle længere, slutter Uffe Palludan.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1004 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 24. - 26. november 2014.

Guide: Sådan sikrer du strøm til dine gadgets på rejsen

Skal sommerferien spendereres under varme eller eksotiske himmelstrøg, og medbringer du smartphone, tablet og andre elektriske gadgets, bør du være opmærksom på destinationens el-kontakter og spænding. Energiselskabet NRGi guider dig her gennem oplagte rejsemåls standarder.

Selvom mange af os tager på ferie for at opleve, er vi gerne oplevelsen af at mangle strøm til smartphone, tablet og kamera foruden.

I Danmark er spændingen 230 volt/50 hz, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben uden jord. I udlandet varierer både spænding og udseende af stik og kontakter. Ved nogle destinationer kan du uden problemer oplade dine elektriske apparater efter danske standarder, mens det andre steder er en god idé eller ligefrem nødvendigt at købe en adapter, der tager højde for en anden spænding eller type af elstik.

Energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard har lavet en oversigt, der viser forskellene ved de populære og de mere eksotiske rejsemål.

De populære feriemål

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona)

Spændingen er 220 volt ligesom i Danmark, og stikkene er også af samme udseende. En adapter er derfor ikke nødvendig.

Grækenland

Spændingen er 220 volt ligesom i Danmark. Dog kan der forekomme ældre stik og kontakter, der ikke passer til vores. Her kan man købe en adapter lokalt, såfremt det bliver nødvendigt.  

Tyrkiet 

Spændingen og elstik er efter danske standarder de fleste steder. Dog kan der forekomme kontakter til tynde ben, hvor en adapter bliver nødvendig. Også her kan man købe en adapter lokalt.

Thailand 

I Thailand er spændingen den samme spænding som i Danmark, men de bruger flade stik med tynde ben. Heldigvis kan kontakterne klare både flade og runde ben, så her behøver man ingen adapter.

USA (inkl. Hawaii)

I USA bruges både andre stik og en anden spænding. Spændingen er 110-120 volt og stikkene er flade med to tynde lige ben. Det er derfor nødvendigt at købe en adapter hjemmefra eller købe i USA, der både tager højde for stikket og spændingen.

Australien

Spænding er 220 volt som i Danmark, men stikkene er trebenet med flade og skæve ben, så en adapter er nødvendig, og den kan købes i Australske lufthavne.

De eksotiske

Japan

Spændingen i Japan er 100-110 volt, men der benyttes to slags stik og stikkontakter – henholdsvis A og B, dvs. med og uden jord. Har du en amerikansk adapter, vil den dog kunne fungere til samtlige stik, eller du kan købe adapter i landet.

Vietnam

Vietnam adskiller sig fra de øvrige lande, da spændingen går fra 110-230 volt og også stik og kontakter varierer rundt omkring i landet. Derfor er nødvendigt at købe en universel adapter, der kan tage flere former for stik.

Sydafrika

Spændingen er 220 V/ 50 hz, som vi kender det i Danmark. Til gengæld er elstik og kontakter med tre runde ben, hvoraf en større i midten, hvorfor man bør købe sig en adapter. Da landet selv importerer mange andre elektriske apparater til landet, er det billigere at købe en adapter i Sydafrika.

Ustabilt og varierende elnet

Det er ikke kun spændningen og stik, der er anderledes i udlandet. I nogle lande kan man også komme ud for hyppige strømafbrud, da elnettet har tendens til at blive overbelastet. Derudover kan det i nogle få lande være svært at gennemskue, om spændningen passer til de medbragte elektriske apparater. Vil man helt undgå de udfordringer, anbefaler Benny Hebsgaard, at man medbringer en mobil solcelleoplader, der oplader tablets og mobiler uden at være afhængig af elnettet.

Send energiregningen på sommerkur og få råd til mere ferie

Udgifterne til vand og varme topper typisk ikke om sommeren, men der er stadig mange penge at hente på at begrænse dit forbrug. Energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, guider dig her gennem de bedste tips til at spare på sommerens energiudgifter.

