NYHEDER

NRGi-koncernen styrker sin rådgivningsforretning med nyt opkøb

Energikoncernen, NRGi vil styrke sin markedsposition inden for bygherrerådgivning og får BYR GRUPPEN i fold. Sammen med Kuben Management, der er koncernens forretning med selvsamme fokus, er målet at være den foretrukne bygherrerådgiver.

NRGi, der er en af Danmarks største energikoncerner, har fundet et nyt match til rådgivningsforretningen Kuben Management. Opkøbet skal bidrage til at bringe koncernens rådgivningsforretning helt i front.

Derfor er der pr. 1 maj indgået en aftale om, at Kuben Management A/S overtager ejerskabet af BYR Gruppen A/S. Ligesom Kuben Management, leverer BYR GRUPPEN bygherrerådgivning, dog med primært fokus på private ejendomsinvestorer og pensionsselskaber, som investerer i udvikling af boligbyggeri i og omkring Storkøbenhavn.

”Det er kærkomment, at vi nu får mulighed for at udvikle vores aktiviteter inden for bygherrerådgivning ved at tilknytte BYR Gruppen. Ved at forene kræfterne i Kuben Management og BYR Gruppen er jeg overbevist om, at vi skaber en stærkere position for vores aktiviteter inden for bygherrerådgivning, og at vi kommer et skridt nærmere ambitionen om at blive den foretrukne partner på markedet,” siger Jacob Vittrup, der er adm. direktør for NRGi.

Ulf Christensen, der til daglig står i spidsen for Kuben Management A/S, deler synet på opkøbet:

”BYR GRUPPEN står særligt stærkt inden for bygherrerådgivning til private bygherrer og investorer. Opkøbet er derfor et vigtigt skridt i retning af at realisere vores mål om, at Kuben Management skal stå på tre ben, med en stærk markedsposition, både inden for det private, det almene og det offentlige markedssegment.”

Hos BYR GRUPPEN hilser man opkøbet velkommen og ser store forretningsmæssige potentialer i det nye ejerforhold.

”Vi får nu en unik mulighed for at læne os op ad en stor koncern med brede kompetencer, og med den forretningsmæssige styrke, som kan gøre det muligt for os at løfte forretningen til nye højder,” siger Rasmus Storgaard, der er stifter af BYR GRUPPEN.

Ud over en styrket markedsposition inden for bygherrerådgivning til private investorer forventes opkøbet at skabe vækst og give rådgivningsforretningen styrke til at løse endnu større og komplekse opgaver. BYR GRUPPEN stifter og hidtidige partnere fortsætter som rådgivere i det nye set up.

For mere information, kontakt: Kommunikationschef, Simon Karsø: 25357429/sika@nrgi.dk

Energiselskab giver medejerne stød

Energiselskabet NRGi giver topchefen, medarbejderne og andelshavere elektrisk stød i ny mediekampagne, der skal få flere til at engagere sig og blive klar over, at de er en del af det, NRGi kalder et smukt fælleskab.

Tænker du nogensinde på din elmåler, og hvem der sørger for, at har strøm i stikkontakten?

Hvis den tanke aldrig har strejfet dig, er du langt fra den eneste, men det vil NRGi lave om på.

Derfor er det østjyske energiselskab aktuel med kampagnen ”Du er medejer – jo du er!”. Kampagnens flagskib er en ny reklamefilm, hvor medarbejdere, medejere, og sågar den adm. direktør, står samlet hånd i hånd, mens de får elektrisk stød.

”Vi vil skabe involvering omkring noget, der notorisk set er lavinvolvering, og så tror jeg, vi skal væk fra de pæne og polerede videoer for at bringe humor og fælleskabet i fokus på en overraskende måde. Derfor valgte vi vise fælleskabet, der forbindes ved at få stød,” fortæller Simon Karsø, der er kommunikationschef hos NRGi. 

Som medejer eller andelshaver er der mulighed for at stemme, stille op til valg, og i det hele taget være med til at bestemme, hvordan selskabet kan gøre mest mulig gavn for alle dem, der har en elmåler og får strøm i stikkontakten fra NRGi. Det er budskaberne, der skal ud til de østjyder, der modtager strøm og dermed er andelshavere og medejere af NRGi.

Forventningen er, at flere af andelshaverne får lyst til at engagere sig. Fx ved at stemme når der er valg i deres valgområde eller ved at søge midler fra selskabets værdipulje.

”Strøm i sig selv, og hvor man får den fra, er ikke noget, man forholder sig til i dagligdagen. Men der er et fælleskab og en masse muligheder, man ikke bør gå glip af som andelshaver, og derfor har vi søsat en kampagne, der skal gøre opmærksom på de muligheder og forhåbentlig give flere lyst til at tage del i fælleskabet,” uddyber Simon Karsø, der kommunikationschef i NRGi.

Foruden en reklamefilm skal kampagnen løftes af forskellige former for digital annoncering, aktiviteter på sociale medier og en konkurrence, hvor man kan vinde en tur op i en af NRGi’s nyerhvervede vindmøller og få indblik i, hvordan de er i stand til at bidrage til en bæredygtig omstilling af vores elforbrug.

Reklamebureauet Campfire og Co. har bistået NRGi med konceptudviklingen og den kreative eksekvering, mens mediebureaet Wavemaker står for den digitale annoncering. M2 har produceret har instruereret reklamefilmen.

