NYHEDER

Træk stikket og få ro i sindet og på elregningen

Sommerferien er over os, og det er tid til at slukke computeren og forlade skrivebordet. Nyd ferien med din familie offline og spar både energi og penge, lyder udfordringen fra energiselskabet NRGi. 60 procent af danskerne ved nemlig ikke, at underholdningsapparaterne udgør størstedelen af elforbruget hos de fleste familier, viser en ny undersøgelse.

I de kommende uger går danskerne på sommerferie, og for de fleste er det en god anledning til at trække stikket – bogstaveligt talt. Slukker du for hjemmets elektriske apparater for en stund, er det ikke kun krop og sind, der nyder godt af det. Det vil også have en positiv effekt på dine kommende elregninger.

- Hele 40 procent af danskernes energiforbrug går til underholdningsapparater, og det kan løbe op i 3500 kr. om året. Så slukker du for smartphone, tablet, spillekonsol, computer og fjernsyn henover sommeren, så vil du kunne se det på næste elregning, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi, og påpeger, at mange danskere ikke er klar over, hvor meget strøm underholdningsapparaterne sluger.

I en ny Megafon-undersøgelse af danskernes energiforbrug foretaget for NRGi svarer 60 procent, at de ikke vidste, at underholdningsapparaterne udgør størstedelen af elforbruget hos de fleste familier. På længere sigt er der derfor penge at hente, hvis man kigger kritisk på sit forbrug af elektrisk underholdning, mener Benny Hebsgaard.

- Det er naturligvis begrænset, hvad en enkelt uge eller to offline henover sommeren betyder i besparelse isoleret set. Men slukker du for al underholdning i ferien, finder du ud af, hvor meget elektronik, der står og brænder strøm af i baggrunden. Det er en god anledning til at se dine energivaner efter i sømmene – for jo mere bevidst du er om dit elforbrug, des større er chancen for, at du kan nedbringe det og spare penge fremover, siger han.

900 kr. årligt på standby-strøm
Hvis du vil skære ned for forbruget af den elektriske underholdning, er det ikke nok at sætte computeren og TV’et på standby, når de ikke er i brug. Apparaterne bruger stadig strøm, når de røde dioder er tændt, og det er derfor nødvendigt at slukke på kontakten – også efter ferien.

- Udover at underholdningsapparaterne er de mest strømslugende i hjemmet, når de er i brug, bruger de også meget strøm på at stå på standby. Herhjemme udgør standby-forbruget ca. 10 pct. af det samlede elforbrug i private hjem, hvilket svarer til ca. 900 kr. om året for en gennemsnitlig husstand, siger Benny Hebsgaard.

Energirådgiveren giver her fem gode råd til at trække stikket i ferien

 • Sluk computeren og slet din arbejdsmail fra telefonen, når du holder ferie. Der findes forskellige apps, der kan forhindre dig i at bruge telefonen i løbet af dagen, men som samtidig sikrer, at du kan modtage opkald, hvis der er brug for det. Går du helt offline i ferien, så send en besked til familie og venner, så de ikke undrer sig over, hvorfor du ikke er til at få fat i.
 • Lav en liste over ting, som du og din familie kunne tænke jer at bruge dag- og aftentimerne på i ferien, når I slukker skærmene. Det kan være alt fra at få set venner og familie til gåture, spille spil eller højtlæsning.
 • Lav en konkurrence om, hvem der kan gå længst tid uden at tjekke telefonen – den, der først griber mobilen, skal give is til de andre, tage opvasken hele ugen eller lignende. Den, der holder ud længst, må bestemme, hvad programmet skal stå på næste dag.
 • Køb en elspareskinne. Med den kan du slukke for alle de elektriske apparater et sted, ligesom den elektronik, der er sat til skinnen slukker automatisk, når den bruger mindre end 20 watt.
 • Montér kontaktur på dine stikkontakter. Så kan du indstille, hvor længe de enkelte apparater må køre, og TV’et slukker selv, når ungerne har set den halve times fjernsyn, de har fået lov til. Du kan også indstille opladeren til dine gadgets til at være tændt om natten, hvor strømmen er billigst – og så trækker opladerne ikke unødig strøm resten af døgnet, når de sidder i kontakten, men ikke er i brug.

Sådan beskytter du dine personlige oplysninger, når du deler data med byens intelligente teknologi

Over halvdelen af danskerne giver grønt lys til, at der bliver indsamlet mere data om deres vaner og ruter i byerne for at gøre livet lettere for borgerne, viser ny undersøgelse. Det er positivt for omstillingen til et smartere samfund, men man skal huske den sunde fornuft, før man deler oplysningerne digitalt, råder NRGi’s IT-ekspert.

Tusindvis af danskere bruger hver dag smarte, digitale løsninger, der indsamler store mængder data om deres færden. Og på trods af tilfælde med læk af CPR-numre og hackerangreb som WannaCry i maj og ransomware-angrebet, der bl.a. ramte Mærsk i juni, er danskerne generelt ikke bange for digitaliseringen og delingen af information.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Megafon for energiselskabet NRGi er danskerne overvejende positive over for intelligente teknologier, der kan gøre bylivet lettere, billigere og mere energivenligt ved løbende at indsamle data om borgerne. Den velvilje kan bidrage til omstillingen til et mere bæredygtigt samfund med en smartere infrastruktur, mener energiselskabet NRGi.

