NYHEDER

Film til spotpris i påskeugen

Udvalgte påskefilm fra Waoo! kr. 1,-”

Film for enhver smag. Lej film med fjernbetjeningen.

Vælg i mellem flere genre; Action, Komedie og Børnefilm.

Tilbuddet gælder fra mandag d. 18. – mandag d. 25. april. De udvalgte påskefilm koster kun 1 kr. 

Filmene er tilgængelig på www.waoo.dk og forudsætter adgang til fiber-tv.

Klik her og læs mere om de 6 udvalgte Påskefilm til særpris.

For filmbeskrivelser og for yderligere information om dine muligheder med Waoo! Bio, klik ind på www.waoo.dk.

Action:

  • District 9
  • Det Hemmelighedsfulde Selskab, m. bl.a. Sean Connery

Komedie:

  • I Love You, Phillip Morris, m. bl.a. Jim Carey & Ewan McGregor
  • How to Lose Friends and Alienate People, m. bl.a. Megan Fox & Jeff  Bridges

Børn:

  • Planet 51
  • Bridge to Terabithia m. bl.a. Josh Hutcherson & AnnaSophia Robb

 

NRGi bringer energiforbruget helt ned i øjenhøjde

NRGi har snart installeret intelligente elmålere i hele Horsens og omegn, og nu er NRGi klar med de første ydelser til måleren.

I 2009 begyndte opsætningen af de intelligente elmålere i NRGi’s sydlige del af forsyningsområdet. 51.000 målere skulle sættes op, og det arbejde er snart gennemført med stor succes.

Nu begynder NRGi lanceringen af følgeydelser til den intelligente måler. I første omgang lanceres tre produkter: iPhone-applikation, energirapport og energialarmer.

− Vi gør det i bund og grund for, at kunderne får bedre service. Den intelligente måler har indbyggede funktioner, som giver os mulighed for at udvikle ydelser, der kan synliggøre kundernes energiforbrug. Og vi ved, at når der er fokus på forbruget, så bliver det nemmere at spare, Peter Lykke, der er Innovation Manager i NRGi.

iPhone-applikationen er til at give det hurtige overblik − der kommer snart en Android version også. Energirapporten kan synliggøre forbruget helt ned på timebasis og på den måde kan kunderne se, om de har højt forbrug på mærkelige tidspunkter. Det kan for eksempel være en playstation, der står og kører, og man tænker ikke på, at den rent faktisk har et højt forbrug. Alarmen kan bruges i flere situationer. Den kan sættes til ved et nul-forbrug – det kan være et signal om, at der er udfald på relæet. Er man for eksempel på ferie kan nogen nå at redde fryserens indhold. Man kan også vælge at få en alarm, når forbruget er unormalt højt eller stigende.

iPhone-applikationen er gratis, mens de to andre produkter koster 5 og 8 kroner om måneden – dog en rund 10’er, hvis man køber begge.

− Det handler alt sammen om at bringe forbruget i fokus – ned i øjenhøjde og hjælpe folk til at spare og give større sikkerhed, og vi mener, det er en lav ydelse i forhold til det udbytte, som kunden rent faktisk kan få, siger Peter Lykke.

Opsætningen af den intelligente elmåler og de ydelser, der følger i hælene, er alt sammen de første skridt til et mere intelligent forbrug, som er nødvendigt for, at opfylde klimakravene. 

− På sigt regner vi med at kunne lave mere intelligent styring – hardware og software, der kan hjælpe kunderne med at styre forbruget endnu bedre. Alt sammen for at lave energibesparelser og forberede Smart Grid til kunderne. Lære kunder at bruge el, når der er rigeligt af det, og når det er billigst. Det er hele det, det kommer til at dreje sig om – at vi udnytter strøm fra for eksempel vindmøller, når det er til rådighed, siger Peter Lykke.

Læs mere på www.intelligent-el.dk

Nemmere at producere vedvarende energi

Økologisk Energi er et projekt, hvor Økologisk Landsforening samarbejder med pengeinstituttet Merkur, PlanEnergi og NRGi om at gøre det lettere for økologiske landmænd at komme i gang med at producere vedvarende energi.