Se kampagnen, filmen og deltag i konkurrencen her: https://duermedejer.dk/

For mere information, kontakt Simon Karsø: sika@nrgi.dk / 25357429

Udnyt sommervejret og spar over 1.000 kr.

Foråret har for alvor gjort sin entré, hvilket har fået mange danskere til at skrue ned for radiatorne. Men selvom at dine radiatorer er slukket, løber der fortsat vand gennem varmerørene – og det koster. Ved at sommerlukke for varmen kan du stoppe cirkulationen af vand og spare mange penge på din varmeregning.

Med temperaturer over 20 grader har maj for alvor indvarslet foråret, og det betyder mindre blus på radiatorerne, når vi skal holde varmen indendørs. Den officielle fyringssæson sluttede 30. april, men klimaforandringerne har forskubbet sæsonen for fyring med fjorten dage, hvorfor den 15. maj er national sommerlukkedag for varmeanlægget.

Og der er en god gevinst for din privatøkonomi, hvis du sætter fem minutter af til at sommerlukke dit fjernvarmeanlæg. Du kan nemlig spare 3-5 procent på dit årlige varmeforbrug, hvis anlægget er slukket over sommeren. For en familie i et parcelhus svarer det til en besparelse på over 1.000 kroner.

- Når det bliver varmere skruer vi naturligt ned for radiatorne. Men selvom termostaten indikerer slukket, cirkulerer der stadig vand rundt i rørene. Det betaler du for, selvom hverken du eller dit hus har gavn af det. Ved at sommerlukke for varmen kan du mindske det varmetab, cirkulationen af vand udgør, og som ellers kan blive en dyr og unødvendig fornøjelse hen over sommeren, fortæller energirådgiver i NRGi Benny Hebsgaard.

En sommerlukning af dit fjernvarmeanlæg er ikke kun godt for pengepungen, men også miljøet. Ved at sommerlukke for varmen kan en gennemsnitslig familie mindske deres CO2-udslip med 100 kilo om året, hvilket svarer til den mængde CO2 en bil udleder på en køretur fra Aalborg til København.

Sådan sommerlukker du for varmen

Det er både nemt og hurtigt at sommerlukke for dit fjernvarmeanlæg. Det eneste du skal gøre er at gå en tur i kælderen og lukke for sommerventilen og slukke for cirkulationspumpen, lyder rådet fra Benny Hebsgaard.

1) Luk for sommerventilen

Sommerventilen har ofte et blåt eller rødt håndtag, og du finder den på returrøret, hvor vandet kommer ud af anlæggets varmeveksler. Hvis du er i tvivl om, hvor sommerventilen sidder, skal du kigge efter det sted, hvor rørene deler sig. Sommerventilen er nemlig altid placeret efter en forgrening på rørene, hvor det ene rør går ud til radiatorerne og det andet rør går ud til hanerne.

2) Sluk for cirkulationspumpen

Når du har lukket for sommerventilen skal du slukke for cirkulationspumpen. På mange fjernvarmeanlæg slukker du cirkulationspumpen ved et enkelt tryk på en stikkontakt ved siden af anlægget. På nogle anlæg skal du slukke på selve den elektroniske regulering, der sidder på fjernvarmeanlægget.

Det skal du være opmærksom på når du sommerlukker for dit fjernvarmeanlæg

Der er nogle få ting, du skal være opmærksom på, når du sommerlukker for varmen.

- Når du sommerlukker for varmen, er det en god idé tænde cirkulationspumpen kortvarigt et par gange hen over sommeren. På den måde undgår du, at de mekaniske dele i pumpen sætter sig fast. Cirkulationspumpen har nemlig ikke så godt af at være slukket i længere tid, forklarer Benny Hebsgaard og fortsætter:

- Derudover skal du være opmærksom på, at når dit hus ikke bliver varmet op, øger det risikoen for fugt i boligen. Hvis sommeren er kold og våd kan det derfor være en god idé ikke at sommerlukke for varmen. Du bør også undgå at lukke ned for radiatorerne, hvis kælderen behøver varmen for at undgå fugtskader, afslutter han.

Guide: Gør dit hus klar til salg

Foråret er højsæson for hussalg, og sidste år toppede antallet af boliger på markedet i forårsmånederne. Hvis du er en af de boligejere, der går med tanker om at sætte dit hus til salg, men er i tvivl om, hvordan det tager sig ud i købers øjne, giver byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS her fem gode råd til at gøre dit hus salgsklart og mindske risikoen for store prisnedslag og lang liggetid.

Ifølge Boligsidens Markedsindeks er 56.269 boliger netop nu til salg i Danmark, og ifølge sidens statistik kommer tallet kun til at stige de kommende måneder. Går du selv med tanker om at sælge, bør du inden du kontakter en ejendomsmægler overveje, hvordan dit hus fremtræder i potentielle køberes øjne, lyder rådet fra energikonsulent og byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS, der bl.a. beskæftiger sig med køberrådgivning.