”Digitalisering og dataudnyttelse er centrale midler til at gøre byerne smartere. Derfor er det meget positivt, at 59 pct. af danskerne synes, det er i orden, hvis der, f.eks. via mobiltelefonen eller sensorer installeret i byen, kan blive indsamlet data om dem, som kan være med til at forbedre byens intelligente løsninger - eks. ved at oplyse, hvornår den næste bus kører, og hvor den nærmeste ledige parkeringsplads er, siger Michael Warrer, IT-chef i NRGi.

Forhold dig kritisk før du trykker ja

Selvom danskerne gerne vil bidrage med oplysninger om deres gøren og laden til de smarte byløsninger, er det Ifølge Michael Warrer vigtigt ikke at glemme den sunde fornuft, når man bruger mobiltelefonen eller andre gadgets til at dele data med den intelligente teknologi. I undersøgelsen er det også frygten for manglende datasikkerhed, der er den største bekymring blandt danskerne ved den digitale fremtid, selvom 83 pct. dog samtidig er enige i, at samfundet bør investere i de intelligente løsninger.

”Man skal stadig tage sine forholdsregler, som man i forvejen gør ved analog deling af personlige oplysninger – f.eks. at du skjuler din pinkode, når du hæver penge i en automat. For mens data indsamlet af intelligente byløsninger er en positiv og effektiviserende udvikling til gavn for os allesammen, vil nogen forsøge misbruge dataene, som mængden og detaljegraden vokser. Giv dig derfor tid til at undersøge, om det er en pålidelig kilde, og læs hvad du går med til, før du trykker ’ja’,” siger Michael og opstiller 5 råd til, hvordan man bedst beskytter sine personlige oplysninger i en digital tid:

 1. Husk din sunde fornuft. Det lyder måske banalt, men husk at bruge din sunde fornuft i alle online situationer. Overvej f.eks. hvor troværdig en app synes, før du downloader den, eller tænk en ekstra gang over, om en service virkelig har brug for at vide, hvor du befinder dig.
 2. Sig aldrig ja uden at læse alt igennem. Langt de færreste giver sig nok tid til at læse alle oplysninger igennem, inden de klikker ja til nye apps, programmer og medlemskaber. Men tiden kan være godt givet ud til at sætte sig ind i, hvor mange oplysninger og beføjelser man giver til virksomheden, personen eller maskinen i den anden ende. Det overrasker de fleste, hvor stort ejerskab f.eks. Facebook eller Messenger har over brugernes oplysninger.
 3. Vent på den grønne hængelås, når du betaler. Skal du betale online, bør du forholde dig kritisk til betalingsmetoden. Hvis hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse, og forbindelsen mellem sælger og bruger dermed er krypteret, vil du kunne se en lille, grøn hængelås foran url’en i de fleste browsere.
 4. Opdater jævnligt programmer og apps. Generelt er det en god idé at opdatere programmer og apps, så de yder hurtigere og bedre, men især tredjepartsprogrammer, som f.eks. Quicktime, Flash og Java, er vigtige at holde up to date. Hackere har let adgang til dine personlige oplysninger, når de støder på forældede tredjepartsprogrammer.
 5. Installer og opdater antivirus og firewall. Sørg for at installere både et antivirusprogram og en firewall på ikke kun din computer, men også smartphone og andre gadgets med internetadgang, da de kan hjælpe med at afværge angreb. Dog gælder det samme som med almindelige programmer, og det er derfor vigtigt, at du husker at opdatere.

Sådan bruger du smart hjemmets el-apparater til at holde tyvene væk

Det danske indbrudsniveau har over en lang årrække været væsentligt højere end i vores nabolande, men alligevel gør 48 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse ikke noget for at forebygge indbrud i hjemmet. Enkle tiltag, som tændt lys eller en radio, der kører, når du ikke er hjemme, kan dog være med til at forebygge indbrud – også uden at elregningen eksploderer, lyder det fra NRGi. Her er fem gode råd til, hvordan du kan forebygge indbrud vha. hjemmets el-apparater.

Sommerferien er forbi, og gensynet med hjemmet efter en ferie i udlandet har for nogle danskere været en kedelig affære. Indbrud rammer nemlig fortsat Danmark i væsentligt højere grad end andre europæiske lande, viser en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd. En del af forklaringen er, at 75 procent af boligmassen i Danmark er parcel- eller villahuse, som for tyvene er nemmere at gå til.

- Selvom der sker mange indbrud i danske hjem, ser halvdelen af landets befolkning tilsyneladende ud til at tænke, at det rammer naboen – ikke mig. Og det er nok derfor, at mange ikke gjort noget for at forebygge indbrud, selvom det ofte blot er helt simple ting, der skal til. Det handler om at få huset til at se beboet ud, når man ikke er hjemme ved at efterligne sit daglige elforbrug og -mønster. Hvis det bliver gjort rigtigt, kan det bidrage til, at tyvene – der altid går efter det sikre bytte – styrer uden om netop dit hus, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi. 

