NYHEDER

Skru op for alle dine radiatorer – og ned for din varmeregning

Inden længe byder vi velkommen til foråret, men termometeret viser stadig vinter. Med temperaturer omkring frysepunktet kan det være svært at holde varmen. Også inden døre. I hvert fald hvis du ikke har tjek på din radiator. Her er fem gode råd til at få optimalt udbytte af din radiator, så du får mere varme for pengene.

Mange af os bruger vores radiatorer helt forkert, og det er særligt slemt i forårsmånederne, hvor temperaturerne konstant svinger mellem plus og minusgrader. Der findes mange mere eller mindre rigtige husmoderråd for, hvordan du får størst udbytte af din radiator. Energikonsulent Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS giver her fem gode råd til at blive dus med din radiator.

 1. Tænd for alle radiatorer

- Det er en udbredt misforståelse, at man sparer penge ved at tænde for så få radiatorer som muligt. Der er langt bedre økonomi i at lade alle boligens radiatorer deles om at varme huset op i stedet for at lade én radiator køre på fuld styrke, fortæller Bo Halm Andersen fra EBAS.

Når du skruer helt op for én radiator, skruer du samtidig helt op for temperaturen på radiatorvandet. I stedet for at have en radiator til at køre på høj varme kan du sænke temperaturen på radiatorvandet ved at tænde flere radiatorer på middel varme. Det giver både en mere ensartet varmefordeling i din bolig og en mindre varmeregning.

 1. Tildæk ikke termostaten

Radiatorens termostat er udstyret med en temperaturføler, som kan måle temperaturen i det rum, hvor radiatoren er placeret. Hvis du tildækker termostaten, vil temperaturføleren ikke kunne registrere den rigtige rumtemperatur, og radiatoren vil enten opvarme rummet for meget eller for lidt. Det vil med andre ord enten blive en rigtig svedig oplevelse for din varmeregning eller en kold fornøjelse for dine fødder. Sørg derfor altid for at holde termostaten fri for trøjer, gardiner og andet, som vil kunne blokere for temperaturføleren.

 1. Giv radiatornålen massage

Bliver din radiator ikke varm, når du skruer på termostaten, skal du begynde at blive bekymret. Men inden du iler til telefonen for at ringe til vvs’eren, kan du ofte nemt og hurtigt selv fixe din radiator. Problemet er højst sandsynligt, at aflejringer fra vandet i radiatoren har sat sig på ventilnålen, som derfor har sat sig fast.

- Find en unbrakonøgle frem og skru termostaten på radiatoren løs. Når du har fjernet termostaten, kan du se en lille nål, som er ventilnålen. Denne nål skal nu masseres godt og grundigt ved, at du presser den frem og tilbage. Når ventilnålen har løsnet sig, kan du igen skrue termostaten på, og radiatoren er så god som ny, forklarer Bo Halm Andersen.

 1. Radiatoren skal luftes

Hvis din radiator klukker eller risler ualmindeligt højt kan forklaringen være, at den trænger til at blive luftet. Af og til kommer der luft i vandrørene, som gør, at det varme vand ikke har tilstrækkelig plads til at strømme igennem radiatoren. Men løsningen på dette problem er simpel. En klud og en tang, og så er det lynhurtigt fikset. Løsn luftskruen forenden af radiatoren og lad den stå åben, indtil det begynder at pible med vand. Husk at holde en klud under luftskruen, så du ikke ender med en stor vandpyt på gulvet. Jo mindre luft i din radiator, jo bedre kan din radiator afgive varme fra radiatorvandet til din stue.

- Når radiatorvandet har fri passage gennem radiatorrørene bruger radiatoren mindre varmt vand på at opvarme din bolig. Og det kan give dig en billigere varmeregning, siger Bo Halm Andersen.

 1. Radiatoren skal have den rigtige størrelse

Hvis du har store planer om at mindske din varmeregning, kan det være relevant at kigge på din radiators størrelse. Bo Halm Andersen fra EBAS regner med, at du kan spare 30-35 procent i energi ved at skifte fra små til store radiatorer. Med større radiatorer skal der en lavere vandtemperatur til at opvarme rummet, og det er noget, der vil kunne mærkes på varmeregningen. Bo Halm Andersen påpeger dog, at det på kort sigt ikke kan betale sig at tænke i at udskifte en lille radiator med en stor.

- Hvis man går med tanker om at udskifte sin radiator, skal man vide, at det for de flestes vedkommende kun er en investering, som kan betale sig på længere sigt. Derudover er de fleste hjem allerede installeret med radiatorer, som passer til rummenes størrelse, men det kan dog blive aktuelt i forbindelse med ombygning i hjemmet, hvis man slår stuen sammen med køkkenet og lignende, siger Bo Halm Andersen fra EBAS.