- Når potentielle købere vurderer et hus, er det ikke kun salgspris og beliggenhed, der er afgørende for købsbeslutningen. Også husets generelle stand og visuelle udtryk har stor betydning for køberens valg. For at gøre dit hus mere attraktivt på markedet, kan det derfor være en god idé at få styr på de mest synlige skader på huset, før du sætter det til salg. Så giver dit hus et bedre førstehåndsindtryk hos mulige købere - både på papir og ved fremvisningen, fortæller han, og giver her fem gode råd til, hvordan du kan gøre dit hus klar til at komme ud på boligmarkedet.

1) Få udført en førsynsrapport

Noget, som kan skræmme mange købere væk allerede, inden de har set dit hus, er en lang tilstandsrapport med en række alvorlige anmærkninger. I forbindelse med at du sætter dit hus til salg, kan det derfor være nyttigt at få udarbejdet en førsynsrapport og komme tilstandsrapporten i forkøbet.

- Når du sætter dit hus til salg er det et krav at få udarbejdet en tilstandsrapport, hvis du som sælger ikke vil stå med et 10-årigt ansvar for husets fejl og mangler. Ved at få lavet en førsynsrapport kan du få et overblik over, hvilke skader på huset som en beskikket byggesagkyndig vil påpege i tilstandsrapporten, og dermed få en mulighed for at få udbedret disse, inden en potentiel køber rynker på panden, når han eller hun læser tilstandsrapporten, fortæller Bo Halm Andersen og fortsætter:

- Mange skader, som bliver nævnt i tilstandsrapporten, behøver ikke at være dyre at få udbedret. F.eks. kan et lille hul i taget blive anmærket som en alvorlig K2- eller en kritisk K3-skade. Det lille hul kan dog oftest nemt og billigt lappes, hvis man er klar over, at det er der.

En førsynsrapport koster typisk omkring 2.000 kr.

2) Gennemgå dine elinstallationer

Ligesom du skal have en tilstandsrapport, hvis du som sælger vil kunne tegne en ejerskifteforsikring og fraskrive dig det 10-årige ansvar for fejl og mangler på huset, blev det i 2012 også et krav at få udarbejdet en elinstallationsrapport. En elinstallationsrapport, også kaldet et eleftersyn, skal give køberen et indblik i, hvilken stand husets elinstallationer som hovedtavlen, stikkontakter og afbrydere er i.

- Mange anmærkninger i elinstallationsrapporten kan godt springe en køber i øjnene. Derfor kan det være en god idé at give husets elinstallationer et tjek. Er du f.eks. allerede opmærksom på, at en stikkontakt er gået i stykker, en lampe sidder løst eller ledninger stikker ud, kan det godt betale sig at få en elektriker til at se på det, før den autoriserede elinstallatør lægger vejen forbi for at gennemgå og afdække husets el-mæssige stand, fortæller Bo Halm Andersen.

3) Efterisolér og opgradér dit hus’ energimærkning

Udover tilstands- og elinstallationsrapporten påvirker dit hus’ energimærke også købsbeslutningen. Derfor kan det i mange tilfælde sagtens betale sig at ofre lidt på at få dit hus efterisoleret, inden du sætter det til salg, så huset får en bedre energimærkning.

- For mange købere er prisen for det årlige varmeforbrug en vigtig faktor for, om de vælger at købe et hus. Ved at få efterisoleret kan du sænke varmeregningerne og højne dit hus’ energieffektivitet. Det giver dit hus et bedre energimærke, som kan være medvirkende til, at køberen skriver under på salgspapirerne, forklarer Bo Halm Andersen.

Når et hus sættes til salg, er det sælgers ansvar, at huset har en gyldig energimærkning. Vurderingen af husets energimæssige stand foretages af en certificeret energikonsulent.

4) Opfrisk husets facade

Et godt energimærke og en tilstands- og elinstallationsrapport med få anmærkninger får dit hus til at tage sig godt ud på papir, men det er også altafgørende, at dit hus giver et godt indtryk ved fremvisningen. Derfor handler det om at få opfrisket husets ydre og få fikset de småting, som vil springe i købers øjne.

- Huset giver et langt bedre førstehåndsindtryk, hvis ikke køberen som det første mødes af en revne i soklen eller løst puds, som er faldet ned fra muren. Begrænser revnen i husets sokkel sig til soklen alene uden at gå op i murværket, er der typisk tale om en overfladisk skade, som du nemt selv kan reparere med sokkelpuds. Ligeledes vil du nemt kunne pudse de steder på huset op igen, hvor pudsen er afskallet eller krakkeleret, fortæller Bo Halm Andersen.

En rensning af tag og tagrender kan også give huset et frisk pust.

5) Giv dit hus et indendørs tjek

Når du har tjekket husets udendørs stand, er det tid til at give husets indendørsarealer en kærlig hånd. Det giver huset et visuelt løft, hvis du få repareret de meget synlige og skader.

- Fliser, der er gået i stykker eller faldet af og revner i tapetet er skader, som er meget synlige, men som ikke nødvendigvis koster meget tid og penge at udbedre. Du kan f.eks. relativt hurtigt selv sætte en løs flise i køkkenet på plads ved at banke resterne af den gamle fliselim af, påføre nyt, vippe flisen på plads og trække fugemørtel på med en gummispartel. Det efterlader køberen med et helt andet indtryk, end hvis væggen fremstod med manglende flise, afslutter Bo Halm Andersen.

Guide til boligkøb: K1, K2, K-hvad-for-noget?

Drømmehuset bliver ikke nødvendigvis dyrere at istandsætte med K3’ere frem for K1’ere.