Sluk cirkulationspumpen

Når varmen skal fordeles i huset, sker det via husets cirkulationspumpe, og det kræver strøm. Nyere huse er som regel udstyret med en enkelt pumpe, mens større huse kan have flere pumper.

Hvis du slukker pumpen i de fire måneder, hvor det er varmest, svarer det til en besparelse på 175 kWh eller 350 kroner for hver pumpe. Har du mere end en pumpe, kan det hurtigt blive til en klækkelig besparelse.

Pumpen er placeret ved dit varmeanlæg i et teknikskab, bryggerset, entreen eller i kæleren, og du slukker den på en almindelig kontakt.

Besparelse i eksemplet: 350 kroner pr. pumpe

Installér et tænd/sluk ur

Skal du på ferie eller udflugt i løbet af sommeren, og glemmer du at slukke for TV’et, computeren, radioen eller lyset, er det ærgerlige penge at punge ud.

Glemmer du f.eks. at slukke spillekonsollen, og den står tændt, mens du nyder sydens sol i to uger, kan det koste helt op til 131 kroner. Har du samtidig to glødepærer tændt, kan regningen overstige 200 kroner til ingen verdens nytte.

Hvis du benytter dig af et tænd/sluk ur, vil det automatisk sørge for at slukke apparaterne efter din indstilling.

Besparelse i eksemplet: 131-210 kroner

Brug kun ét køleskab til opbevaring

Det er ikke noget som en kold øl eller sodavand på en varm sommerdag. For at sikre rigeligt med forsyninger til sommeren, er det fristende at installere det gamle køleskab i garagen eller redskabsskuret.

Desværre kan det få elregningen til at løbe løbsk, da fx et ældre køleskab fra 90’erne bruger omkring 200 kWh på bare fire måneder og koster 400 kroner, hvilket svarer til et moderne køleskabsforbrug på et helt år.

Er det nødvendigt med et ekstra køleskab, bør man installere et nyt og mere energivenligt med et forbrug på ca. 66 kWh i løbet af sommeren.

Køleskabet bør have en temperatur på 5 grader. Der koster 5 % ekstra energi, for hver grad du sænker temperaturen yderligere. Det samme gælder fryseren.

Besparelse i eksemplet: 250-400 kroner

Korrekt rumtemperatur i alle rum

Selvom det er varmt uden for, hedder tommelfingerreglen en rumtemperatur på mellem 20-22 grader. Dog gælder det kun de rum, man opholder sig i. I øvrige rum kan du med fordel sænke temperaturen.

For hver grad du sænker temperaturen, sparer du ca. 7 % energi

Besparelse i eksemplet: Varierer efter antal rum og rummenes størrelse

Tør tøjet i det fri

Det er nærliggende at smide vasketøjet i tørretumbleren, men det er også dyrt. For hver tumbling koster det ca. 6 kroner. Hvis du tumbler tøjet en gang om dagen fra maj til og med august, vil det betyde en regning på over 700 kroner.

I stedet bør du udnytte de varmere temperaturer og lade tøjet tørre udendørs og evt. under overdækning for mulig regn.

Besparelse: 738 kroner

Samlet besparelse ved at følge nævnte eksempler: 1.698 kroner

”Der er uanede muligheder for at nedbringe energiforbruget og få flere penge til ferien og alt det sjove, og næsten alle danskere kan spare penge på deres energiforbrug. Men det kræver først og fremmest, at man holder øje med sit forbrug og er villig til at ændre vaner. Har du en elektronisk elmåler, kan du hurtigt få dig et overblik via din profil hos energiselskabet. Blot ved at være lidt mere opmærksom og tjekke forbruget en gang om måneden, vil de fleste familier opleve en besparelse i forbruget på ca. 10 procent,” slutter Benny Hebsgaard.

Om udregningerne

Udregningerne er foretaget af energiselskabet NRGi og er baseret på en vejledende elpris på 2 kr/kWh. Der er taget udgangspunkt i en tidsperiode fra 1. maj til og 31. august, hvor det statistisk set er varmest på året. Det gennemsnitlige elforbrug ved nævnte elektriske apparater er vejledende.