Som tommelfingerregel siger man, at en radiators forbrug er 65 watt pr. m2. Så hvis du vil tjekke om din radiator har den rigtige størrelse kan du dividere radiatorens ydeevne med 65 og dermed få antal kvadratmeter, som radiatoren kan opvarme. Har din radiator f.eks. en ydeevne på 1200 watt kan du dividere 1200 med 65. Resultatet af dette regnestykke er 18,5, og dermed kan en radiator på 1200 watt opvarme et rum på 18,5 kvadratmeter.  

FAKTA:

Vidste du, at …

… radiatoren skal stå under vinduet

Det er ikke tilfældigt, at radiatorer ofte står under et vindue. Her udnytter du nemlig varmen fra radiatoren bedst muligt. Ved vinduer vil der altid være en lille smule kuldenedfald, men ved at placere radiatoren under et vindue kan du sørge for, at kulden fra vinduet ikke kan mærkes i resten af rummet. Den varme luft fra radiatoren vil presse den kolde luft fra vinduet op mod loftet, og på den måde få luften i rummet til at cirkulere rundt. Cirkulationen sikrer, at luften bliver ensartet varm, og at du undgår at fryse om fødderne.

… radiatoren skal være kold forneden og varm foroven

Det lyder måske tosset, men faktisk skal en radiator helst være kold i bunden.

- En radiator er kun varm over det hele, hvis den ikke kan følge med. Så hvis radiatoren er kold i bunden, er det et tegn på, at radiatoren har udnyttet al varmen fra vandet, som løber igennem radiatoren. Jo koldere radiatoren er forneden, jo bedre har radiatoren afgivet varme fra vandet til rummet. Og en af de vigtigste faktorer i din varmeøkonomi er, at radiatorerne kan få mest muligt varme ud af mindst muligt vand, fortæller Bo Halm Andersen.

Flere horsensianere stemmer til valg i lokalt energiselskab

Selvom det generelt står sløvt til med at få borgere til stemmeurnerne, kan energiselskabet NRGi glæde sig over en stigende valgdeltagelse på 21 %, svarende til 2,5 procentpoint ved valget af nye repræsentanter, der skal slå et slag for byen i energiselskabets daglige agenda.

Fra 11,9 til 14,4 %. Og 5800 stemmer.

Så mange flere Horsensianere har netop stemt til det lokale energiselskab NRGi’s valg af repræsentanter fra Horsensområdet, der finder sted en gang hvert fjerde år.

Selvom det måske ikke lyder af meget, er der ifølge energiselskabet god grund til at være glade for resultatet.

”Det er en sejr for demokratiet og for hele andelstanken. Flere begynder at se mulighederne i at engagere sig i sit energiselskab, og at der faktisk løftes nogle af de samfundsmæssige opgaver, der ikke kommer på dagsordenen andre steder, fortæller Eva Ryberg,” der er bestyrelsesformand for NRGi.

Ifølge NRGi skyldes stigningen også, at der er blevet nemmere at stemme, da energiselskabet har udsendt en mail til de andelshavere, man kender mailadressen på, som gav mulighed for at stemme direkte via mailen, frem for, at de selv skulle finde frem til den elektroniske afstemning eller aflevere det klassiske valgkort.

”Skal vi have flere til at stemme, skal vi gøre det så nemt som muligt, og vi skal fremme forståelsen for mulighederne, man har som andelshaver. Det er både blevet nemmere og hurtigere at stemme, men vi vil selvfølgelig fortsat arbejde med at få valgdeltagelsen til at stige,” slutter Eva Ryberg.

Hele 20 % af stemmerne kom direkte fra mail-afstemningen.

Til valget opstillede 40 kandidater. 11 nye repræsentanter blev valgt ind. Herunder er antallet af kvinder steget fra 7 til 9 personer.

NRGi har planer om at lancere en række tiltag og kampagner i nærtstående fremtid, der skal kaste lys over andelstanken og give flere andelshavere lyst til at stemme, når der er valg i det østjyske energiselskab.

Sådan sikrer du strøm på strand- eller storbyferien

Knap halvdelen af de 388.000 danskere, der hvert år rejser til udlandet i vinterferien, foretrækker solferie eller storbyoplevelser frem for snedækkede bjergsider og skiløb. Men mange får ikke tjekket, om deres opladere matcher typen af strømstik i det land, de rejser til. Energirådgiver guider herunder til stiktyperne på danskerne foretrukne feriemål i vinterferien i år.

Standarder_stikkontakter.png

Du møder forskellige stikkontakter, alt efter hvor du rejser hen. Standarden for stiktyper i Europa er C, mens den i USA er A. I Asien er stiktyperne meget varierende.