Med foråret lyder startskuddet for alvor til årets åbent hus-arrangementer og bolighandler. Afholder mange K3’er i tilstandsrapporten dig fra at skrive under på drømmehuset, skal du måske alligevel give det et ekstra kig. K3-skader behøver ikke være dyrere at fikse end f.eks. K1-skader - de kan nemlig løbe helt op i 100.000 kroner.

Foråret har, efter en lang vinter, endelig indfundet sig. Med de lunere temperaturer og havernes træer og buske, der springer ud, er højsæsonen for boligsalg og -kiggeri skudt i gang. Siden uge 12 har der været rekord mange boliger på markedet, viser tal fra Boliga.

Det store udbud af boliger giver potentielle huskøbere rig mulighed for at vælge boliger, der passer ift. beliggenhed og pladsbehov. Men når det kommer til økonomien, får en tilstandsrapport med mange K3’ere ofte huskøbere til at rynke på næsen. Der er dog ikke nødvendigvis grund til at droppe drømmehuset, hvis du er bange for, at K3’erne bliver en bekostelig affære. Mange tolker nemlig tilstandsrapportens karaktersystem forkert, fortæller energikonsulent og bygningssagkyndig Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS.

- Når huskøbere får boligens tilstandsrapport i hånden, er der mange der afskriver drømmehuset, hvis de synes det har for mange K3’er i rapporten. K3 dækker rigtig nok over de mest akutte skader på huset, men karaktersystemet fortæller ikke noget om, hvor mange penge du skal have op af lommen for at få bugt med dem. En K1-skade kan sagtens være dyrere at udbedre end en K3-skade, forklarer han.

K1-skader kan være dyre

Det er sælgers ansvar, at en bygningssagkyndig udarbejder en tilstandsrapport for boligen, hvor han eller hun beskriver eventuelle skader på grundens bygninger, tegn på skader og forhold, der giver risiko for at skader kan udvikle sig. Skaderne bliver tildelt en karakter fra K0-K3 ud fra, hvor akutte de er, men der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem det tal, der følger efter K’et, og prisen på at få skaden udbedret.

- En K1-skade kan f.eks. dække over revner og buler i tapetet eller puds på indvendige vægge med mangelfuld vedhæftning. Det får ikke huset til at falde ned om ørerne på dig, hvis du ikke får det udbedret inden for en overskuelig fremtid, men det kan nedbringe glæden ved at bo i huset. Hvis du vil have det ordnet, kan det hurtigt løbe op i 100.000 kr. eller mere for alle husets rum med maler og materialer. Til sammenligning kan en K2-skade f.eks. dække over områder med porøse fuger i murværket, som en murer kan ordne for omkring 5.000 kr. afhængig af omfanget. En tagsten, der har revet sig løs og er røget ned i tagrenden, eller en helt eller delvist løs flise i badeværelset, karakteriseres som en K3-skade, da den kan medføre en vandskade. Den vil du selv kunne sætte på plads eller udskifte med en ny for et mindre beløb, forklarer Bo Halm Andersen. 

Derfor bør du tage K3’erne alvorligt, men samtidig finde ud af, hvilke skader de dækker over i stedet for at lade dig skræmme af karakteren, råder han.

- Undersøg, hvad skadekaraktererne i tilstandsrapporten konkret dækker over – både for K3’erne, K2’erne og K1’erne. Så er det nemmere at danne sig et overblik over, hvad det vil koste at få udbedret dem samt hvilke I gerne vil prioritere først, så I kan indhente et tilbud på udbedringen hos en håndværkerentreprise.

Hold øje med bemærkningen UN

Ud over at beskrive skader med en karakter fra K0-K3, kan tilstandsrapporten også indeholde de to bemærkninger ’IB’, der står for ingen bemærkninger og ’UN’, der dækker over ’undersøges nærmere’. Sidstnævnte skal du være ekstra opmærksom på som køber, råder Bo Halm Andersen. 

- Bemærkningen UN gives, hvis den bygningssagkyndige har mistanke om risikofyldte forhold eller skader, der ikke kunne gennemskues tilstrækkeligt i den visuelle gennemgang af huset – det kan være i skjulte konstruktioner eller grundet manglende adgang til f.eks. krybekælder eller aflåst loftsrum. Det kan altså være en potentielt alvorlig skade, du som køber kan ende med selv at skulle hæfte for. Som udgangspunkt er den nemlig ikke dækket af ejerskifteforsikringen, hvis den ikke bliver undersøgt, før huset skifter hænder. Som køber bør du derfor kræve, at sælger får UN’erne undersøgt nærmere, før du skriver under, afslutter han.

Tilstandsrapportens karakterskala

Den bygningssagkyndige giver i tilstandsrapporten husets skader karakter efter, hvor alvorlige de er og derfor bør prioriteres at få udbedret først.