Ifølge energirådgiveren er det ret simpelt – og billigt – at få det til at se og lyde som om, der er nogen hjemme:

- Efterhånden har mange danskere skiftet til de energieffektive LED-pærer, og så kan man sagtens lade 3-5 strategisk placerede lamper stå tændt i en uge eller to, uden at det belaster elregningen med mere end et par kroner. Man bør også tilslutte tænd/sluk ure, så lamperne blandt andet står tændt i døgnets mørke timer, forklarer Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Man kan også sagtens lade radioen køre i en uge eller to, uden at det får elmåleren til at snurre meget hurtigere af den grund. Husker man samtidig at slukke alle apparater helt, så de ikke står og tapper unødig strøm på standby, ja så vil det nogenlunde udligne den minimale ekstraudgift, der kan være til at have radio og lys tændt. Det er alt i alt en billig måde at forebygge indbrud på, hvis man endnu ikke har fået installeret et alarmsystem eller videoovervågning.

God grund til sikkerhedsforanstaltninger

En gennemsnitsmåling fra årene 2009-2015 foretaget af Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden viser, at der begås 729 indbrud om ugen i danskernes sommerferie. Ifølge rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd lå den danske indbrudsrate i 2015 på 17 indbrud per 1000 huse. Til sammenligning lå den på 6,2 i Tyskland, 6,8 i England, 7,3 i Sverige og 9,4 i Holland.

Benny Hebsgaard giver her fem gode råd til, hvordan man udnytter husets elinstallationer til at holde tyvene væk - uden at det går ud over elregningen:

 1. Lad 3-5 strategisk placerede LED-pærer stå tændt.

 2. Brug tænd/sluk-ure
  Med tænd/sluk-ure kan du indstille dine apparater til at tænde og slukke, så det ligner, at der er nogen hjemme. De kan fås for ned til 30 kr. Benytter du LED-belysning, kan du med god samvittighed lade lyset stå tændt hele døgnet, mens du er væk.
 1. Download en app til fjernstyring af belysning
  Der findes efterhånden flere forskellige alternativer, hvor du har mulighed for at fjernstyre ikke kun lamper, men også f.eks. fjernsyn og radio på alle tider af døgnet. Så kan du tænde for radioen derhjemme, når du står op om morgenen i ferielejligheden. Du kan også forprammere indstillingerne som ved et tænd/sluk ur. De uregelmæssige mønstre er perfekte til at gøre tyven i tvivl om, hvorvidt huset er beboet eller ej.
 1. Tilslut bevægelsessensorer udenfor
  Med sensorer på udendørsbelysning hele rundt om huset vil lyset tænde, så snart der er bevægelse. En tyv fanget midt i et spot vil højst sandsynligt stikke af frem for at fortsætte indbruddet. Hvis naboen tømmer din postkasse eller bruger din skraldespand, vil sensorerne desuden bidrage til indtrykket af, at der er nogen hjemme
 1. Sluk for standbystrømmen på alle andre apparater
  Sluk helt for alle apparater, der normalt står på standby og som ikke bruges indbrudsforebyggende. Fx computer, router, fjernsyn, opladere, forlængerledninger og lignende.

Hold varmen på terrassen med infrarødt lys og spar både penge og CO2

Terrassevarmere er inden for de seneste år blevet populære blandt de danske husejere. Med ny teknologi er de også blevet mere energieffektive, så vælger du din terrassevarmer med omhu, er der, ifølge energiselskabet NRGi, både energi og penge at spare.

Drømmen om lange lune sommeraftener er noget de fleste kan nikke genkendende til. Desværre er det kun ganske få dage om året, at det danske klima tillader sene aften- og nattetimer udendørs, hvilket er medvirkende til, at terrassevarmere har vundet indpas blandt de danske husejere.

- Terrassevarmere har længe været populære, når danskerne vil forlænge de hyggelige sommeraftner ude – og de seneste år er teknologien i især de eldrevne terrassevarmeres varmeelementer blevet udviklet og forbedret, så de er blevet mere energieffektive. Det er både til gavn for miljøet og pengepungen, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi, og fortsætter:

- Så selvom det i sidste ende er både billigst og bedst for miljøet at tage en ekstra trøje eller et tæppe på for at holde varmen på terrassen, kan jeg godt forsvare at bruge terrassevarmeren. Der er dog stor forskel på energiudnyttelsen og udledningen af CO2 blandt de forskellige typer af terrassevarmere, der er på markedet i dag. Derfor anbefaler jeg altid, at man laver lidt research, inden man investerer i den udendørs varmekilde.

Lavere driftspris på eldrevne modeller
Overordnet skelner man mellem gasdrevne og eldrevne terrassevarmere. De eldrevne kan yderligere inddeles i reflektorvarmere, halogenvarmere og varmelamper med infrarødt lys.

Prismæssigt er der stor forskel på terrassevarmere, hvor den billigste koster et par hundrede kroner og den dyreste flere tusinde kroner, og der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem pris og levetid. Derfor anbefaler Benny Hebsgaard, at man tager udgangspunkt i ens behov, når man vælger terrassevarmer.

