NYHEDER

Nyt partnerskab satser på høj sol

Det østjyske energiselskab NRGi investerer et trecifret millionbeløb i et nyt partnerskab med Better Energy, som er en af landets førende udviklere af solcelleparker. Partnerne vil sammen udbrede solenergi og kommer til at råde over landets tredjestørste solcellepark.

112 fodboldbaner.

Det er størrelsen på Danmarks tredjestørste solcellepark, som NRGi og Better Energy netop har indgået et partnerskab om.

Udover parken, der er beliggende i Nees ved Lemvig, omfatter partnerskabet yderligere en solcellepark ved Horslunde på Lolland. Sammen vil de to parker dække ca. 14.500 husstandes årlige elforbrug med vedvarende energi fra sol. Det svarer til, at en by som Ikast udelukkende blev forsynet med solenergi.

”Solenergi er et interessant supplement til vindenergi og rummer et stort forretningsmæssigt potentiale. Vi tror på, at solenergi over de kommende år vil få en mere central betydning i omstillingen til et mere bæredygtigt og grønt energisystem, og det er en omstilling, NRGi skal være en del af. Better Energy er en stærk spiller med den ekspertise, der skal til, for at vi kan sætte skub i udviklingen.”, fortæller Jakob Bundgaard, Koncerndirektør for Strategi og Renewables i NRGi.

Siden etableringen i 2012 har danske Better Energy med opførelsen af mere end 150 MW solenergikapacitet været en af de hurtigst voksende virksomheder inden for solenergi.

”Vi har tidligt set potentialet i solenergi og valgt at blive verdens bedste inden for denne energiteknologi. Vi besidder en fuldt integreret værdikæde inden for udvikling, design og opførelse af solcelleparker, der gør os i stand til at drive prisen på solenergi ned. Vi mener, at det er her, vi kan bidrage mest til den grønne omstilling,” siger Rasmus Lildholdt Kjær, managing director i Better Energy.

Solcelleparkerne i Horslunde og Nees bidrager med en samlet kapacitet på 53,3 MWp til NRGi’s voksende portefølje af vedvarende energi, der også tæller 53,2 MW vindenergi og investeringer for ca. 1 mia. kr.

Investeringen i sol er den første af sin karaktér for NRGi, mens man hidtil har investeret i vind. Det er dog ikke energiformen, der har været afgørende for, hvad man har investeret i:

”Vi har hele tiden været på udkig efter markedsmodnede projekter og potentielt set inden for alle typer vedvarende energi. Det væsentlige er, at de bliver økonomisk rentable, og at de batter noget i vores bidrag til omstillingen på længere sigt,” fortæller Jakob Bundgaard.

Sammen med forretningspotentialet er netop omstillingen til et grønnere energisystem en væsentlig drivkraft for Better Energy, der ser gode muligheder for synergi i det nyetablerede samarbejde:

”Vi ser et stort potentiale for billig og grøn energi i Danmark, hvor solenergi vil være en væsentlig bidragsyder. Det er derfor meget positivt, at et af landets store energiselskaber som NRGi også ser mulighederne i at investere i solenergi og bidrager med forretningsmæssig styrke og kapital,” slutter Rasmus Lildholdt Kjær.

Parterne vil fortsat være på udkig efter nye fælles danske solprojekter over de næste år.

NRGi styrker sin grønne profil

Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.

Det østjyske energiselskab, NRGi overtager ejerskabet af selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Handlen, der indbefatter 100.000 kunder, går godt i spænd med NRGi’s vækstmål og missionen om at spille en aktiv rolle i den bæredygtige omstilling.

”Købet af Natur Energi og Gul Strøm er et perfekt strategisk match for NRGi. Med de to nye selskaber vil vi bidrage endnu mere til den grønne omstilling, idet vi får 60.000 nye kunder, der har valgt at få deres energi leveret fra vindmøller. Det er vigtigt for NRGi,” udtaler adm. dir. i NRGi, Jacob Vittrup.

Direktøren understreger samtidig, at handlen også sker som led i at udvikle forretningen.