Vinterferien nærmer sig, hvor mange danskere traditionen tro drager på skiferie. Men det er ikke kun pister og afterski, der lokker i feriedagene. Af de omkring 388.000 danskere, der hvert år tager på vinterferie udenlands, foretrækker 186.000 af os sol og varme eller storbyoplevelser frem for kulde og sne, viser tal fra Danmarks statistik. Og der er mange eksotiske destinationer blandt de mest populære rejsemål for danskernes vinterferie i år – bl.a. Zanzibar, New Dehli og Marrakesh, viser tal fra rejsesøgemaskinen Momondo.

Uden strøm på destinationen

Mange af os glemmer dog at tjekke strømforholdene i det land eller de lande, vi rejser til, inden kufferten er pakket og vi sætter mod lufthavnen. Det kan betyde, at vi ikke kan oplade vores gadgets på destinationen.

- Med en våd og grå vinter kan man ikke fortænke danskerne i, at de søger mod fjerne og mere solrige himmelstrøg i vinterferien. I den forbindelse er det godt at orientere sig om, hvilken stiktype der anvendes i det land, man rejser til. Den europæiske standard er stiktype C, men på mange af danskernes foretrukne vinterdestinationer er det anderledes. Og så kan det blive svært at oplade mobilen og andre elektriske gadgets, der kan forevige eller underholde os i dagene ved stranden eller på eventyr i lokalområdet, råder Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi.

Benny Hebsgaard guider herunder til stiktyper på de mest populære vinterferiedestinationer blandt danskerne.

Oversigt over stiktyper på populære destinationer i uge 7 og 8

Zanzibar, Tanzania

Den helt store højdespringer over danskernes vinterferiedrøm i år er øen Zanzibar med sine hvide sandstrande. Går vinterferien til det tanzaniske ferieparadis, skal du imidlertid pakke en rejseadapter i kufferten. Standarden for stiktyper her er D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven. 

New Dehli, Indien

I Indiens hovedstad bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også stiktype D som i Tanzania, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld. 

Marrakesh, Marokko

Marokko er med sit milde klima, mellemøstlige kultur og relativt korte flyvetur uden jetlag blevet en populær vinterdestination hos danskerne. Her kan du trygt medbringe dine opladere fra Danmark, da stiktypen er identisk med den europæiske standard C. Du kan også møde stiktype E, der er kompatibel med danske opladere.

New York og Miami, USA

Amerikanske storbyer som New York og Miami er også populære, når danskerne tager på vinterferie. Her stiktyperne A og B standard, der er aflange og flade, så du bør medbringe en adapter.

Krabi og Bangkok, Thailand

Stiktyperne i Thailand varierer, og som turist kan man, alt afhængigt af hvor mange dele af landet man rejser i, risikere at støde på både stiktype A, B, C og O. Heldigvis kan de varierende stiktyper for det meste passe til de danske opladere, men har du eks. en bærbar computer med jordstik, kan du få brug for en adapter. 

Madrid, Spanien

Danskerne elsker at rejse til Spanien i vinterferien, hvor især Madrid er en favorit i år. I Spanien benytter man heldigvis samme stiktype som i Danmark, hvorfor man ikke behøver at medbringe en rejseadapter.

London og Manchester, England

Eftersom vinterferien ikke varer længere end en uge, tager mange danskere en forlænget weekend i den britiske metropol London eller fodbold- og musikhjembyen Manchester. Men skal mobilkameraet holde til adskillige billeder foran Big Ben eller City of Manchester Stadium, skal du huske en rejseadapter. I England i benyttes stiktype G.

HITSA A/S køber VEKSØ A/S og samtidig bliver Den Sociale Kapitalfond Invest ny aktionær i HITSA A/S.

NRGi-koncernen har solgt forretningsenheden VEKSØ til den danske virksomhed HITSA. Samtidig har Den Sociale Kapitalfond Invest indgået partnerskab med HITSA om at investere i selskabet. Med købet ønsker HITSA at skabe en nordisk markedsleder inden for byrumsløsninger med særlig vægt på byrumsinventar, der fremmer livskvalitet, bæredygtighed og social inklusion.

Det østjyske energiselskab, NRGi har solgt forretningsenheden VEKSØ til virksomheden HITSA. Målet er ifølge adm. direktør for HITSA, Søren Schultz og direktør Henrik Andersen, at skabe en markedsledende virksomhed i Norden inden for byrumsløsninger:

”Målsætningen med opkøbet af VEKSØ er, sammen med HITSA, at skabe en markedsledende position i Danmark og en betydelig position på det nordiske marked indenfor byrumsinventar. Strategien har grobund i vor evne og vilje til at være tæt på kunderne og opfylde kundernes behov. Dette skal sikre en sund forretning, hvor vi samtidig tager et samfundsmæssigt og socialt ansvar. En vigtig forudsætning herfor er en fælles og dedikeret indsats af de dygtige og engagerede medarbejdere der er i såvel HITSA som VEKSØ,” siger Søren Schultz.