- Hvor eldrevne terrassevarmere typisk har en rækkevidde på 9-20 kvadratmeter, så kan gasdrevne terrassevarmere dække 10-50 kvadratmeter. Driftsprisen er tilsvarende noget højere på de gasdrevne terrassevarmere, der koster 18-20 kr. pr. time varmeren er tændt modsat de eldrevne terrassevarmere, der har en driftspris på helt ned til 1 kr. pr. time, siger Benny Hebsgaard.

Den infrarøde terrassevarmer er den mest energieffektive
De eldrevne terrassevarmere er billigst i drift, og selvom indkøbsprisen går fra et par hundrede kroner til flere tusinde kroner. Og ifølge Benny Hebsgaard kan det godt betale sig at investere i den dyreste type eldrevne terrassevarmer med infrarødt lys, fordi man undgår at betale for spildvarme.

- Den infrarøde terrassevarmer er mest energieffektiv. Hvor de øvrige terrassevarmere har en del varmespild, så opvarmer den infrarøde terrassevarmer kun de elementer, som lyset rammer. Man få derfor mest glæde ud af den varme, man betaler for, siger Benny Hebsgaard. 

Sådan griller du billigst og mest miljøvenligt

Sommeren er over os, og det betyder gang i grillen landet over. Men skal man gå efter grillen med el, gas eller kul, hvis man vil grille mest klimavenligt, og hvad er den mest økonomiske løsning? Energirådgiver fra NRGi, Benny Hebsgaard, guider til de tre klassiske grilltyper.

Sommeren har endelig meldt sin ankomst, og med den følger en af danskernes yndlingsbeskæftigelser: udendørs hygge med familie og venner omkring grillen. Der er de seneste år kommet mange nye grill-modeller på gaden, og det kan gøre det svært at navigere i, hvilken grill man skal vælge både i forhold til pengepung og klimaet.

Den klassiske kulgrill giver helt naturligt en karakteristisk røget smag til maden, men er samtidig udskældt for at forurene mere end andre grilltyper, bl.a. fordi den både er lang tid om at varme op og brænder længe videre efter endt tilberedning og derfor ganske simpelt forurener i længere tid end gas- og elgrill.

- Helt overordnet kan man sige, at gas- og elgrill er mere skånsomme, hvis vi ser på de klimamæssige aspekter ved at grille. Faktisk peger undersøgelser på, at gas kun udleder en tredjedel af forurenende stoffer sammenlignet med, hvad kul udleder, og at både gas og el samtidig er langt billigere i drift end kul, siger energirådgiver i NRGi, Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Til gengæld er kulgrillen langt billigere i indkøb. Man kan altid finde de små, simple versioner, men skal man have en god grill, kan det med kul findes for 1.500-2.000 kr., mens det med gas nok snarere kræver 2.000-4.000 kr. og med elgrillen i hvert fald 2.000 kr. Hvilken grilltype du skal vælge, afhænger derfor af dit forbrug, om du er til den ’klassiske’ grilloplevelse med røgsmag fra kul, eller om du vil have større kontrol over varmen, som man kan med gas og el.

Grill grønnere

Hvis man gerne vil beholde kulgrillen, men er bekymret for udledningen af miljøskadelige stoffer, er der ifølge energirådgiveren en række ting, man kan gøre for at grille grønnere.

- Man kan bl.a. kigge efter FSC-mærket, når man køber kul og træbriketter. FSC-mærket angiver, at kullet stammer fra et område, hvor man har sået nye træer efter træfældningen. Derudover kan man kigge efter Varefakta-mærket, som stiller krav til brandværdien og askeindholdet i kullet. Bruger man kulgrillen, kan man i sidste ende overveje at begrænse brugen af grillen til udvalgte dage, ligesom nogle vælger kødfrie dage, siger Benny Hebsgaard.

- Det er enormt svært at sammenligne brugsøkonomien for de tre grillformer, da der er mange parametre at tage højde for bl.a. engangsudgiften, størrelsen, brændetiden og forbruget af kul, gas og el. I en beregning, hvor vi regner med 30 minutters tilberedningstid på grillen, viser det sig, at elgrillen er billigst med en pris på ca. 3,5 kr. Til sammenligning vil det koste ca. 8,5 kr. at grille tilsvarende på en gasgrill og ca. 31 kr. at grille på en kulgrill, der samtidig er den mest forurenende af de tre, siger Benny Hebsgaard.

Beregningseksemplet og en oversigt over fordele og ulemper ved de tre grillformer fremgår af de næste sider.

Brugspris ved de tre grillformer

Elgrill, Weber Q4400

Pris, kWh:

229 øre

Brændetid:

40 min.

Areal:

ca. 2200 cm2

Elforbrug/watt:

2200

Elforbrug pr. aften:

1,474

Pris pr. aften:

3,3663 kr.

Det koster altså ca. 3,5 kr. at tilberede mad på en aften med (lidt mindre) elgrill. 

Gasgrill, Weber Spirit E-310

Engangsudgift, gasflaske:

ca. 600 kr.

Pris, 10 kg gas:

ca. 190 kr.

Brændetid:

40 min.

Areal:

Ca. 2600 cm2

Gasforbrug:

9,36 kw/t

Gasforbrug, 1 time:

67,09677419

Gasforbrug pr. aften:

446,6666667

Pris pr. aften:

8,474 kr.

Det koster altså ca. 8,5 kr. at tilberede mad en aften med gasgrill – eksklusive engangsudgiften ved førstegangskøb af gas.