”Med de to nye selskaber får vi en langt større volumen, som vi har i sinde at bruge og videreudvikle fremadrettet. Vi har en sund og langsigtet forretning, og vi skal fortsat have fokus på at udvikle NRGi og ikke mindst tjene penge, som bl.a. skal bruges til at investere i den grønne omstilling i Danmark,” lyder det fra Jacob Vittrup.

Visionen bag overtagelsen er desuden at styrke NRGi’s position på markedet. Det skal blandt andet ske ved at skabe en fælles virksomhed med branchens bedste kundeservice og ved at investere massivt i markedet og derved udvikle forretningen til i fremtiden at stå endnu stærkere.

Direktør for NRGi’s elsalgs-forretning, Jesper Bak Olesen fortæller endvidere, at det bliver ’business as usual’ for kunderne i de to selskaber. Helt konkret betyder det, at de vilkår, kunder har i dag, videreføres. Desuden vil kundeservice kunne kontaktes på samme vis som før opkøbet.

Jesper Bak Olesen fortæller desuden, at Natur Energi og Gul Strøm gennem årene har klaret sig bemærkelsesværdig godt på det danske elmarked.

”Vi får nu to rigtig stærke kundepositioner, der har opnået flotte resultater gennem årene. De har haft en meget ambitiøs strategi med fokus på at opnå en attraktiv position på markedet, og i den proces har de turde at være ’den kreative dreng i klassen’. Begge selskaber kendetegnes ved at have en meget høj kundetilfredshed,” fortæller Jesper Bak Olesen. 

Aftalens parter afventer nu konkurrencemyndighedernes godkendelse. Parterne ønsker ikke at offentliggøre prisen.
    

Kontaktoplysninger:

Simon Karsø, kommunikationschef i NRGi
Mail: sika@nrgi.dk
Mobil: 25 35 74 29

 

Lægger du elektronik under juletræet? Så pas på disse strømsyndere

Elektronik står efter år højt på danskernes ønskelister, men inden du begiver dig ud i juletrafikken for at købe et tv eller en espressomaskine til din nærmeste, bør du sætte dig ind i apparatets energivenlighed, så du ikke sender modtagerens elregning i vejret. Energirådgiver Benny Hebsgaard guider herunder til, hvordan du undgår de strømslugende apparater i julegavejagten.

December er over os, og danskerne har travlt med julegaveindkøbene. Elektronik i form af tv-apparater, gadgets, spillekonsoller og køkkenudstyr er gengangere på danskernes ønskelister, men de færreste sætter sig ind i produkternes energivenlighed, inden de skriver dem på listen. Derfor gør du som julegaveindkøber modtageren en tjeneste, hvis du sætter dig ind i, hvilke modeller der bruger mindst strøm, råder Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGi:

- Før du bruger hele julegavebudgettet på det første tilbud på elektronik, du spotter, er det en god idé at undersøge apparatets energivenlighed. For de produkter, der sælger bedst, er ikke nødvendigvis fornuftige langsigtede investeringer, siger han.

Undgå gamle modeller og tjek energiklassen

Nogle finder fortsat glæde i at foretage julegaveindkøbene i de fysiske butikker, hvor man kan få rådgivning om de elektroniske apparater. Men stadig flere shopper online, og det kan have konsekvenser for vores dømmekraft i forhold til de produkterne, vi køber.

- På webshoppen har du ikke mulighed for at spørge en ekspedient til råds, og derfor er det ekstra vigtigt, at du har nogle forholdsregler, så kan du styre uden om de største strømtyve. Mit bedste råd er undgå de billigste modeller, da de ofte er ældre modeller med en dårlig energimærkning og derfor dyre i drift og til skade for miljøet. En god rettesnor for elektroniks energivenlighed er energimærket. Vælg produkter i energiklasse A og gå efter så mange +’er som muligt, siger Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Køkkenmaskiner i forskellige afskygninger har reserveret en plads under mange juletræer. For eksempel er espressomaskinen et stort hit, men den er også et af de mest strømslugende apparater, når den står på standbystrøm. Lader man en almindelig maskine på 1400 watt stå tændt i over 30 minutter hver dag, koster det ca. 510 kr. om året i forbrug. Får du fingrene i en, skal du derfor gå efter energimærke A++ og slukke maskinen helt, når du ikke bruger den.