Med salget ønsker NRGi at styrke og fremtidssikre VEKSØ: 

”På den lange bane er det afgørende for VEKSØ, at virksomheden får en større volumen, end vi har kunnet skabe organisk. Og det sikrer vi med salget til HITSA. Desuden betyder det nye set up, at VEKSØs og HITSAs kompetencer kombineres, og det nye miks af fælles kompetencer vil i fremtiden skabe en slagkraftig enhed med høj konkurrencedygtighed,” siger Jacob Vittrup, administrerende direktør, NRGi. Han tilføjer: ”Med salget til HITSA sikrer vi, at VEKSØ forbliver en dansk virksomhed, og vi sikrer danske arbejdspladser i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond Invest, der er medinvestor på HITSAs opkøb,” siger Jacob Vittrup.

Den Sociale Kapitalfond Invest ser også attraktive muligheder i investeringen i HITSA+Veksø:

”Vi har siden vores første møde med ledelsen i HITSA oplevet et fælles værdigrundlag, hvor god forretning bygger på en stærk virksomhedskultur, hvor man tager særligt vare på hinanden. HITSA er en virksomhed med høje vækstrater og god indtjening – kombineret med at en væsentlig del af medarbejderne kommer fra kanten af arbejdsmarkedet. Vi vurderer at HITSA og Veksø kan blive en fremtidig rollemodel for hvordan man kan kombinere god forretning og særlig social ansvarlighed, og det vil vi gerne bidrage til”, udtaler Lars Jannick Johansen, Managing Partner i Den Sociale Kapitalfond Invest, der fremover ejer ca. 40 pct. af det nye selskab.

Parterne er enige om ikke at offentliggøre transaktionsprisen.

Sådan får du skik på elforbruget i 2018

2017 er ovre, og det er tid til at gøre status på årets elforbrug. Har du brugt mere strøm, end du regnede med, er det nu du skal få de gode energivaner for 2018 på plads. Energirådgiver Benny Hebsgaard fortæller her, hvordan du kan holde øje med dit elforbrug og guider til hjemmets mest almindelige strømslugere.

Med overgangen til et nyt år er det tid til at gøre status på det forgangne – også når det gælder dit elforbrug. Er du en af de danskere, der ved årsskiftet har brugt mere strøm i 2017 end du forventede, er det en god idé at tjekke dit elforbrug jævnligt i 2018. På den måde kan du holde øje med dit faktiske forbrug og se, om det passer med det forventede årsforbrug, lyder råder fra Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

- Der kan være mange grunde til, at ens energiforbrug – og dermed også elregninger – ændrer sig. Hvis der sker en permanent ændring som flere eller færre beboere i husstanden, eller at børn bliver teenagere, har det indvirkning på, hvor meget strøm I bruger. Det kan også være sæsonbetonede og tidsbegrænsede faktorer som årstider, barselsorlov og ferie. Men det kan også skyldes, at dine energivaner har ændret sig – og dem kan du let justere til et lavere forbrug. Har du eks. fået flere strømkrævende apparater? Og husker du at slukke på stikkontakten, når de ikke er i brug? F.eks. espressomaskinen og spillekonsollen brænder meget strøm af, når den røde standbylampe lyser, fortæller han.

Lav et overslag på dit forbrug

Du kan danne dig et overblik over dit forbrug ved løbende at holde øje med brugte kilowatt-timer på din elmåler og gange det med prisen for el, råder Benny Hebsgaard.

- Aflæs din elmåler måned for måned. Start i dag, og tænk en måned frem. Tommelfingerreglen er, at en kilowatt-time koster ca. 2-2,50 kr., så ganger du antal brugte kilowatt-timer med prisen, har du en god indikator for den samlede udgift. Energiselskaberne sender løbende korrektioner ud enten fire eller 12 gange i løbet af et år, alt efter om elmåleren er fjernaflæst eller ej, så accontobeløbet tilpasser sig forbruget. Mange selskaber har også selvbetjeningsløsninger, hvor du som kunde kan logge ind og se hvor meget du er blevet faktureret over et år, forklarer han.

En gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et hus på 150 m2 har en gennemsnitlig årlig elregning på 10.100 kr.

Gå på jagt efter skjulte strømslugere

Hvis dit forbrug i 2017 var højere end forventet, er det værd at gå din bolig igennem for apparater eller installationer, der brænder el af, uden du tænker over det. Faktisk kan du nedbringe dit forbrug med 10-15 pct. bare ved at blive mere opmærksom på dit forbrug.