Undersøgelse: Økonomien vejer tungest, når vi vælger grønt

4 ud af 5 danskere vælger vedvarende energikilder for pengenes skyld. Det viser en undersøgelse gennemført af YouGov for NRGi og Spar Nord, der blandt andet peger på de seneste års markante efterspørgsel efter minibiler og forsvundne efterspørgsel efter private solcelleanlæg som eksempler på økonomiens betydning.

I en undersøgelse gennemført af YouGov for NRGi og Spar Nord svarer 80 procent af de adspurgte, at de overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, fordi det kan betale sig rent økonomisk. 65 procent tilskriver dog også miljøet betydning for deres beslutning om at investere grønt.

De danskere, der ikke overvejer vedvarende og miljøvenlige energikilder, angiver tilsvarende prisen som den primære årsag til den manglende interesse i at investere grønt. 

- Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi. Og heldigvis er det også sådan i de fleste tilfælde, at det på lang sigt er en god investering at tænke grønt, siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.

Spare-bevidsthed dominerer

I Spar Nord hæfter chefanalytiker Martin Lundholm sig ved, at privatforbruget i Danmark stadig bærer præg af den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst førte med sig. Og han er ikke i tvivl om, at det er med til at forstærke opmærksomheden på det økonomiske incitament, når danskerne skal beslutte sig for, om de vil investere i miljørigtige løsninger.

- Siden krisen har vi set en udpræget spare-bevidsthed, der blandt andet kommer til udtryk i form af et lavere forbrug og et højere opsparingstempo, og det smitter uden tvivl også af på vores villighed til at investere i vedvarende energikilder, uddyber Martin Lundholm og tilføjer:

- De seneste år har vi eksempelvis set salget af de miljøvenlige minibiler stige markant, efter en omlægning af afgifterne gjorde dem mere økonomisk attraktive. Og det er et godt eksempel på en disposition, hvor vi forener økonomiske hensyn og miljøhensyn uanset - hvad end der så vægter tungest i forhold til den købsbeslutning.

Solcelleinteresse forsvundet

Benny Hebsgaard henviser til, at efterspørgsel efter private solcelleanlæg stort set er forsvundet, efter den såkaldte nettomålerordning med årlig afregning blev afskaffet ved udgangen af 2012.

Da nettomålerordningen med årlig afregning var gældende, blev der alene i 2012 opstillet omkring 70.000 private solcelleanlæg. Siden er udviklingen stagneret, og i 2015 er der i årets første fem måneder kun opstillet nogle få hundrede anlæg.

- Eksemplet med udbredelsen af solcelleanlæg illustrerer, at det økonomiske incitament er afgørende for danskernes lyst og vilje til at gå alternative veje for miljøets skyld, lyder det afsluttende fra Benny Hebsgaard.

Om undersøgelsen

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi og Spar Nord. Der er i alt gennemført 1004 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år i perioden 24.-26. november 2014.

Sådan får du styr på elsikkerheden i sommerhuset

Endelig gør sommervarmen sit indtog, og med det skydes sommerhussæsonen for alvor i gang de kommende uger, hvor tusindvis af danskere tager i sommerhus. Men hvordan står det egentlig til med elsikkerheden i sommerhuset? Det er der god grund til at være opmærksom på for at få en sikker sommer uden el-ulykker. Energirådgiver hos NRGi giver her fem gode råd til, hvordan man får styr på elsikkerheden.

Mange af de danske sommerhuse er af ældre dato, og i dem er der særligt god grund til at være opmærksom på elsikkerheden for at undgå el-ulykker.

Energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, kommer her med fem gode råd til, hvordan du får styr på elsikkerheden i sommerhuset.