Underholdning sluger strøm

På de fleste danskeres ønskesedler indtager den elektroniske underholdning en topplacering. Men her skal du også være opmærksom på, hvor meget energi apparaterne brænder af, råder Benny Hebsgaard.

- Ligesom espressomaskinen er underholdningsapparater som computere, iPad, tv og spillekonsoller blandt de mest strømslugende. Hovedreglen er igen at gå efter det højeste energimærke. Et tv på 42” med energimærke B koster for eksempel 280 kr. om året i strøm, hvis det i gennemsnit er tændt fire timer dagligt, mens et med A++ kun koster 110 kr., siger han og fortsætter:

- Underholdningsapparaterne bruger desuden meget strøm, når de står på standby. Derfor skal man altid huske at slukke for stikkontakten, når apparaterne ikke er i brug. Husker du det, kan du spare op til 600 kr. om året.

Slip billigt igennem højtiden uden at skrue ned for julehyggen

To tredjedele af danskerne bruger mest strøm i julen, viser ny undersøgelse. Og det kan hurtigt sende elregningen for december i vejret. Her er fem gode råd til, hvordan du kan nedbringe dit energiforbrug i julemåneden, uden at det går ud over hyggen.

December rimer på julegaveindkøb, julemad og indendørs hygge. Hvis man ikke vil gå på kompromis med højtidens mange traditioner, kan det være svært at slippe igennem december uden at strømforbruget stiger markant. Faktisk skønner 67 procent af danskerne ifølge en Megafon-måling foretaget for NRGi, at julen er den højtid, de bruger flest strømkrævende apparater og køkkenudstyr. Men ifølge Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi, kan få ændringer nedbringe dit energiforbrug og gøre julen lidt grønnere.

- I julen bruger vi løs af strøm på blandt andet madlavning, underholdningsapparater og ekstra belysning. Det kan ses på elregningen. Men med ganske få ændringer kan du tøjle det øgede strømforbrug. Et godt eksempel er lyskæder – vælger du de energirigtige LED-modeller, sparer du næsten 80 procent strøm bare på belysningen, siger Benny Hebsgaard, og giver her fem gode råd til at bruge mindre julestrøm.

Fem gode råd til at nedbringe energiforbruget i december

1) Oplys julen med LED

Mange danskere julepynter træer, buske og husfacader med lyskæder. Men er dine lyskæder af ældre dato med glødepærer, kan hyggebelysningen hurtigt blive en dyr fornøjelse. Har du en typisk glødepære-kæde med 100 lys på 35 watt tændt 24 timer i døgnet i seks uger op til jul, koster det 80 kr. Udskifter du til en LED-lyskæde med 5 watt, koster den samme belysning kun 11. kr. Desuden holder de energirigtige LED-pærer op til 25 gange længere end glødepærerne, så der går længere imellem at lyskæderne skal udskiftes.

2) Brug tænd-sluk ure.

Den udendørs julebelysning spreder hygge, men der er ingen grund til at pærerne brænder, når du ikke er hjemme. Brug et tænd-sluk ur, så lyskæderne kun er tændt, når du ser og får glæde af dem. Indstil uret til at tænde, når det er bliver mørkt om eftermiddagen, lyse aftenen igennem og slukke om natten. Er din LED-lyskæder indstillet til at være tændt seks timer om dagen i seks uger, bruger de kun for 3 kr. strøm pr. kæde. For en glødepærekæde bliver det 20 kr.

3) Sluk for den elektriske underholdning, når den ikke er i brug

Når hele familien er samlet, bliver hjemmets underholdningsapparater brugt flittigt. Men iPad, TV, spillekonsoller og computere er ekstremt strømslugende – også når vi ikke bruger dem. For eksempel bruger nogle konsoller op til 800 kr. i standbystrøm om året. Det er især modeller af ældre dato, der bruger meget i standbystrøm, så vær bevidst om dine apparaters alder og energimærkning. Sluk på kontakten, når du ikke bruger dem, eller køb en elspareskinne, der automatisk slukker for apparaterne, når de ikke er i brug.