Her er fem skjulte strømslugere, der optræder i mange danske hjem.

 • Gamle cirkulationspumper. Mange boliger har en cirkulationspumpe, der sørger for, at varmt vand cirkulerer rundt til hjemmets radiatorer eller til gulvvarmens slanger. Modsat de nyere pumper har de gamle tre-trins pumper et højt elforbrug, fordi de kører for fuld kraft hele tiden, og står dermed for ca. 10 procent af en gennemsnitlig boligs samlede elforbrug. Ved at skifte til en A-mærket selvregulerende pumpe, kan du spare op mod 700 kr. om året i elforbrug.
 • Standbystrøm. Sluk altid på stikkontakten, når du ikke bruger hjemmets elektriske apparater. Standbystrøm udgør op mod 10 procent af elforbruget i private hjem og stammer fra alt fra mikrobølgeovn, foodprocessor og espressomaskine til tv, computer og spillekonsol. Husker du at slukke på kontakten, når apparaterne ikke er i brug, kan du spare op til 1000 kr. om året.
 • Glødepærer. Besparelserne er store, hvis du udskifter hjemmets glødepærer med LED-pærer. Ifølge Energistyrelsen kan du spare 4.750 kr. i pærernes levetid, hvis du udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED.
 • Tørretumbler. At man ikke kan hænge tøjet til tørre på tørresnoren udenfor i vinterhalvåret er en udbredt misforståelse. Det kan man godt; det tager blot længere tid for tøjet at tørre. Tørretumbleren er en kæmpe økonomisk udgift, og en familie med to børn og to voksne kan i gennemsnit spare 776 kr. om året, hvis de hænger vasketøjet til tørre i stedet for at bruge en A-mærket tørretumbler. Skal du anskaffe dig en ny tørretumbler, så gå efter A-mærket og så mange +’er som muligt. Det koster ca. 5,5 kr. pr. gang i en A-mærket tørretumbler og 2 kr. pr. gang i en A+++-mærket.
 • Vaske- og opvaskemaskine. Du opnår en strømbesparelse på ca. 55 procent ved at halvere temperaturen, når du vasker tøj, mens en opvask på 50 frem for 65 grader giver en strømbesparelse på 10-20 procent. Husk desuden altid at fylde vaske- og opvaskemaskinen helt op.

Elmåleren løb stærkt i 2017

Der var fart på elmålerne i 2017, viser ny opgørelse over områdeforbruget i NRGi’s forsyningsområde.

1.979.762 MWh.

Det er tallet for østjydernes elforbrug i 2017, der steg med 59.213 MWh i forhold til samme periode året før.

Selvom stigningen blot lyder på ca. 3%, svarer det til 16.100 husstandes årlige strømforbrug, eller det samme som forbruget i Hinnerup og Hørning tilsammen.

Energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, peger primært på industrien og erhverv, som de områder, der trækker forbruget op.

”Vi ser et lettere stigende elforbrug hos private, som tilskrives vores stigende antal el- og underholdningsapparater i hjemmene, men samtidig bliver forbrugerne mere opmærksomme på metoder til at spare. Stigningen skyldes primært, at der er godt gang i industrien og erhvervslivet, hvor fx byggebranchen stadig nyder godt af en stigende efterspørgsel, forklarer han.”

Energirådgiveren ser også i stigende grad en udskiftning af gamle olie- og gaskedler, der bliver erstattet af varmepumper, og det påvirker også stigningen i lettere grad.

Vi bliver stadig grønnere

Selvom forbruget stiger, udvikler elforbruget sig i en grønnere retning på flere niveauer.

”Der bliver løbende investeret i at gøre mere af energiproduktionen vedvarende, så kilderne vi får strømmen fra bliver grønnere og grønnere. Samtidig bliver EU-krav til vores elektroniske apparater skærpet, så de hele tiden bliver mere energieffektive, og man arbejder i det hele taget imod at gøre elforbruget og elnettet mere intelligent, så det bliver lettere at spare på strømmen, fortæller Benny Hebsgaard.”

Glemte du at slukke lys, og var du generelt lidt for rundhåndet med at bruge strøm i 2017, kan du følge disse fem råd og spare på strømmen i 2018.

 • Vær bevidst om dit forbrug - et normalt forbrug forventes at ligge på ca. 1000-1500 kWh pr. person.
 • Sluk for standbystrømmen - mange kan spare op til 10 % på deres elforbrug.
 • Brug tænd/sluk-ure – de hjælper dig med at spare på strømmen.
 • Udskift de gamle strømslugere med mere energivenlige produkter med Svanemærket og A+++.
 • Skift til LED-belysning.