 • K3: Kritiske skader
  • Er skader, som vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter inden for overskuelig tid. Dette svigt risikerer at medføre skader på andre bygningsdele.
 • K2: Alvorlige skader
  • Er skader, som medfører, at bygningsdelens funktion svigter inden for overskuelig tid. Dette vil ikke medføre skader på andre bygningsdele.
 • K1: Mindre alvorlige skader
  • Er skader, som ikke har nogen indflydelse på bygningsdelens eller bygningens funktion.
 • K0: Kosmetiske skader
  • Er skader eller forhold, som kan påvirke købers indtryk af ejendommen.
 • UN: Bør undersøges nærmere
  • Beskriver forhold, hvis konsekvens ikke kan fastlægges tilstrækkeligt efter den visuelle gennemgang. UN kan dække over en alvorlig skade, og derfor bør art, omfang og konsekvens altid afklares. Hvis køber vælger at købe ejendommen, uden at forholdet er undersøgt nærmere, bærer køber selv risikoen.
 • IB: Ingen bemærkninger

Energiselskab på jagt efter Ole opfinder og andre kreative sjæle

Det østjyske energiselskab NRGi stiller for fjerde gang millioner på højkant til de mest innovative og grønne ideer, der kan udvikle lokalområderne.

Selvom du ikke har opfundet den dybe tallerken, kan du sagtens have en god idé, der fortjener ben at gå på.

I den forbindelse er det østjyske energiselskab NRGi klar med fjerde udgave af den såkaldte Værdipulje, der denne gang byder på fem millioner kroner til at gøre østjydernes bedste og mest innovative ideer og projekter til virkelighed.

”Hvis lokalområderne skal udvikles rigtigt, skal udviklingen drives af borgernes egne ideer. Som et af Østjyllands store forsyningsselskaber har vi både et ansvar og et ønske om at bidrage til, at de gode ideer føres ud i livet og skaber innovation i lokalsamfundene. Derfor håber vi, at østjyderne vil tage godt imod puljen og sende deres gode ideer vores vej,” fortæller Eva Ryberg, der er Bestyrelsesformand for NRGi.

Puljen er for alle, der bruger en elmåler fra KONSTANT (NRGi’s netselskab). Det gælder både erhvervsdrivende, private husstande og foreninger.

”Ingen idé er for stor eller lille. Det væsentlige er, at man har en idé, der på nytænkende og innovativ vis udvikler et lokalområde til gavn for borgerne”, forklarer Eva Ryberg.

Tre gange tidligere har østjydernes kreative evner været under lup. Det har indtil videre resulteret i støtte til 64 kvikke ideer, lige fra jordløs dyrkning af grøntsager til belysning på Aarhus Domkirke. Tilsammen er projekterne støttet og realiseret med 10 millioner kroner.

Den nye runde af værdipuljen er åben for ansøgninger fra d. 16 april til d. 18 maj 2018.

Læs mere om dine muligheder for at ansøge og se tidligere projekter her

Giv dit hus et forårstjek

Sne, slud og regn. Vinteren har været hård og lang, men nu melder vejrudsigten endelig om forår og varmere temperaturer. Det er en god anledning til at tjekke, hvordan dit hus har klaret sig igennem vinterens kulde. Energikonsulent giver her fem gode råd til at gøre dit hus forårsklar.

Selvom foråret har ladet vente lidt på sig, er der nu et opsving i temperaturen på vej. Mange benytter den lunere tid til en forårsrengøring, men dit hus har ikke kun har brug for en kærlig hånd indendørs. Den lange vinter kan nemlig have været hård for dit hus’ ydre.

Energikonsulent og bygningssagkyndig Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS guider til her fem steder på huset, der har brug for en forårsopfriskning.

Fem steder du skal tjekke for at gøre huset forårsklar

1) Tagrender

Første stop på turen til at gøre huset klar til foråret kræver en stige, så du kan kravle op til husets tagrender.

- Tilstoppede og buede tagrender kan medføre fugtskader på husets facade, så derfor er det vigtigt at sørge for, at der er frit gennemløb hele vejen igennem, fortæller Bo Halm Andersen og fortsætter:

- Der er primært to ting, man skal kigge efter. Det første er at tjekke om tagrenderne og nedløbsrørne er stoppet til af blade og andet skidt, som efteråret og vinteren har bragt med sig. Hvis det er tilfældet, skal det selvfølgelig fjernes, så det ikke blokerer for vandets gennemstrømning. Det andet man skal kigge efter er, om tagrenderne har det rigtige fald, så vandet løber mod nedløbsrøret. Hvis vandet lægger sig i små vandpytter i tagrenderne, skal man sørge for at rette hældningen, så vandet i stedet bliver ledt til nedløbsrøret.

2) Taget

Når du er oppe og rode i tagrenderne, opfordrer energikonsulenten til, at du også ser dit tag efter i sømmene. For finder forårsregnen vej igennem sprækker eller huller til tagkonstruktionen, kan det forårsage store skader på huset.

- Har du tegltag bør du tjekke, om alle tagsten er intakte og ligger korrekt. Det er også vigtigt at komme mos og alger på tagstenene til livs. Ståltag og tagpap skal ligeledes tjekkes efter for huller. Hvis de er små og overfladiske, kan du selv lappe dem. Er der tale om større skader, bør du ringe til en tagtekniker, der kan vurdere, om taget kan repareres eller bør udskiftes, fortæller Bo Halm Andersen.

- Den sidste del af vinteren har budt på en del blæst og sne – og det kan give problemer med fygesne, som finder vej ind på loftet igennem selv de mindste sprækker i taget. Når sneen smelter, kan det give vandskader og efterfølgende problemer med fugt og skimmelsvamp. Du bør derfor også tjekke dit tag inde fra loftssiden for utætheder og fugtskjolder og fjerne evt. fygesne med en lille kost og fejebakke.