4) Skru ned for varmen, når I er mange

Til julens mange arrangementer samles vi ofte hele familien, og det gør det billigere at varme rummene op. Som tommelfingerregel kan man skrue 1 til 2 grader ned for radiatorerne, når I er samlet i julen, da kropsvarme bidrager til den samlede indendørs opvarmning.

5) Tilbered de klassiske juleretter energivenligt

Der er også penge at spare, når du tilbereder julemiddagen. Lav risengrøden ved at koge grøden godt op og stille den ind under dynen (eller i høkassen) i et par timer – derefter er den klar til at blive spist, og du slipper for at stå og røre i grøden i en evighed. Tø desuden and og flæskesteg op i køleskabet og i god tid – gerne to eller tre dage før. Der afgives nemlig en times gratis strøm for hvert kilo kød, du har til optøning i køleskabet. Lang optøningstid forbedrer desuden kødets kvalitet. Når du skal stege and eller flæskesteg, kan du spare op til 25 procent af ovnens elforbrug, hvis du udnytter for- og eftervarmen – og tilbereder du flere ting i ovnen samtidig, kan du spare op til 60 procent strøm på madlavningen.

Hver femte dansker ville vælge cykel over bil, hvis det var nemmere at komme frem

22 pct. af danskerne ville oftere vælge bilen fra, hvis fremkommeligheden for f.eks. gående og cyklister var bedre, viser en ny undersøgelse. Grønne bølger, cykelparkering i flere etager og delecykler kan være en del af svaret, mener ekspert inden for byrumsløsninger.

Flere steder i Europa gøres byerne cykelvenlige, og nogle eksperimenterer ligefrem med at gøre dem bilfri for at understøtte fremkommelighed for gående og cyklister. København, der internationalt ofte identificeres som en cykelby, har også forsøgt sig med bilfri dage på de store veje i den indre del af byen. Men der kan – og bør – gøres endnu mere for at få danskerne til at lade bilen blive i garagen, mener

”Alle, der har prøvet at køre bil i en storby som København, ved, at der er pres på vejnettet allerede nu. Og når kommunens seneste befolkningsprognose fra foråret viser, at der i 2030 vil være mere end 700.000 københavnere mod de nuværende 600.000, bliver det ikke bedre. Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt at vælge cykel, gåben, rulleskøjter eller lignende, når byens borgere skal transportere sig. Færre biler i byerne er i sidste ende til gavn for både trafikanterne og miljøet, ” siger Christian Olsen, Udviklingschef hos Veksø , der er en af Europas førende leverandører af byrumsinventar, belysning og udstyr til cyklisme.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Megafon for energiselskabet NRGi, som Veksø er en del af, vælger hele 64 pct. af danskerne allerede at cykle, løbe eller gå flere gange om ugen, når de skal fra A til B. Men når 22 pct. samtidig svarer, at de ville vælge cyklen over bilen langt oftere, hvis fremkommeligheden for cyklister var bedre, er der stadig brug for udvikling, mener Christian Olsen

Smarte cykelplanlægning

”København er ikke bagud i forhold til mange andre storbyer, når det kommer til cykelvenlighed. Men det handler både om at tage højde for de bløde trafikanter i den langsigtede planlægning samt i de mere hurtigt eksekverbare løsninger, så der også sker noget nu og her. Det er ikke nyt, at en moderne by er en grøn og ren by, hvor cykler er en nødvendig brik for at få transportregnskabet til at gå op, ” siger Christian Olsen.

Som mulige forslag nævner han mere simple og lavpraktiske løsninger, der kan forbedre cykelkulturen nu og her, såsom grønne bølger ved lyssignalerne, delecykler og strategisk placerede cykelstationer med cykelpumper. Har du langt til arbejde og pendler, kan en elcykel gøre det lettere at vælge det miljø- og sundhedsvenlige alternativ til bilen.