Benny Hebsgaard forventer fortsat et lettere stigende elforbrug i 2018.

Tal og Fakta

Områdeforbrug (målt fra 1/1-30/11)

 • 2017: 1.979.762 MWh
 • 2016: 1.920.549 MWh
 • 2015:1.875.466 MWh

Nyt partnerskab satser på høj sol

Det østjyske energiselskab NRGi investerer et trecifret millionbeløb i et nyt partnerskab med Better Energy, som er en af landets førende udviklere af solcelleparker. Partnerne vil sammen udbrede solenergi og kommer til at råde over landets tredjestørste solcellepark.

112 fodboldbaner.

Det er størrelsen på Danmarks tredjestørste solcellepark, som NRGi og Better Energy netop har indgået et partnerskab om.

Udover parken, der er beliggende i Nees ved Lemvig, omfatter partnerskabet yderligere en solcellepark ved Horslunde på Lolland. Sammen vil de to parker dække ca. 14.500 husstandes årlige elforbrug med vedvarende energi fra sol. Det svarer til, at en by som Ikast udelukkende blev forsynet med solenergi.

”Solenergi er et interessant supplement til vindenergi og rummer et stort forretningsmæssigt potentiale. Vi tror på, at solenergi over de kommende år vil få en mere central betydning i omstillingen til et mere bæredygtigt og grønt energisystem, og det er en omstilling, NRGi skal være en del af. Better Energy er en stærk spiller med den ekspertise, der skal til, for at vi kan sætte skub i udviklingen.”, fortæller Jakob Bundgaard, Koncerndirektør for Strategi og Renewables i NRGi.

Siden etableringen i 2012 har danske Better Energy med opførelsen af mere end 150 MW solenergikapacitet været en af de hurtigst voksende virksomheder inden for solenergi.

”Vi har tidligt set potentialet i solenergi og valgt at blive verdens bedste inden for denne energiteknologi. Vi besidder en fuldt integreret værdikæde inden for udvikling, design og opførelse af solcelleparker, der gør os i stand til at drive prisen på solenergi ned. Vi mener, at det er her, vi kan bidrage mest til den grønne omstilling,” siger Rasmus Lildholdt Kjær, managing director i Better Energy.

Solcelleparkerne i Horslunde og Nees bidrager med en samlet kapacitet på 53,3 MWp til NRGi’s voksende portefølje af vedvarende energi, der også tæller 53,2 MW vindenergi og investeringer for ca. 1 mia. kr.

Investeringen i sol er den første af sin karaktér for NRGi, mens man hidtil har investeret i vind. Det er dog ikke energiformen, der har været afgørende for, hvad man har investeret i:

”Vi har hele tiden været på udkig efter markedsmodnede projekter og potentielt set inden for alle typer vedvarende energi. Det væsentlige er, at de bliver økonomisk rentable, og at de batter noget i vores bidrag til omstillingen på længere sigt,” fortæller Jakob Bundgaard.

Sammen med forretningspotentialet er netop omstillingen til et grønnere energisystem en væsentlig drivkraft for Better Energy, der ser gode muligheder for synergi i det nyetablerede samarbejde:

”Vi ser et stort potentiale for billig og grøn energi i Danmark, hvor solenergi vil være en væsentlig bidragsyder. Det er derfor meget positivt, at et af landets store energiselskaber som NRGi også ser mulighederne i at investere i solenergi og bidrager med forretningsmæssig styrke og kapital,” slutter Rasmus Lildholdt Kjær.

Parterne vil fortsat være på udkig efter nye fælles danske solprojekter over de næste år.

NRGi styrker sin grønne profil

Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.

Det østjyske energiselskab, NRGi overtager ejerskabet af selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Handlen, der indbefatter 100.000 kunder, går godt i spænd med NRGi’s vækstmål og missionen om at spille en aktiv rolle i den bæredygtige omstilling.

”Købet af Natur Energi og Gul Strøm er et perfekt strategisk match for NRGi. Med de to nye selskaber vil vi bidrage endnu mere til den grønne omstilling, idet vi får 60.000 nye kunder, der har valgt at få deres energi leveret fra vindmøller. Det er vigtigt for NRGi,” udtaler adm. dir. i NRGi, Jacob Vittrup.

Direktøren understreger samtidig, at handlen også sker som led i at udvikle forretningen.

”Med de to nye selskaber får vi en langt større volumen, som vi har i sinde at bruge og videreudvikle fremadrettet. Vi har en sund og langsigtet forretning, og vi skal fortsat have fokus på at udvikle NRGi og ikke mindst tjene penge, som bl.a. skal bruges til at investere i den grønne omstilling i Danmark,” lyder det fra Jacob Vittrup.