3) Vinduer og døre

Fra taget kan du bevæge dig ned på fast grund igen til husets vinduer og døre. Her er det vigtigt at se efter revnede eller punkterede ruder, og om træværket omkring vinduer og døre er sundt og frisk.

- Et smart trick er at forsøge at stikke en skruetrækker ind i trærammen. Hvis du kan få skruetrækkeren tre til seks mm ind er det et tegn på, at træet er meget fugtigt og måske endda også skadet af råd. Kan du få skruetrækkeren mere end seks mm ind er træet muligvis angrebet af råd, og vinduesrammer og dørkarme bør repareres eller udskiftes, fortæller Bo Halm Andersen.

4) Facaden

Fra vinduer og dørene er det tid til at give husets facade et eftersyn. Uanset om dit hus’ ydre er mursten, puds eller træ er det vigtigt at tjekke, hvordan facaden har klaret vinterens frostvejr. I murstenshuse er fugerne mellem stenene de mest udsatte.

- Her skal du skrabe på mørtlen for at se om den er porøs. Vinterens minusgrader kan nemlig forårsage frostsprængninger i fugerne, som får mørtlen til at smuldre væk. Hvis det er tilfældet, skal mørtlen mellem murstenene kradses ud og facaden fuges op igen, råder Bo Halm Andersen.

Hvis dit hus har en pudset facade, skal du kigge efter skjolder, revner og løst puds. Det kan nemlig dække over fugt- og frostskader, som skal udbedres. Ved træværksfacader skal du, ligesom ved vinduesrammer og dørkarme, tjekke, hvor fast træet er. Derudover skal du kigge efter farven på træet og overfladens strukturer. Hvis træet er lysnet, er det et tegn på, at det trænger til træbeskyttelse, hvorimod det kan det være tegn på svamp, hvis træet er skjoldet med mørke aflejringer.

5) Soklen

Fra facaden bevæger forårstjekket sig ned til husets sokkel. Soklen kæmper hele vinteren mod regn, snedriver og fugtig jord, hvilket gør soklen til en af de mest udsatte steder på huset.

- På soklen skal du kigge efter revner og sprækker, da de kan give fugten fra jorden adgang til husets fundament og mulighed for at trænge videre op i boligen. Hvis du opdager en revne eller sprække i soklen, skal du undersøge, om det blot er en overfladisk skade, der kan pudses op, eller en sætningsskade, som kræver en større udbedring. Som tommelfingerregel begrænser en overfladisk skade sig kun til selve soklen, hvorimod en sætningsskade fortsætter fra soklen videre op i murværket. Hvis sætningerne udvikler sig, er det vigtigt at få dem stoppet så hurtigt som muligt, så det begrænser skaderne. Finder du en revne og er i tvivl om omfanget, kan du få en murer til at besigtige soklen og afgøre, hvilken form for reparation der er brug for, afslutter Bo Halm Andersen.

Skru op for alle dine radiatorer – og ned for din varmeregning

Inden længe byder vi velkommen til foråret, men termometeret viser stadig vinter. Med temperaturer omkring frysepunktet kan det være svært at holde varmen. Også inden døre. I hvert fald hvis du ikke har tjek på din radiator. Her er fem gode råd til at få optimalt udbytte af din radiator, så du får mere varme for pengene.

Mange af os bruger vores radiatorer helt forkert, og det er særligt slemt i forårsmånederne, hvor temperaturerne konstant svinger mellem plus og minusgrader. Der findes mange mere eller mindre rigtige husmoderråd for, hvordan du får størst udbytte af din radiator. Energikonsulent Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS giver her fem gode råd til at blive dus med din radiator.

 1. Tænd for alle radiatorer

- Det er en udbredt misforståelse, at man sparer penge ved at tænde for så få radiatorer som muligt. Der er langt bedre økonomi i at lade alle boligens radiatorer deles om at varme huset op i stedet for at lade én radiator køre på fuld styrke, fortæller Bo Halm Andersen fra EBAS.

Når du skruer helt op for én radiator, skruer du samtidig helt op for temperaturen på radiatorvandet. I stedet for at have en radiator til at køre på høj varme kan du sænke temperaturen på radiatorvandet ved at tænde flere radiatorer på middel varme. Det giver både en mere ensartet varmefordeling i din bolig og en mindre varmeregning.

 1. Tildæk ikke termostaten

Radiatorens termostat er udstyret med en temperaturføler, som kan måle temperaturen i det rum, hvor radiatoren er placeret. Hvis du tildækker termostaten, vil temperaturføleren ikke kunne registrere den rigtige rumtemperatur, og radiatoren vil enten opvarme rummet for meget eller for lidt. Det vil med andre ord enten blive en rigtig svedig oplevelse for din varmeregning eller en kold fornøjelse for dine fødder. Sørg derfor altid for at holde termostaten fri for trøjer, gardiner og andet, som vil kunne blokere for temperaturføleren.

 1. Giv radiatornålen massage

Bliver din radiator ikke varm, når du skruer på termostaten, skal du begynde at blive bekymret. Men inden du iler til telefonen for at ringe til vvs’eren, kan du ofte nemt og hurtigt selv fixe din radiator. Problemet er højst sandsynligt, at aflejringer fra vandet i radiatoren har sat sig på ventilnålen, som derfor har sat sig fast.