1. Gamle køleskabe og frysere skal støves af

- Det er en god idé at være opmærksom, når man tænder for gamle køleskabe og frysere. De kan have problemer med startrelæer, som betyder, at de udsender en elektrisk gnist, når de startes. Er der samtidig støv og nullermænd bag køleren, kan det ende med brand. Derfor bør man af og til støvsuge køleribberne på bagsiden af køleskabet og fryseren, siger Benny Hebsgaard.

2. Træk alle stik ud af kontakterne

Når du forlader sommerhuset i en længere periode, er det en god idé at trække alle stik ud af kontakterne. På den måde vil huset være mindre sårbart for lynnedslag.

- Det er især vigtigt, hvis man i huset har et gammelt TV-apparat stående. Jo ældre TV’et er, des større bliver risikoen for, at det kan bryde i brand. Derfor er det en god idé at trække stikket ud, når man ikke er i sommerhuset. På den måde sikrer du både dit gamle TV og sparer samtidig på den unødige standby-strøm, siger Benny Hebsgaard.

3. Pas på med forlængerledninger

Mange sommerhuse opvarmes med el-radiatorer, og her er det en god idé at være opmærksom på ikke at overbelaste installationerne. 

- Da el-radiatorer bruger en del strøm, er det en god idé at sikre sig, at man har et tilstrækkeligt antal stikkontakter i sommerhuset og ikke blot tilslutter strømslugende produkter til forlængerledninger, som er en af de store kilder til el-problemer. Forlængerledninger der ligger og roder på gulvet bliver nemlig hurtigere slidte, og forbindelserne løsner sig, forklarer Benny Hebsgaard.

4. Tjek for fugtskjolder

Efter et koldt og fugtigt forår er det vigtigt at tjekke, at der ikke er fugtskjolder eller vand fra smeltet sne omkring strømudtag, lampesteder, stikkontakter og afbrydere.

5. Tjek om HFI-relæet virker som det skal

Det er vigtigt – faktisk lovpligtigt – at tjekke om HFI/HPFI-afbryderen fungerer korrekt. Tjek det ved at trykke på prøveknappen. Hvis HFI/HPFI-relæet ikke slår fra, vil det heller ikke slå fra ved kortslutninger eller overspænding, og det kan i værste fald føre til brand. Så der er god grund til at være OBS på relæet.

NRGi ansætter ny divisionschef

NRGi ansætter Jesper Knudsen som ny administrerende direktør for divisionen EL:CON Gruppen A/S.

NRGi, der er et af Danmarks største energiselskaber, har ansat 44-årige Jesper Knudsen, som pr. 1. september 2015 skal stå i spidsen for koncernens landsdækkende el-installatør EL:CON A/S.

Med sig bringer Jesper Knudsen massiv ledererfaring fra tidligere stillinger som bl.a. regionsdirektør for Unicon A/S og fabrikschef hos ABB A/S.

Administrerende direktør og topchef for NRGi, Søren Sørensen, ser frem til et godt samarbejde med store forventninger til den nytiltrådte divisionschef.

”Jesper Knudsen har den rette ballast og profil til at stå i spidsen for at udvikle EL:CON’s forretninger yderligere og fortsat sikre en stærk markedsposition, der understøtter koncernens 2020 koncernstrategi om at gøre NRGi til det mest lønsomme energiselskab i Danmark,” fortæller Søren Sørensen.

Jesper Knudsen ser også frem til sin nye rolle hos NRGi:

”NRGi’s ambitioner om lønsomhed og samtidig stærke fokus på ansvarlighed gennem omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, gør koncernen til en yderst attraktiv og spændende forretning, som jeg glæder mig til at blive en del af,” siger Jesper Knudsen.

Jesper har en diplomuddannelse og merkonom i ledelse, og har en teknisk uddannelse som maskintekniker samt en række efteruddannelseskurser i ledelse og forretningsudvikling.

Sådan bliver dit hus 100.000 kr. mere værd

For hvert trin op på energimærkeskalaen stiger et hus typisk 100.000 kr. i værdi. Med en målrettet investering i energirenovering kan varmeregningen reduceres med op mod 2/3 til glæde for husejer eller huskøber. Men hvor skal du starte, og hvor hænger de lavt hængende frugter? Energirådgiver fra NRGi guider til bedre energimærkning og bedre boligøkonomi.