Kulgrill, Weber Bar-B-Kettle 57 cm

Pris, 9 kg kul:

ca. 140 kr.

Brændetid:

100 min.

Areal:

ca. 2600 cm2

Kulforbrug:

2 kg

Brug af kul pr. aften

22,22222222

Pris pr. aften:

30,8 kr.

Det koster altså ca. 31 kr. at tilberede mad på en aften med kulgrill.

Fordele og ulemper ved de tre grillformer

Sådan undgår du at løbe tør for strøm på rejsen

Sommerferien nærmer sig, hvor mange danskere søger uden for landets grænser i jagten på solskin og høje temperaturer. Med i tasken er ofte både smartphone, tablet og andre elektriske gadgets – og løber de tør for strøm for hurtigt eller uden mulighed for at blive ladet op igen, kan det hurtigt blive en streg i regningen på en ellers god tur. Energiselskabet NRGi guider her til, hvilken rejseadapter du skal bruge hvor, og hvordan du får dine apparater til at holde strøm i længere tid.

Standarder_stikkontakter.png

Du møder forskellige stikkontakter alt efter, hvor du rejser hen. Europæisk standard er stiktype C.

Sommerferien er over os, og mange danskere er i fuld gang med at forberede turen sydpå til sol og sommer. Ud over shorts og solcreme, pakker danskerne ofte elektriske gadgets i tasken, så ferien kan foreviges med mobilkameraet, og underholdningen er garanteret med film og internetsurfing ved poolen.

Er mobil og tablet en fast følgesvend på ferien, vil man gerne undgå, at apparaterne løber tør for strøm – og især, hvis der ikke er mulighed for at lade dem op igen. I Danmark er spændingen til almindelige forbrugsapparater 230 volt, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben af typerne C, E, F og K som standard, men i udlandet varierer både spænding og typer af stik og kontakter.

- Når vi tager på ferie, slæber vi både telefon og en masse andre elektriske apparater med os uden at tjekke strømforholdene på destinationen, så vi kan investere i den evt. nødvendige rejseadapter. Det kan betyde, at man står på ferien og ærgrer sig over ikke at kunne bruge de apparater, man har taget med, fordi de ikke kan lades op. Men med en hurtig research ud fra destination er det nemt at afgøre, om spænding og stiktype er den samme som herhjemme, eller en adapter er nødvendig, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

Vi slider mobilen med dårlig batteripleje
Et andet problem med elektriske apparater, når vi er ude at rejse, er, at de løber tør for strøm i løbet af dagen, når man eks. er på heldagsudflugt og ikke har adgang til strøm. Men ved at være opmærksom på, hvordan man behandler det indbyggede batteri i apparaterne, kan man selv være med til at forlænge levetiden på batterierne, fortæller Benny Hebsgaard.

- Mange oplader f.eks. deres smartphone natten over, så den er klar til brug næste dag – men de mange timers strømtilførsel efter at batteriet er 100 procent opladt, overbelaster batteriet og gør, at det holder strøm i kortere tid. For høje temperaturer er heller ikke godt for batteriet, så sørg for ikke at lade dine gadgets ligge direkte i solen. Desuden kan man slide batteriet ved at bruge en oplader, der ikke er den originale, som fulgte med produktet. Man risikerer, at batteriet bliver opladet ved en forkert spænding, og det forkorter dets levetid, siger han.

Benny Hebsgaard giver her en oversigt over stiktyper på en række populære feriedestinationer blandt danskerne og opstiller tre gode råd til at få dine gadgets til at holde strøm længere.

Oversigt over stiktyper

De mest besøgte

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona)
De mange sangria- og tapaselskende elskende danskere skal ikke bekymre sig om sjove kontakter i Spanien. Ligesom i Danmark er spændingen 230 V, og stikkene er type C og F, som vi også har i Danmark. Du kan fint klare dig uden adapter.

Grækenland
Står den på Tzatziki og ouzo i det græske, kan du lade mobilen eller tabletten op som i Danmark. Spændingen er 230 volt, og stiktyperne er de samme.

Strøm uden for Europa

USA
Besøger du ”Guds eget land” i sommerferien, vil du opleve en lavere spænding på 120 V og stiktyperne A og B, hvor stikkene er aflange og flade. Selvom du kan købe en adapter i diverse elektronikforretninger, anbefales det at købe adapteren hjemmefra, så du ikke risikerer at løbe tør for strøm.

Indien
Selvom Indien byder på masser af fremmed kultur, bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil de fleste steder. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld.

Tanzania
Går turen til en bounty-strand på Zanzibar, eller står den på Safari, er det nødvendigt at have en adapter med hjemmefra. Spændingen er også 230 V som i Danmark, men til gengæld bruges stiktypen D som i Indien og typen G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven.

Tre gode råd til at få dine apparater til at holde strøm

 1. Lad ikke dine elektroniske gadgets oplade natten over. Når batteriet er fuld opladet, skal du tage opladeren ud af stikkontakten – på den måde undgår du at overbelaste batteriet. 
 2. Tænk over batteriets temperatur. For høje temperaturer kan ødelægge batteriet, og du bør derfor undgå at lade dine gadgets ligge direkte i solen, ligesom du bør sørge for, at der er luft omkring dem, og at de er helt slukket, inden de bliver pakket væk. For lave temperaturer kan også ødelægge batteriet, og det er derfor en god ide at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået stuetemperatur. 
 3. Anvend den originale oplader. Ved at anvende den originale oplader sikrer man, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Oplader man batteriet ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forkortes eller at batteriet bliver direkte ødelagt.