- Find en unbrakonøgle frem og skru termostaten på radiatoren løs. Når du har fjernet termostaten, kan du se en lille nål, som er ventilnålen. Denne nål skal nu masseres godt og grundigt ved, at du presser den frem og tilbage. Når ventilnålen har løsnet sig, kan du igen skrue termostaten på, og radiatoren er så god som ny, forklarer Bo Halm Andersen.

 1. Radiatoren skal luftes

Hvis din radiator klukker eller risler ualmindeligt højt kan forklaringen være, at den trænger til at blive luftet. Af og til kommer der luft i vandrørene, som gør, at det varme vand ikke har tilstrækkelig plads til at strømme igennem radiatoren. Men løsningen på dette problem er simpel. En klud og en tang, og så er det lynhurtigt fikset. Løsn luftskruen forenden af radiatoren og lad den stå åben, indtil det begynder at pible med vand. Husk at holde en klud under luftskruen, så du ikke ender med en stor vandpyt på gulvet. Jo mindre luft i din radiator, jo bedre kan din radiator afgive varme fra radiatorvandet til din stue.

- Når radiatorvandet har fri passage gennem radiatorrørene bruger radiatoren mindre varmt vand på at opvarme din bolig. Og det kan give dig en billigere varmeregning, siger Bo Halm Andersen.

 1. Radiatoren skal have den rigtige størrelse

Hvis du har store planer om at mindske din varmeregning, kan det være relevant at kigge på din radiators størrelse. Bo Halm Andersen fra EBAS regner med, at du kan spare 30-35 procent i energi ved at skifte fra små til store radiatorer. Med større radiatorer skal der en lavere vandtemperatur til at opvarme rummet, og det er noget, der vil kunne mærkes på varmeregningen. Bo Halm Andersen påpeger dog, at det på kort sigt ikke kan betale sig at tænke i at udskifte en lille radiator med en stor.

- Hvis man går med tanker om at udskifte sin radiator, skal man vide, at det for de flestes vedkommende kun er en investering, som kan betale sig på længere sigt. Derudover er de fleste hjem allerede installeret med radiatorer, som passer til rummenes størrelse, men det kan dog blive aktuelt i forbindelse med ombygning i hjemmet, hvis man slår stuen sammen med køkkenet og lignende, siger Bo Halm Andersen fra EBAS.

Som tommelfingerregel siger man, at en radiators forbrug er 65 watt pr. m2. Så hvis du vil tjekke om din radiator har den rigtige størrelse kan du dividere radiatorens ydeevne med 65 og dermed få antal kvadratmeter, som radiatoren kan opvarme. Har din radiator f.eks. en ydeevne på 1200 watt kan du dividere 1200 med 65. Resultatet af dette regnestykke er 18,5, og dermed kan en radiator på 1200 watt opvarme et rum på 18,5 kvadratmeter.  

FAKTA:

Vidste du, at …

… radiatoren skal stå under vinduet

Det er ikke tilfældigt, at radiatorer ofte står under et vindue. Her udnytter du nemlig varmen fra radiatoren bedst muligt. Ved vinduer vil der altid være en lille smule kuldenedfald, men ved at placere radiatoren under et vindue kan du sørge for, at kulden fra vinduet ikke kan mærkes i resten af rummet. Den varme luft fra radiatoren vil presse den kolde luft fra vinduet op mod loftet, og på den måde få luften i rummet til at cirkulere rundt. Cirkulationen sikrer, at luften bliver ensartet varm, og at du undgår at fryse om fødderne.

… radiatoren skal være kold forneden og varm foroven

Det lyder måske tosset, men faktisk skal en radiator helst være kold i bunden.

- En radiator er kun varm over det hele, hvis den ikke kan følge med. Så hvis radiatoren er kold i bunden, er det et tegn på, at radiatoren har udnyttet al varmen fra vandet, som løber igennem radiatoren. Jo koldere radiatoren er forneden, jo bedre har radiatoren afgivet varme fra vandet til rummet. Og en af de vigtigste faktorer i din varmeøkonomi er, at radiatorerne kan få mest muligt varme ud af mindst muligt vand, fortæller Bo Halm Andersen.

Flere horsensianere stemmer til valg i lokalt energiselskab

Selvom det generelt står sløvt til med at få borgere til stemmeurnerne, kan energiselskabet NRGi glæde sig over en stigende valgdeltagelse på 21 %, svarende til 2,5 procentpoint ved valget af nye repræsentanter, der skal slå et slag for byen i energiselskabets daglige agenda.

Fra 11,9 til 14,4 %. Og 5800 stemmer.

Så mange flere Horsensianere har netop stemt til det lokale energiselskab NRGi’s valg af repræsentanter fra Horsensområdet, der finder sted en gang hvert fjerde år.

Selvom det måske ikke lyder af meget, er der ifølge energiselskabet god grund til at være glade for resultatet.

”Det er en sejr for demokratiet og for hele andelstanken. Flere begynder at se mulighederne i at engagere sig i sit energiselskab, og at der faktisk løftes nogle af de samfundsmæssige opgaver, der ikke kommer på dagsordenen andre steder, fortæller Eva Ryberg,” der er bestyrelsesformand for NRGi.