I projektet bliver der udviklet forretnings- og finansieringsmodeller for produktion af vedvarende energi, som er skræddersyede til økologiske bedrifter.

Søren Egge Rasmussen, formand for NRGi a.m.b.a.´s bestyrelse, forventer sig meget af samarbejdet: "Det er lige denne type projekter, som NRGi er interesseret i at deltage i. Vi har mange års erfaring med energibesparelser og produktion af vedvarende energi, og mulighederne er mange. Vi vil i projektet både se på energibesparelser og undersøge mulighederne for produktion af vedvarende energi fra nye vinkler," siger han og uddyber: "Vi planlægger f.eks. at holde møde med mejerierne og undersøge, om de samme producenter, der leverer mælk, evt. kunne levere energi til mejeriet også. Eller man kunne forestille sig, at man oprettede et solcellelaug i en landsby, hvor en landmand så lejer tagene på sine bygninger ud til etablering af solceller."

Dette er blot nogle af de nye konstellationer og muligheder, der skal undersøges i projektet.

"Jeg forventer både konkrete resultater, hvor en større kreds af økologiske landmænd bliver producenter af vedvarende energi, men også, at projektet vil afdække, at der er behov for at ændre lovgivning og nogle regler på området,"  siger Søren Egge Rasmussen.

NRGi Rådgivning køber Kuben Management

Med købet er NRGi Rådgivning klar til at erobre markedet for energirigtige og bæredygtige løsninger.

NRGi Rådgivning har købt Kuben Management med overtagelse den 11. marts 2011. Kuben Management tilfører NRGi 65 medarbejdere som besidder førende kompetencer inden for administrativ og teknisk bygherrerådgivning samt analyse, strategi og planlægning. Det nye set up giver en slagkraftig enhed med i alt ca. 200 ansatte, som skal sætte standarden for bæredygtige rådgivningsløsninger til både nye og eksisterende bygninger i hele Danmark.

- For NRGi er købet af Kuben Management et vigtigt strategisk skridt til at skabe en bred kunderettet rådgivningsplatform. Det betyder også, at begge virksomheder bliver løftet med stærke, faglige kompetencer, som sammen gør os i stand at blive førende på markedet for bæredygtige rådgivningsløsninger til det almene boligsektor og byggeriet som helhed, siger Ulf Christensen, administrerende direktør i NRGi Rådgivning.

Forventningerne til den nye samlede enhed, som fortsat vil køre videre under de eksisterende brands, er store. Ikke kun i forhold til rollen som markedsleder inden for bæredygtige rådgivningsløsninger, men også i forhold til udvikling af nye innovative løsninger, som skal sikre, at de nye mål for energieffektivitet i byggeriet, der er skitseret i Klimakommissionens rapport og regeringens nye energiudspil, kan nås.

− De strategiske muligheder for Kuben Management og NRGi Rådgivning ser rigtig interessante ud både for kunder og medarbejdere. Vi er derfor glade for, at salget netop sker til NRGi, siger bestyrelsesformand i Kuben Management, Thomas Dywremose.

Henrik Rossen fra Kuben Management fratræder som direktør og Ulf Christensen overtager posten som direktør i Kuben Management samtidig med, at han fortsat varetager posten som administrerende direktør i NRGi Rådgivning.

Folkeskoler fra hele landet dystede med robotter

72 skoleklasser fra hele landet havde meldt sig til den landsdækkende robotkonkurrence ”Byg en FixObot”. De 9 bedste klasser mødtes i Torvehallerne i Vejle den 9. marts, hvor der blev konkurreret på livet løs for at gøre indtryk på dommerne.

Der var segways, store robotter, små robotter, støvsugerobotter. Robotter, der kunne samle op og tørre op. Og hen over det hele masser af opmærksomhed på, hvordan vi passer på klimaet. De ni skoleklasser, der var i finalen i den nationale konkurrence ’Byg en FixObot beviste, at børn og unge både ved en masse om teknologi og energi. Mange af børnenes ideer havde også relation til klimadebatten og de tilhørende udfordringer med nye energiformer. Konkurrencen gik ud på at opfinde den bedste FixObot – en robot, der kan udføre nyttigt arbejde inde og ude uden at bruge for meget energi eller skade miljøet. Tre store danske virksomheder – Grundfos, Økolariet og NRGi – står bag konkurrencen og finaledagen, Den Energiske Dag, som skal motivere de unge til at tænke på klimaet, og hvordan de kan påvirke det i positive retninger.