Visionen bag overtagelsen er desuden at styrke NRGi’s position på markedet. Det skal blandt andet ske ved at skabe en fælles virksomhed med branchens bedste kundeservice og ved at investere massivt i markedet og derved udvikle forretningen til i fremtiden at stå endnu stærkere.

Direktør for NRGi’s elsalgs-forretning, Jesper Bak Olesen fortæller endvidere, at det bliver ’business as usual’ for kunderne i de to selskaber. Helt konkret betyder det, at de vilkår, kunder har i dag, videreføres. Desuden vil kundeservice kunne kontaktes på samme vis som før opkøbet.

Jesper Bak Olesen fortæller desuden, at Natur Energi og Gul Strøm gennem årene har klaret sig bemærkelsesværdig godt på det danske elmarked.

”Vi får nu to rigtig stærke kundepositioner, der har opnået flotte resultater gennem årene. De har haft en meget ambitiøs strategi med fokus på at opnå en attraktiv position på markedet, og i den proces har de turde at være ’den kreative dreng i klassen’. Begge selskaber kendetegnes ved at have en meget høj kundetilfredshed,” fortæller Jesper Bak Olesen. 

Aftalens parter afventer nu konkurrencemyndighedernes godkendelse. Parterne ønsker ikke at offentliggøre prisen.
    

Kontaktoplysninger:

Simon Karsø, kommunikationschef i NRGi
Mail: sika@nrgi.dk
Mobil: 25 35 74 29

 

Lægger du elektronik under juletræet? Så pas på disse strømsyndere

Elektronik står efter år højt på danskernes ønskelister, men inden du begiver dig ud i juletrafikken for at købe et tv eller en espressomaskine til din nærmeste, bør du sætte dig ind i apparatets energivenlighed, så du ikke sender modtagerens elregning i vejret. Energirådgiver Benny Hebsgaard guider herunder til, hvordan du undgår de strømslugende apparater i julegavejagten.

December er over os, og danskerne har travlt med julegaveindkøbene. Elektronik i form af tv-apparater, gadgets, spillekonsoller og køkkenudstyr er gengangere på danskernes ønskelister, men de færreste sætter sig ind i produkternes energivenlighed, inden de skriver dem på listen. Derfor gør du som julegaveindkøber modtageren en tjeneste, hvis du sætter dig ind i, hvilke modeller der bruger mindst strøm, råder Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGi:

- Før du bruger hele julegavebudgettet på det første tilbud på elektronik, du spotter, er det en god idé at undersøge apparatets energivenlighed. For de produkter, der sælger bedst, er ikke nødvendigvis fornuftige langsigtede investeringer, siger han.

Undgå gamle modeller og tjek energiklassen

Nogle finder fortsat glæde i at foretage julegaveindkøbene i de fysiske butikker, hvor man kan få rådgivning om de elektroniske apparater. Men stadig flere shopper online, og det kan have konsekvenser for vores dømmekraft i forhold til de produkterne, vi køber.

- På webshoppen har du ikke mulighed for at spørge en ekspedient til råds, og derfor er det ekstra vigtigt, at du har nogle forholdsregler, så kan du styre uden om de største strømtyve. Mit bedste råd er undgå de billigste modeller, da de ofte er ældre modeller med en dårlig energimærkning og derfor dyre i drift og til skade for miljøet. En god rettesnor for elektroniks energivenlighed er energimærket. Vælg produkter i energiklasse A og gå efter så mange +’er som muligt, siger Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Køkkenmaskiner i forskellige afskygninger har reserveret en plads under mange juletræer. For eksempel er espressomaskinen et stort hit, men den er også et af de mest strømslugende apparater, når den står på standbystrøm. Lader man en almindelig maskine på 1400 watt stå tændt i over 30 minutter hver dag, koster det ca. 510 kr. om året i forbrug. Får du fingrene i en, skal du derfor gå efter energimærke A++ og slukke maskinen helt, når du ikke bruger den.

Underholdning sluger strøm

På de fleste danskeres ønskesedler indtager den elektroniske underholdning en topplacering. Men her skal du også være opmærksom på, hvor meget energi apparaterne brænder af, råder Benny Hebsgaard.

- Ligesom espressomaskinen er underholdningsapparater som computere, iPad, tv og spillekonsoller blandt de mest strømslugende. Hovedreglen er igen at gå efter det højeste energimærke. Et tv på 42” med energimærke B koster for eksempel 280 kr. om året i strøm, hvis det i gennemsnit er tændt fire timer dagligt, mens et med A++ kun koster 110 kr., siger han og fortsætter:

- Underholdningsapparaterne bruger desuden meget strøm, når de står på standby. Derfor skal man altid huske at slukke for stikkontakten, når apparaterne ikke er i brug. Husker du det, kan du spare op til 600 kr. om året.