Ifølge NRGi skyldes stigningen også, at der er blevet nemmere at stemme, da energiselskabet har udsendt en mail til de andelshavere, man kender mailadressen på, som gav mulighed for at stemme direkte via mailen, frem for, at de selv skulle finde frem til den elektroniske afstemning eller aflevere det klassiske valgkort.

”Skal vi have flere til at stemme, skal vi gøre det så nemt som muligt, og vi skal fremme forståelsen for mulighederne, man har som andelshaver. Det er både blevet nemmere og hurtigere at stemme, men vi vil selvfølgelig fortsat arbejde med at få valgdeltagelsen til at stige,” slutter Eva Ryberg.

Hele 20 % af stemmerne kom direkte fra mail-afstemningen.

Til valget opstillede 40 kandidater. 11 nye repræsentanter blev valgt ind. Herunder er antallet af kvinder steget fra 7 til 9 personer.

NRGi har planer om at lancere en række tiltag og kampagner i nærtstående fremtid, der skal kaste lys over andelstanken og give flere andelshavere lyst til at stemme, når der er valg i det østjyske energiselskab.

Sådan sikrer du strøm på strand- eller storbyferien

Knap halvdelen af de 388.000 danskere, der hvert år rejser til udlandet i vinterferien, foretrækker solferie eller storbyoplevelser frem for snedækkede bjergsider og skiløb. Men mange får ikke tjekket, om deres opladere matcher typen af strømstik i det land, de rejser til. Energirådgiver guider herunder til stiktyperne på danskerne foretrukne feriemål i vinterferien i år.

Standarder_stikkontakter.png

Du møder forskellige stikkontakter, alt efter hvor du rejser hen. Standarden for stiktyper i Europa er C, mens den i USA er A. I Asien er stiktyperne meget varierende.

Vinterferien nærmer sig, hvor mange danskere traditionen tro drager på skiferie. Men det er ikke kun pister og afterski, der lokker i feriedagene. Af de omkring 388.000 danskere, der hvert år tager på vinterferie udenlands, foretrækker 186.000 af os sol og varme eller storbyoplevelser frem for kulde og sne, viser tal fra Danmarks statistik. Og der er mange eksotiske destinationer blandt de mest populære rejsemål for danskernes vinterferie i år – bl.a. Zanzibar, New Dehli og Marrakesh, viser tal fra rejsesøgemaskinen Momondo.

Uden strøm på destinationen

Mange af os glemmer dog at tjekke strømforholdene i det land eller de lande, vi rejser til, inden kufferten er pakket og vi sætter mod lufthavnen. Det kan betyde, at vi ikke kan oplade vores gadgets på destinationen.

- Med en våd og grå vinter kan man ikke fortænke danskerne i, at de søger mod fjerne og mere solrige himmelstrøg i vinterferien. I den forbindelse er det godt at orientere sig om, hvilken stiktype der anvendes i det land, man rejser til. Den europæiske standard er stiktype C, men på mange af danskernes foretrukne vinterdestinationer er det anderledes. Og så kan det blive svært at oplade mobilen og andre elektriske gadgets, der kan forevige eller underholde os i dagene ved stranden eller på eventyr i lokalområdet, råder Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi.

Benny Hebsgaard guider herunder til stiktyper på de mest populære vinterferiedestinationer blandt danskerne.

Oversigt over stiktyper på populære destinationer i uge 7 og 8

Zanzibar, Tanzania

Den helt store højdespringer over danskernes vinterferiedrøm i år er øen Zanzibar med sine hvide sandstrande. Går vinterferien til det tanzaniske ferieparadis, skal du imidlertid pakke en rejseadapter i kufferten. Standarden for stiktyper her er D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven. 

New Dehli, Indien

I Indiens hovedstad bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også stiktype D som i Tanzania, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld. 

Marrakesh, Marokko

Marokko er med sit milde klima, mellemøstlige kultur og relativt korte flyvetur uden jetlag blevet en populær vinterdestination hos danskerne. Her kan du trygt medbringe dine opladere fra Danmark, da stiktypen er identisk med den europæiske standard C. Du kan også møde stiktype E, der er kompatibel med danske opladere.

New York og Miami, USA

Amerikanske storbyer som New York og Miami er også populære, når danskerne tager på vinterferie. Her stiktyperne A og B standard, der er aflange og flade, så du bør medbringe en adapter.

Krabi og Bangkok, Thailand

Stiktyperne i Thailand varierer, og som turist kan man, alt afhængigt af hvor mange dele af landet man rejser i, risikere at støde på både stiktype A, B, C og O. Heldigvis kan de varierende stiktyper for det meste passe til de danske opladere, men har du eks. en bærbar computer med jordstik, kan du få brug for en adapter. 

Madrid, Spanien

Danskerne elsker at rejse til Spanien i vinterferien, hvor især Madrid er en favorit i år. I Spanien benytter man heldigvis samme stiktype som i Danmark, hvorfor man ikke behøver at medbringe en rejseadapter.

London og Manchester, England

Eftersom vinterferien ikke varer længere end en uge, tager mange danskere en forlænget weekend i den britiske metropol London eller fodbold- og musikhjembyen Manchester. Men skal mobilkameraet holde til adskillige billeder foran Big Ben eller City of Manchester Stadium, skal du huske en rejseadapter. I England i benyttes stiktype G.