Borgerne i Horsens vil tage ansvar for en grønnere by

Størstedelen af Horsensianerne mener, at borgerne selv skal tage ansvar for udviklingen af grønne løsninger og bæredygtige initiativer i byen, viser ny undersøgelse af NRGi og Megafon.

Energirenoverede huse, færre biler på vejen, flere cykler på stierne, mindre skrald på gaden. Tiltag der kan gøre Horsens grønnere og mere energivenlig skal ikke kun komme fra politikere og eksperter, mener borgerne i en ny undersøgelse om udviklingen af smartere byer, som Megafon har foretaget for energiselskabet NRGi.

Faktisk mener 80 % af borgerne, at det er vigtigt, at man i en eller anden grad tager personligt ansvar og medvirker til, at byen bliver grønnere. Herunder 48 % i høj eller meget høj grad

”Hvis en by skal blive grønnere og mere bæredygtig, skal det først og fremmest være et ønske fra borgerne. Det kræver selvfølgelig, at de aktivt ønsker den udvikling og vil påtage sig det ansvar. Som energiselskab med grønne ambitioner og udviklingen af smarte byer som mærkesag, er vi glade for at se den store villighed blandt Horsensianerne” fortæller Eva Ryberg, der er Bestyrelsesformand i NRGi, der bl.a. forsyner Horsens og andre østjyske byer med strøm.

Som et led i den bæredygtige udvikling af byen, modtog to Horsens-baserede projekter tilbage i efteråret støtte fra NRGi via selskabets værdipulje, der støtter den bæredygtige udvikling af forsyningsområdet. Snaptun Kajakklub, som var den ene modtager, fik midler til et nyt mere miljørigtigt varmeanlæg, mens Fonden Grenbrugsgravsten fik støtte til at udbrede konceptet om at genbruge gravsten, der ellers skulle destrueres.

Godt i gang

Borgernes villighed til en grønnere udvikling går da også hånd i hanke med politikernes ønsker til en grønnere udvikling af Kommunen. Allerede i 2010 blev Horsens Klimakommune og påtog sig at nedsætte udledningen af CO2 med 2 % i hvert år frem mod 2020 via forskellige former for energi-effektivisering for kommunen. I 2015 udviklede man netværket ”Grøn Vækst”, der skal skabe vækst gennem bæredygtige tiltag inden for Byggeri, Transport, Forsyning og blandt borgerne i Horsens Kommune.

Flest ældre vil tage ansvar

Selvom der er generelt er stor villighed til at tage ansvar for den grønne udvikling, er det især de ældre Horsensianere, der vil den udvikling. Således viser undersøgelsen, at hele 92 % af de ældre fra 70 år og opefter mener, at det er vigtigt at tage personligt ansvar og herunder 61 % i høj eller meget høj grad.

”Det er interessant, at flest ældre ifølge undersøgelsen vil tage personligt ansvar. Det kunne formodes at være et udtryk for, at flere ældre har tid til at engagere sig i udviklingen, mens den yngre del af befolkningen gerne vil den bæredygtige udvikling, men blot sætter deres lid til eksperterne. Uanset håber vi at modtage mange flere gode ideer til at fremme den bæredygtige udvikling i Horsens, når NRGi igen skal finde de bedste bæredygtige projekter i Østjylland,” siger Eva Ryberg.

Det østjyske energiselskab, der bl.a. forsyner byen med el, har dog grønne ambitioner, der strækker sig langt ud over Horsens grænser. Bl.a. har selskabet søsat en værdipulje, som hvert år skal tildele midler til de bedste ideer, som kan gøre hele forsyningsområdet i Østjylland og omegn mere bæredygtigt, hvert år er selskabet vært ved en national Smart City konference, hvor løsninger og udvikling mod smartere byer diskuteres, og endelig er der afsat 1,5 mia. kroner, som skal investeres i vedvarende energi frem mod 2020.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er en Internetundersøgelse med 203 respondenter bosiddende i Horsens foretaget 4. til 17. april 2017 af analyseinstituttet Megafon for NRGi.

Guide til god batteripleje: Sådan forlænger du levetiden på dine gadgets

Det er både en dyr og besværlig affære, hvis du skal have nye batterier i dine gadgets, fordi de gamle er slidt op. Mange udskifter derfor deres forbrugselektronik jævnligt, men med få forholdsregler er det slet ikke nødvendigt. Energiselskabet NRGi guider her til, hvordan du forlænger levetiden på de indbyggede genopladelige batterier, så din mobil eller computer holder lidt længere.

Batteridrevne apparater som smartphones, tablets, trådløse højtalere og bærbare computere er blevet en integreret del af danskernes forbrugselektronik. Alligevel er det er de færreste danskere, der ved, hvilke batterier deres gadgets indeholder, og hvordan man bedst passer på dem.