Slip billigt igennem højtiden uden at skrue ned for julehyggen

To tredjedele af danskerne bruger mest strøm i julen, viser ny undersøgelse. Og det kan hurtigt sende elregningen for december i vejret. Her er fem gode råd til, hvordan du kan nedbringe dit energiforbrug i julemåneden, uden at det går ud over hyggen.

December rimer på julegaveindkøb, julemad og indendørs hygge. Hvis man ikke vil gå på kompromis med højtidens mange traditioner, kan det være svært at slippe igennem december uden at strømforbruget stiger markant. Faktisk skønner 67 procent af danskerne ifølge en Megafon-måling foretaget for NRGi, at julen er den højtid, de bruger flest strømkrævende apparater og køkkenudstyr. Men ifølge Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi, kan få ændringer nedbringe dit energiforbrug og gøre julen lidt grønnere.

- I julen bruger vi løs af strøm på blandt andet madlavning, underholdningsapparater og ekstra belysning. Det kan ses på elregningen. Men med ganske få ændringer kan du tøjle det øgede strømforbrug. Et godt eksempel er lyskæder – vælger du de energirigtige LED-modeller, sparer du næsten 80 procent strøm bare på belysningen, siger Benny Hebsgaard, og giver her fem gode råd til at bruge mindre julestrøm.

Fem gode råd til at nedbringe energiforbruget i december

1) Oplys julen med LED

Mange danskere julepynter træer, buske og husfacader med lyskæder. Men er dine lyskæder af ældre dato med glødepærer, kan hyggebelysningen hurtigt blive en dyr fornøjelse. Har du en typisk glødepære-kæde med 100 lys på 35 watt tændt 24 timer i døgnet i seks uger op til jul, koster det 80 kr. Udskifter du til en LED-lyskæde med 5 watt, koster den samme belysning kun 11. kr. Desuden holder de energirigtige LED-pærer op til 25 gange længere end glødepærerne, så der går længere imellem at lyskæderne skal udskiftes.

2) Brug tænd-sluk ure.

Den udendørs julebelysning spreder hygge, men der er ingen grund til at pærerne brænder, når du ikke er hjemme. Brug et tænd-sluk ur, så lyskæderne kun er tændt, når du ser og får glæde af dem. Indstil uret til at tænde, når det er bliver mørkt om eftermiddagen, lyse aftenen igennem og slukke om natten. Er din LED-lyskæder indstillet til at være tændt seks timer om dagen i seks uger, bruger de kun for 3 kr. strøm pr. kæde. For en glødepærekæde bliver det 20 kr.

3) Sluk for den elektriske underholdning, når den ikke er i brug

Når hele familien er samlet, bliver hjemmets underholdningsapparater brugt flittigt. Men iPad, TV, spillekonsoller og computere er ekstremt strømslugende – også når vi ikke bruger dem. For eksempel bruger nogle konsoller op til 800 kr. i standbystrøm om året. Det er især modeller af ældre dato, der bruger meget i standbystrøm, så vær bevidst om dine apparaters alder og energimærkning. Sluk på kontakten, når du ikke bruger dem, eller køb en elspareskinne, der automatisk slukker for apparaterne, når de ikke er i brug.

4) Skru ned for varmen, når I er mange

Til julens mange arrangementer samles vi ofte hele familien, og det gør det billigere at varme rummene op. Som tommelfingerregel kan man skrue 1 til 2 grader ned for radiatorerne, når I er samlet i julen, da kropsvarme bidrager til den samlede indendørs opvarmning.

5) Tilbered de klassiske juleretter energivenligt

Der er også penge at spare, når du tilbereder julemiddagen. Lav risengrøden ved at koge grøden godt op og stille den ind under dynen (eller i høkassen) i et par timer – derefter er den klar til at blive spist, og du slipper for at stå og røre i grøden i en evighed. Tø desuden and og flæskesteg op i køleskabet og i god tid – gerne to eller tre dage før. Der afgives nemlig en times gratis strøm for hvert kilo kød, du har til optøning i køleskabet. Lang optøningstid forbedrer desuden kødets kvalitet. Når du skal stege and eller flæskesteg, kan du spare op til 25 procent af ovnens elforbrug, hvis du udnytter for- og eftervarmen – og tilbereder du flere ting i ovnen samtidig, kan du spare op til 60 procent strøm på madlavningen.

Vil du have
sidste nyt fra NRGi
- skræddersyet
til dig?
TILMELD DIG NRGi'S
NYE NYHEDSBREV
Modtag Nyhedsstrømmen - NRGi´s nyhedsbrev med nyheder og konkrete sparetips til dit energiforbrug.
(Ved tilmelding accepterer du vores betingelser.)
Skriv navn
Skriv gyldig email