Men ifølge Christian Olsen ville det optimale være at tænke de bløde trafikanter ind i byplanlægningen med smarte løsninger. Her kan den rigtige belysning, f.eks. lys i cykel- og gangstier, gøre en stor forskel, mens også bedre cykelparkering kan gøre den tohjulede mere interessant. Det kan være overdækket parkering i to etager, hvor alle slags cykeldæk kan passe, og som kan designes med det æstetiske i højsæde. Endelig vil det også være en stor hjælp for cyklister, hvis de på deres smartphones kan få information om ledige pladser til cykelparkering tæt på udvalgte favoritsteder.

Sluk for standby og få en lavere elregning

Når danskerne tager på ferie, lader vi apparaterne i hjemmet stå på standby i stedet for at slukke dem helt. I 2016 slukkede 28 procent næsten altid for deres apparater, men i 2017 er tallet faldet til 17 procent, viser ny undersøgelse. Men standbyforbruget kan i det lange løb ses på elregningen, råder energirådgiver, der herunder guider til, hvordan man vænner sig af med standby-vanen.

Mange danskere bruger efterårsferien på en velfortjent pause med familien i sommerhus eller udenlands. Men flere og flere danskere lader de røde standby-lamper lyse på TV, stereoanlæg og barbermaskine, når de forlader hjemmet. Andelen, der slukker helt for deres elektriske apparater, når de ikke bruger dem, er faldet med 11 procent fra 2015 til 2017. Det viser en ny Megafonmåling for energiselskabet NRGi. Bedre energimærker på brugselektronikken kan være en del af forklaringen, mener Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

- Vores apparater bliver mere og mere energirigtige. Det er selvfølgelig en glædelig udvikling, men det lavere strømforbrug skal ikke fungere som en sovepude. Det kan stadig ses på elregningen, hvis du ikke slukker helt for dine apparater, når de ikke er i brug. Så hvis du skal på efterårsferie væk fra din bolig, kan det godt betale sig at slukke på stikkontakten, siger han og fortsætter:

- Hvis du ikke holder øje med dine elvaner, går det ud over økonomien. Har man mange apparater stående på standby, kan det koste helt op til 1.000 kr. om året. For at give nogle eksempler koster en TV-boks i standby-forbrug ca. 230 kr. om året, mens en stationær computer koster ca.150 kr. En Play Station 4 koster 130 kr. i årligt standby-forbrug og en X-box One 290 kr.

Kom standby til livs med en elspareskinne

Kniber det med at huske at slukke for hjemmets elektroniske gadgets, kan en elspareskinne være en god investering. Den slukker automatisk for apparaterne, når de ikke er i brug.

- Elspareskinnen er guld for dem, der glemmer eller ikke gider slukke alle stikkontakter manuelt. Den koster helt ned til 49 kr. – penge, der med en elregningsbesparelse på op til 1.000 kr., hurtigt er tjent ind igen, siger Benny Hebsgaard, der dog mener, at man som udgangspunkt bør danne sig et overblik over alle hjemmets apparater.

- Få dig et overblik med en gennemgang af hele hjemmet, hvor du finder ud af, hvor mange apparater du har på standby. Det næste skridt er at finde ud af, hvordan man mest effektivt undgår, at apparaterne bruger strøm, når de ikke er i brug. Det kan være fornuftigt at samle så mange apparater som muligt i én stikdåse, så man kun skal slukke for kontakten et sted, siger Benny Hebsgaard og afslutter:

- Når man begynder at gøre op med sin standby-vane, vil jeg anbefale, at man tjekker sit energiforbrug hos energiselskabet jævnligt – man kan nemlig hurtigt se en forskel. Og jo flere apparater du slukker, jo større er besparelsen.

Danskerne har sundhedsskadeligt radon i boligen – men tester det ikke

En ud af fem husejere er udsat for usynlig sundhedsfare fra radon i deres hjem. Men under en tredjedel af danskerne ved, hvad radon er, og endnu færre får niveauet af gasarten i hjemmet testet, viser en ny undersøgelse. Du kan relativt let og billigt selv nedbringe og teste din boligs radonniveau, lyder rådet fra en ekspert.