- Når vi i dag brokker os over, at den trådløse forbrugselektronik ikke holder mere end et par år, tænker de færreste over, at vi faktisk selv er med til at forkorte apparaternes levetid, fordi vi ikke behandler og oplader den indbyggede energikilde korrekt. Så selvom vi alle sammen råder over en masse elektroniske gadgets med genopladelige batterier, så ved vi ikke, hvordan vi bedst passer på batterierne, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

Lithium-ion-batterier er mest udbredt

Ifølge energirådgiveren kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvilken type batteri, der sidder i ens smartphone, tablet, bærbare computer eller værktøj, da der er stor forskel på, hvordan de enkelte batterityper skal behandles.

Hvor det tidligere var nikkel-cadmium-batterierne og senere nikkel-metalhydrid-batterierne, der var de mest udbredte, indeholder de fleste elektroniske gadgets i dag lithium-ion-batterier. Lithium-ion-batterierne har en langt bedre energitæthed end andre batterier og holder typisk til 1000 op- og afladninger. Benny Hebsgaard kommer her med fem gode råd, der kan være med til at sikre lithium-ion-batterierne en lang levetid.

Fem gode råd til at forlænge levetiden på de genopladelige batterier

 1. Tidsrummet for den første opladning har ingen betydning for lithium-ion-batteriets levetid. Er batteriet derimod et nikkel-cadmium-batteri eller et nikkel-metalhydrid-batteri, kan man med fordel oplade batteriet i længere tid den første gang, da det vil forlænge levetiden.
 2. Lad ikke dine elektroniske gadgets oplade natten over. Når batteriet er fuld opladet, skal du tage opladeren ud af stikkontakten – på den måde undgår du at overbelaste batteriet.
 3. Vent ikke med at oplade dine elektroniske gadgets til batteriet er brugt helt op. Det er en myte, at apparaterne helst skal løbe helt tør for strøm, inden de oplades, ligesom det er en myte, at apparaterne helst skal lades helt op hver gang. Det optimale er at lade batteriet forblive 30-80 pct. opladet. Fuld afladning eller opladning forårsager en mekanisk skade i batteriet, der slider på det og kan forkorte dets levetid.
 4. Tænk over batteriets temperatur. For høje temperaturer kan ødelægge batteriet, og du bør derfor undgå at lade dine gadgets ligge direkte i solen, ligesom du bør sørge for, at der er luft omkring dem, og at de er helt slukket, inden de bliver pakket væk. For lave temperaturer kan også ødelægge batteriet, og det er derfor en god ide at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået stuetemperatur.
 5. Anvend den originale oplader. Ved at anvende den originale oplader sikrer man, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Oplader man batteriet ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forkortes eller at batteriet bliver direkte ødelagt.

NRGi leverer rekord-resultat for 2016

Det østjyske energiselskab med hovedsæde i Aarhus kommer ud af 2016 med en rekordstor indtjening på 228 mio. kroner efter skat og et resultat af den primære drift på 108 mio. kr. Det bedste resultat siden fusionen i 2008.

Det blev alt i alt til en rekordstor fremgang for NRGi i 2016. Selskabet kunne glæde sig over en indtjening på 228 MDKK og et resultat af den primære drift på 108 MDKK, hvilket er det bedste resultat siden fusionen i 2008. Det er henholdsvis 129 og 25 MDKK højere end forventningerne på indtjenings- og resultatsiden.

Omsætningen på 1.765 MDKK er lavere end sidste år, hvilket primært skyldes at PSO-afgiften ikke længere indregnes i omsætningen fra 1. april 2016.

”2016 var på alle måder et år, hvor der blev sat skub i selskabets forretninger. Produktserier er blevet strammet, nye kundesystemer er blevet indført, der er blevet opkøbt nye kompetencer og investeret i fremtidens vedvarende energiproduktion. Resultatet for året vidner om forbedrede markedspositioner, der bringer NRGi et skridt nærmere ambitionen om at blive det mest lønsomme andelsejede energiselskab i Danmark”, fortæller administrerende direktør Søren Sørensen.

Herunder blev det også til en nævneværdig placering som det næstmest effektive el-distributionsselskab for netselskabet, som fortsat sikrer høj forsyningssikkerhed.

2016 var året, hvor NRGi’s ambitioner for vedvarende energi for alvor fik luft under vingerne. Her kunne man præsentere to idriftsatte vindmølleparker med otte vindmøller og en energiproduktion på 24 MW svarende til mere end 18.000 husstandes årlige elforbrug samt et tredje projekt ulmende i horisonten. NRGi har i 2016 investeret 249 MDKK i vedvarende energiprojekter.

2016 blev ligeledes året, hvor man som et nyt led i den årlige rabatudbetaling, introducerede en værdipulje. Puljen lød på seks millioner kroner, som selskabets andelshavere kunne ansøge om midler fra til ideer og projekter, der fremmer den bæredygtige udvikling i byerne og lokalområderne i Østjylland. 17 projekter fordelt på hele forsyningsområdet fik tildelt støtte. Foruden værdipuljen kunne andelshaverne glæde sig over en rabatudbetaling på 69 mio. kroner.

Selskabets formand Eva Ryberg glæder sig over årets resultat, og vil også benytte lejligheden til at takke den afgående direktør Søren Sørensen for at sikre en sund forretning og et godt resultat på året.