Kort før påske kom det frem, at omkring 70 procent af de danske husejere ikke ved, hvilket energimærke, deres hus har. Men at være bevidst om husets energimærkning, og hvordan man forbedrer den kan i mange tilfælde indebære en markant værdistigning på huset.

Energistyrelsens opgørelse over, hvad opvarmning og varmt vand typisk koster pr. år for en gennemsnitsbolig på 140 m2, viser, at en bolig med energimærke G og oliefyr som opvarmningskilde i snit koster mere end 50.000 kr. at varme op. Ved at energirenovere samme hus til energimærke C kan varmeregningen reduceres til 15.000 kr. årligt. Samtidig vil husets værdi stige med 420.000 kr. Bor man eksempelvis i en 50’er villa i 1½-plan med energimærke G, kan man bringe huset til energimærke C ved at foretage en grundig efterisolering og udskifte alle vinduer og yderdøre. 

I gennemsnit vil de fleste boligejere – uanset varmekilde – kunne reducere varmeregningen til ca. en tredjedel ved at energirenovere huset fra G til C.

- En energirenovering af et hus fra G til C vil være en dyr investering, men for langt de fleste boligejere med energimærkning D eller dårligere er det en god investering af bringe husets energimærke bare et enkelt trin op ad skalaen. Med et energirenoveringsbudget på 100.000 til 200.000 kr. kommer man langt, men tommelfingerreglen er, at investeringen skal kunne tjene sig hjem i løbet af ti år, hvis det skal give mening, forklarer energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard og tilføjer, at det er muligt at søge støtte til energisparetiltag hos energiselskaberne.

Benny Hebsgaard anbefaler følgende energiforbedringer i prioriteret rækkefølge:

Tekniske installationer
Husets tekniske installationer har mest at sige i forhold til energiregningen, så det er her, du bør starte.

  1. Oliefyr/gasfyr. Der kan opnås en god besparelse ved at udskifte til varmepumpe
  2. Fjernvarme er en billig varmekilde, så kan du omlægge til fjernevarme, er det værd at overveje 
  3. Varmepumper. En billig varmekilde, så også et godt alternativ at skifte til, hvis der ikke er mulighed for fjernvarme
  4. Solceller (el) kan være en god investering, hvis man forbruger alt strømmen selv og får dimensioneret til ens eget behov
  5. Er man en familie på 4-6 personer, er solvarmeanlæg en god investering med hensyn til levering af varmt brugsvand.

Klimaskærm
Husets døre, vinduer, vægge og tag skal være godt isoleret for at holde på varmen. Investeringen i husets klimaskærm kan være en lidt større udskrivning og et større projekt. Men der er penge at hente. Fx ved at

  1. Isolere ydervægge
  2. Isolere loft og etablér et vindstop
  3. Forbedre eller udskifte vinduer og døre samt nye tætningslister.

Du kan søge tilskud til energiforbedringer af dit hus hos dit energiselskab. Find flere informationer om støttemuligheder på Energistyrelsens hjemmeside.

Kilde: Energistyrelsens guide om energimærkning.

Så smart bliver Aarhus i fremtiden

Oplev fremtidens Aarhus i Musikhuset. Ny udstilling sætter fokus på smarte løsninger, der skaber fremtidens byer.

Aarhus er blandt Europas teknologisk mest smarte byer. Mange af byens virksomheder og kommunen gør en ihærdig indsats for at gøre byen mere sammenhængende, energivenlig og bedre at bo i. Oplev nutidens og fremtidens smarte Aarhus, når Musikhuset i samarbejde med energiselskabet NRGi sætter fokus på smarte produkter, installationer og transportmidler.