De tre virksomheder har alle stor interesse i fremtidens energiudfordringer og i at udvikle undervisningsmateriale med klare relationer til børn og unges omkringliggende samfund, altså fritid, skole og arbejde. Samarbejdet mellem de tre tager fagligt afsæt i naturfag, teknologi og innovation. Derfor var dette års tema – robotter − oplagt at putte ind i en konkurrence om den bedste FixObot.   − Det er en fornøjelse at se, hvor meget skolerne har gjort ud af projektet. Opfindsomheden har været stor, og der er kommet nogle sjove og spændende robotter ud af konkurrencen. Vi er igen i år meget tilfredse med forløbet, siger Ole Due, Økolariechef.

I løbet af dagen fremlagde alle skoler deres projekt, og der var tænkt i vidt forskellige retninger – lige fra snerydning til, hvordan man bygger en robot, der kan hjælpe ældre og handicappede. Efter en grundig votering, som bestemt ikke var nem for den fire mand store dommerkomite, blev 4., 3., 2. pladser – og selvfølgelig vinderskolen afsløret. Der blev krydset mange fingre, og skolerne jublede, hver gang de ikke blev råbt op – så var de et skridt nærmere førstepladsen, hvor der var 10.000 kroner på spil.

Vinderen blev 6. klasse fra Kontiki – Børnenes Skole i Hillerød.

− Det var ret svært at beslutte, men valget faldt på dem, fordi de rent fagligt lå meget højt, og de havde taget fat i et reelt og aktuelt problem, nemlig snerydning. De havde en sjov og skæv idé, og derfor løb de med førstepladsen, fortæller Nils Thorup, dommer og til dagligt teknisk chef på Grundfos.

Men dagen bød på meget mere end oplæg fra eleverne. Vejles Borgmester Arne Sigtenbjerggaard bød velkommen, og der var masser af aktiviteter. Blandt andet fysikshow fra Aarhus Universitet, filmforevisning og rundvisning i Økolariets robotudstilling.

− Det er en fantastisk dag, og det er spændende for mig at opleve, hvor stor viden børnene har i dette tilfælde om emnet robotter, og hvor meget de tænker over CO2 og klima. Det er jo deres fare eller fjende nummer et, og det er de meget bevidste om. De ved, at vores handlinger har konsekvenser, siger Nils Thorup.

TTS leverer energirigtige signalanlæg til Odense Kommune

TTS skal stå for den tekniske drift og vedligeholdelse af nye energirigtige signalanlæg i Odense Kommune

Signalanlæggene i Odense Kommune skal moderniseres for at kunne leve op til de voksende krav til trafikregulering og fremkommelighed i byen. Nye signalanlæg ville ikke alene betyde bedre fremkommelighed for bilisterne, det vil også betyde en gevinst for miljøet. En modernisering af signalanlæggene betyder en besparelse på 2300 ton CO2 pr. år fra biltrafikken og 130 ton CO2 pr. år fra strømforbrug til signalanlæg.

TTS skal stå for udstyrets tekniske drift og vedligeholdelse, mens Odense Kommune bevarer myndighedsansvaret.

- Vi er meget stolte over, at Odense Kommune har betroet TTS denne spændende opgave, og vi er overbeviste om, at vi med vore  miljøbevidste trafiksikkerhedsløsninger bliver et rigtig godt match for kommunen. Vi ser frem til samarbejdet og til at skulle forskønne bymiljøet med vore unikke produkter i prisbelønnede designs, udtaler Claus E. Kotasek, Kommerciel Direktør i TTS.

Intelligente målere til alle NRGi netkunder

NRGi har besluttet, at alle husstande med en elmåler fra NRGi i løbet af de næste to år skal udstyres med en såkaldt intelligent elmåler. Som totalleverandør af de ca. 150.000 målere og systemet der ligger bag dem, er valgt Eltel, og måleren bliver den amerikanske Echelon.