”NRGi er nået langt på den strategiske rejse mod 2020, og der er nu skabt et solidt fundament for at indfri selskabets langsigtede målsætninger til gavn for selskabets andelshavere. Søren Sørensen (afgående adm. dir) har holdt fanen højt og efterlader en særdeles sund forretning og en tung arv at løfte for den kommende adm. direktør, ” fortæller Eva Ryberg.

Nøgletal

 

R2016

B2016

R2015

R2014

R2013

Omsætning

1.765

2.013

2.250

2.300

2.326

Resultat før
renter og
afskrivninger
(EBITDA)

268

239

243

254

227

Resultat af
primær drift
(EBIT)

108

83

80

47

25

Årets resultat
før skat (EBT)

230

101

141

127

192

For mere information, kontakt: Kommunikationschef, Simon Karsø Sika@nrgi.dk/25357429

Yderligere info:

Årsrapport 2016 - Financiel årsrapport

Årsrapport 2016 - Aktiviteter og samfundsansvar

Hver femte har udført ulovligt el-arbejde i hjemmet

En ny stikprop, udskiftning af stikkontakt eller en ny termostat til gulvvarmen. Det lyder måske som en opgave, enhver handyman kan klare og dermed spare timelønnen til elektrikeren.

Faktisk viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for energiselskabet NRGi, at hver femte på et tidspunkt har pillet ved elinstallationer, velvidende om, at arbejdet burde foretages af en fagmand. Det er et problem og kan i værste fald have voldsomme konsekvenser, advarer energirådgiver hos Benny Hebsgaard.

”Man bør aldrig udføre elarbejde, hvis man er det mindste usikker. Selvom relæet skal slå installationen fra som sikkerhed, er det ikke altid tilfældet. I værste fald kan man få så voldsomt stød, at det er livsfarligt”, forklarer han.

Men hvad må du egentligt selv gøre, og hvad skal du have en professionel til at klare?

”Så længe strømmen er afbrudt, kan man selv udskifte fatninger, stikpropper og kontakter fx på en lampe. Du kan reparere el-apparater, fx udskifte ledninger, der er tilsluttet med en stikprop. Du kan også udskifte almindelige afbrydere til lamper udstyret med en lysdæmper- eller tidsfunktion,” forklarer Benny Hebsgaard.

Det skal du holde nallerne fra
Du må derimod ikke selv udføre elinstallationer, som kræver faglig viden.

Det omfatter fx opsætning af halogenlamper, hvis man har købt lamperne, transformeren og ledningerne for sig. Du må heller ikke selv installere eller udskifte materiel i boligens faste installationer, der har en spænding over 250 V. Du skal også have hjælp af en elinstallatør, hvis du skal have tilsluttet eller frakoblet apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop,

- For eksempel må du gerne udskifte en stikkonktakt, men du må ikke selv installere en, der skal placeres et nyt sted. Termostater til gulvvarme ligner til forveksling udskiftningen af en stikkontakt, men kræver en installatør. Det samme gælder, hvis du skal have installeret elgulvvarme.

Vær omhyggelig
Selvom du udfører en lovlig installation, bør du være omhyggelig. Griber du el-arbejdet forkert an, risikerer du, foruden dit helbred, at der udbryder brand. De typiske årsager til stød og brand er løse forbindelser, brug af forkerte ledninger, ledninger, der er forkert forbundet, eller elinstallationer, der ikke er tilstrækkeligt isoleret.

- Der skal ikke meget til, før det går galt. En simpel ting som en stikprop, der ikke er samlet korrekt, kan give kortslutninger, og er du uheldig, kan du komme til at sende søm eller skruer gennem ledninger i væggen. Det giver overspænding, og så går sikringen – i værste fald kan det udløse alvorlig personskade og brand, forklarer Benny Hebsgaard.

Tjek dine forsikringer

Hos Tryg Forsikring råder man desuden til, at man kaster et blik på sine forsikringsmæssige forhold, inden man begiver sig ud i selv at udføre elinstallationer i hjemmet.

”Langt de fleste indbo- og bygningsforsikringer erstatter brandskader, der sker som følge af kortslutning eller overspænding i elinstallationer. Der kan dog være nogle få tilfælde, hvor forsikringen ikke dækker. Det kan for eksempel være, hvis handymanden har været for sløset eller har skabt situationer, som er åbenlyst farlige,” siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg.

Fem huskeregler inden du går i gang
Står du selv og skal i gang med at lave en elinstallation i boligen, bør du for en sikkerheds skyld altid huske disse fem forholdsregler:

 1. Tænd lyset i det rum, du skal udføre installationer i
 2. Afbryd strømmen på den gruppe, som værelset tilhører på målertavlen
 3. Konstater at lyset er slukket i det værelse, arbejdet skal udføres i
 4. Som en sidste sikkerhedsforanstaltning for at sikre at strømmen er afbrudt, bør du foretage en spændingstest med en spændingstester eller polsøger.
 5. Tjek dine forsikringer på hus og ejerskifte grundigt

Om undersøgelsen

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi. Der er i alt gennemført 1017 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år med ansvar for betaling af el og varme i deres primære bolig.