”Vi har i flere år haft et godt samarbejde med NRGi om at reducere energiforbruget i Musikhuset. Det samarbejde er både godt for miljøet og for pengepungen. Vi er glade for, at alle byens borgere nu får mulighed at opleve, hvordan smart og innovativ teknologi højner livskvaliteten og samtidig bliver mere effektiv”, siger Jan Christensen, der er direktør i Musikhuset.

Udstillingen er gratis og kan opleves i Musikhusets Foyer fra den 2.-16. juni i Musikhusets åbningstid. Her kan gæster gå på opdagelse i intelligente cykelstativer, smart affald og potente elbiler. Eller se hvordan kontor, køleskab og komfur kommunikerer med hinanden.

”Aarhus er godt på vej til at blive smartere, og der er et stort potentiale for fremtidens byudvikling. Det vil vi som energiselskab gerne vil være med til at facilitere. Derfor er det en fornøjelse at kunne give borgerne adgang til en udstilling, der tydeliggør tankerne bag Smart City, og viser nuværende og fremtidige muligheder for byudviklingen i Aarhus”, fortæller Søren Sørensen, der er administrerende direktør for NRGi.

Aarhus som Smart City
Smart City handler om at udvikle byrummets funktioner og faciliteter, så hverdagen bliver lettere og byen mere attraktiv for borgere og virksomheder. Smart City-initiativerne skal gøre byen mere sammenhængende, digital og energivenlig at bo i. Aarhus er allerede godt på vej til at blive teknologisk smart. Byen kan bryste sig af at have et af Danmarks største gratis Wifi-netværk. Den kommende letbane forbinder byen og forkorter rejsetiden for Aarhusianerne og 29.000 gadelygter bliver udskiftet med en langt mere energivenlig LED-belysning.

Millionbesparelse i Musikhuset
En af de virksomheder, der har gjort en ihærdig indsats for at spare på energien er Musikhuset Aarhus. Siden Musikhuset I 2009 indgik et samarbejde med NRGi er forbruget raslet ned. Forbruget af el, vand og varme er blevet mellem 22 og 26 procent mindre. De store besparelser betyder, at der hvert år er en million ekstra kroner til at skabe gode oplevelser for de op mod en halv million gæster, der besøger Musikhuset.

Danskerne sparer på strømmen – men de unge hænger i bremsen

Mere end otte ud af ti danskere svarer, at de aktivt forsøger at spare på strømmen i hverdagen. Og knap 30 procent tilkendegiver, at de i høj grad anser sig selv som værende gode til at spare på energiforbruget. Unge er mindre aktive og har dårligst overblik over forbrug og elregning.

82 procent af de spurgte i en YouGov undersøgelse svarer, at de aktivt sparer på strømmen i hverdagen. Strømbesparelserne går blandt andet ud på at slukke helt for de elektriske apparater, når de ikke bruges eller kun have dem tændt, når der virkelig er behov for dem. 44 procent svarer, at de altid køber energivenlige apparater som en måde at spare på i hverdagen.

14 procent svarer modsat, at de ikke forsøger at spare aktivt på strømmen i hverdagen, og forklarer det med, at de ikke føler, de kan spare så meget, at det alligevel ikke gør en forskel, eller at det simpelthen er for besværligt.

Unge har ikke overblik
Blandt de yngre forbrugere mellem 18 og 34 år svarer lidt flere, nemlig hver femte, at de ikke forsøger at spare aktivt på strømmen i hverdagen.

Energirådgiver Benny Hebsgaard fra energiselskabet NRGi, der står bag undersøgelsen, peger på, at den lavere interesse for at spare på energien i dagligdagen blandt de unge kan hænge sammen med et manglende overblik over energiforbruget blandt de unge.

- 28 procent af de adspurgte svarer, at de ikke har overblik over deres energiforbrug og blandt de unge er det hele 42 procent. At have overblik over ens energiforbrug og hvilke apparater, der bruger meget energi er en forudsætning for at kunne spare på strømmen i hverdagen. Men jeg tror også, det hænger samme med, at mange unge endnu ikke har så mange forpligtelser i form af børn og ansvar for en husholdning med mange løbende udgifter, siger Benny Hebsgaard.