I 2010 er der installeret omkring 50.000 målere i den sydlige del af forsyningsområdet (Horsens), og nu kommer turen til de resterende 150.000 installationer. NRGi investerer over de næste to år omkring 190 mio. kr. i intelligente elmålere.

NRGi’s formand Søren Egge Rasmussen forklarer: ”Installation af intelligente målere i hele forsyningsområdet er en stor investering for NRGi, men det er en investering i fremtiden. De intelligente målere er et vigtigt element i det intelligente elnet, og de gør NRGi klar til at håndtere store mængder af den vedvarende energi, som af hensyn til vort miljø helt sikkert vil komme. De intelligente målere kan i alle hjem hjælpe med at bruge energien på de bedste tidspunkter, og målerne medvirker til at kunne udnytte det eksisterende elnet optimalt. De nye målere kan i fremtiden registrere og styre forbruget, når der kommer differentierede elpriser for alle.

NRGi’s administrerende direktør Søren Sørensen supplerer: ”De mange husstande, der får den nye intelligente måler, kan se frem til, at der følger en række fordele med i købet. Man slipper for at skulle indsende aflæsningstal til NRGi, man får mulighed for i detaljerat følge sit elforbrug på nettet, og der bliver mulighed for at få en række services og aps, der alle kan bidrage til at spare på energien.  Målerne vil endvidere kunne håndtere en elproduktion i de enkelte husstande fra eksempelvis solceller. Når først målerne er installeret, kan den indbyggede computer i hver måler udstyres med flere og flere faciliteter, som løbende vil blive tilbudt.”

Målerne installeres som nævnt over de næste to år, og udskiftningen finansieres af NRGi . Der vil senere blive udarbejdet en plan over, hvornår man kan forvente udskiftningen i de enkelte områder.

Elmåleren kommunikerer via elnettet til nærmeste transformatorstation, hvor måleresultaterne gemmes midlertidigt i en ”koncentrator”. Herfra sendes informationerne videre til NRGi´s servere. Kommunikationen er krypteret og foregår derudover i ”lukkede” systemer, som kun husstanden selv og NRGi har adgang til.

Eltel og Echelon er valgt efter et EU udbud. Det er de samme leverandører, der har leveret de 50.000 målere, der allerede er opsat i den sydlige del af NRGi’s forsyningsområde.

Mere HÅB i Aarhus

I regeringens energistrategi 2050 er planlægningen af 400 MW kystnære havvindmøller medtaget. Dermed forbedres mulighederne for at realisere de 20 havvindmøller, som Havvind Århus Bugt A/S arbejder for.

Konkret er der i udspillet medtaget:

Udbyde opførelse af i alt 400 MW mindre havmølleanlæg tættere på kysten end de egentlige havvindmølleparker, herunder bl.a. til forsøg og demonstration af nye møller, fundamenter mv. samt til produktionsmøller frem mod 2020. Der gennemføres en screening af egnede arealer” (side 32)

Klima og Energiministeren har tidligere meddelt, at det areal i Aarhus Bugt, som HÅB arbejder med vil være med i screeningen. ( EPU 2010-11 svar på spørgsmål 63)

Søren Egge Rasmussen formand for HÅB udtaler: - Det er glædeligt, at det er lykkedes for HÅB i samarbejde med andre kystnære havvindmølleprojekter at opnå at vores projekter er med i regeringens forslag til Energistrategi 2050. For HÅB er det vigtigt at den foreslåede screening ikke forsinker vores lokale projekt. Vi har ansøgt Energistyrelsen om at lave forundersøgelser og vi er klar til hurtigt at igangsætte VVM undersøgelsen.

HÅB har, gennem samarbejde med fire andre kystnære havvindmølle, haft foretræde for Det Energipolitiske Udvalg i november og gjort opmærksom på, at der skal vedtages en bedre afregningspris for kystnære havvindmøller end for landmøller.

- I regeringens udspil er der ikke sat en konkret pris på havvindmøllestrømmen, men der er fastlagt at den øgede udbygning af vedvarende energi skal understøttes via PSO-afgifterne. Med de politiske udmeldinger forbedres mulighederne for at realisere havvindmøller i Aarhus Bugten. De tanker der er medtaget i energistrategien om at forsøg og demonstration af nye møller og fundamenter m.v. kan være med til at sikre at fastholde visionen om Aarhus som Verdens Vindhovedstad.

HÅB’s ejerkreds består af de fem elselskaber omkring Aarhus Bugt − Brabrand Elselskab, Galten Elværk, NRGi, Viby Elværk og Østjysk Energi – samt Vindmøllelaug Århus Bugt.

Læs mere om vindmøllerne i Aarhus Bugt på vindmøllelaugets hjemmeside på www.vaab.dk

Søren Egge Rasmussen deltog den 24. februar i et offentligt møde på Samsø om havvindmøllerne.

Mødet blev afholdt af Samsø Kommune i forbindelse med den myndighedshøring, som Energistyrelsen har lavet for at få kommentarer til vilkår for HÅB's gennemførelse af forundersøgelser for etablering af 20 havvindmøller ved Mejl flak.

Alarmkunder er begejstrede for nabohjælp

Undersøgelse viser, at alarmkunderne er glade for at bruge naboerne som hjælp i tilfælde af indbrud.

Man vil vel egentlig helst være den foruden – en alarm, men den kan være god at have, hvis langfingrede sjæle skulle lægge vejen forbi ens adresse. Det har ret mange danskere også valgt at investere i − mindst 150.000 hjem har i dag installeret en alarm. Det er forskelligt, hvordan alarmsystemet er bygget op – nogle er baseret på automatisk kontakt til alarmcentralen, andre er bare en sirene, der skal forskrække tyveknægtene.

Alarmvirksomheden LOCKON, der tilbyder digital nabohjælp via internettet, har foretaget en undersøgelse blandt sine kunder, og det tyder på en stor begejstring for at bruge nabohjælp i forbindelse med alarmen. 83,7 procent af kunderne mener, at det er en god måde at hjælpe hinanden på.

- Der er stigende grad af lokal ansvarlighed rundt omkring – og hvor man sætter det i system, der giver det resultater. Som nabo er man vant til at hjælpe hinanden med at passe blomster, når naboen ikke er hjemme, nu kan man også hjælpe til at passe på huset – LOCKON har gjort nabohjælpen digital via internettet, siger Carsten Rasmussen, direktør LOCKON.

Nabohjælp har i udlandet vist sig at nedbringe indbrud, hærværk og anden kriminalitet med mellem 16 og 26 procent. Desuden har det den sidegevinst, at beboerne oplever større tryghed, mere socialt liv og større respekt og tålmodighed med hinanden(*).

- Når der er mange indbrud, så rykker lokalbefolkningen sammen for at passe på hinanden, LOCKON giver dem muligheden for på en intelligent måde at kikke efter hinanden og hinandens værdier, siger Carsten Rasmussen.

(*)Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Da solen skinnede på Risskov

Det var en meget glad Marianne Haurdahl, der modtog et diplom og en buket blomster – og et stort tillykke med, at hun vandt konkurrencen ’Bogstavjagt’ og dermed et solcelleanlæg til en værdi af 65.000 kroner.

I efteråret kørte NRGi konkurrencen, hvor deltagerne gennem tre fortællinger om NRGi skulle samle på grønne bogstaver. I hver fortælling var et ord og de tre ord, som var NRGi’s værdier; innovation, dynamik og ansvarlighed, skulle til slut indsendes til NRGi.

− Det var en rigtig sjov konkurrence – jeg blev helt overrasket, da jeg fik beskeden om, at jeg havde vundet, for jeg havde faktisk slet ikke lagt mærke til, hvad præmien var. Jeg var bare optaget af at finde ordene, siger Marianne Haurdahl.

Men ikke desto mindre vakte præmien stor glæde.

− Det glæder os meget. Vi synes selv, vi er ret ansvarlige, og det passer rigtig godt med det. Det er jo en præmie, der varer mange år ud i fremtiden, siger hun.

Marianne Haurdahl bor i Risskov lidt nord for Aarhus sammen med sin mand. Deres fire børn er flyttet hjemmefra, og de har også mærket forældrenes spareiver. Da børnene boede hjemme blev de ’beordret’ til at tage bad, mens de stod i en balje. Overskudsvandet blev så brugt til at vande haven med.

Solcellerne bliver installeret hos familien i løbet af de kommende måneder.