Som husejer er der mange områder, man er opmærksom på for at sikre et godt indeklima, men langt fra alle ved, at en radonmåling kan være en af dem. Den usynlige, radioaktive gasart findes i jorden under alle boliger, og ifølge Statens Institut for strålebeskyttelse har hvert femte hus i Danmark et for højt radonniveau i indeklimaet. Men en ny Megafonmåling for energiselskabet NRGi, viser, at 94 procent af danskerne ikke har fået radontestet deres hjem, mens godt halvdelen slet ikke overvejer, hvorvidt radonniveauet er for højt i deres bolig.

Det er bekymrende, mener Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energikonsulent fra EBAS, der er en forretningsenhed under NRGi. Han påpeger, at radon er enormt sundhedsskadeligt - og i værste fald kræftfremkaldende. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon hvert år medvirkende til 300 nye tilfælde af lungekræft og er dermed den hyppigste årsag til sygdommen efter tobaksrygning.

- Radon kan hverken lugtes, smages eller føles. Derfor skænker mange danskere det ikke en tanke, at der kan være radon i deres hjem. Men et for højt niveau udgør en sundhedsrisiko, når vi indånder de radioaktive stoffer, som gassen omdannes til i indeklimaet. Har man en bolig, der er dårligt isoleret og plaget af sprækker og utætheder eller bygget før 1995, hvor der ikke var et krav til maksimalt radonniveau, bør man derfor undersøge radonindholdet i luften, forklarer Bo Halm Andersen.

Mængden af radon måles i becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3) og må ikke overstige 100 Bq/m3 ifølge WHO, før det udgør en sundhedsfare.

Dårlig isolering øger risikoen

Da radon trænger ind i huset fra jorden, skal du Ifølge Bo Halm Andersen være opmærksom på revner i konstruktioner eller utætte gennembrydninger mod jorden. Desuden kan forskelle i temperaturen mellem inde- og udeklima samt vind udefra skabe et lavere tryk, som trækker jordluft ind igennem utæthederne. Kældervægge i betonblokke kan danne kanal for radonet, hvis fugerne ikke er ordentligt udfyldt. Det skal man være ekstra opmærksom på, hvis man bruger kælderen som opholdsrum.

- Det vigtigste, du selv kan gøre for at nedbringe radon i dit hus, er at sørge for god udluftning, ventilation og at bygningen er tæt. Hvis du tester dit hjem og finder et for højt radonniveau, kan mere omfattende tiltag som et radonsug være en mulighed, afslutter den bygningssagkyndige og opstiller seks gode råd til at gardere hjemmet mod den sundhedsskadelige gas.

EBAS giver her seks gode råd til at sikre dit hjem mod radon

1) Lav en radonmåling i dit hjem. Efteråret nærmer sig, hvilket er heldigt, da radonmålinger er mest præcise i fyringssæsonen. På www.boligejer.dk kan du finde en liste over firmaer, der tilbyder radonmålinger. Når du har bestilt en radonmåling, modtager du målere med posten, som du selv kan sætte op i hjemmet. Målingen tager 2-3 måneder, hvorefter du sender målerne tilbage til firmaet for analyse, og koster 500-1300 kr. alt afhængig af, hvor mange rum der skal måles i.

2) Tætn din bolig. Har du kælder i dit hus, kan du undersøge kældergulv og -vægge grundigt for revner og andre utætheder og tætne dem. Sørg også for, at døre mellem kælder og beboelse lukker tæt. Har dit hus ikke kælder, men gulv der er bygget som terrændæk mod jord, skal du sikre, at gulvkonstruktionen er lufttæt. Det gælder også omkring rørgennemføringer, f.eks. afløb og varmerør.

3) Luft ud. Hyppig og god udluftning kan være med til at holde radonniveauet i dit hus lavt og er godt for dit indeklima generelt.

4) Invester i friskluftventiler til vægge og vinduer. Den radonholdige luft fortyndes ved hjælp af friskluftventiler, der skaber det nødvendige luftskifte i din bolig.

5) Invester i et radonsug. Ved et radonniveau på over 200 Bq/m3 bør du investere i et radonsug, der gennem et rør transporterer radongassen fra gulvet til op over husets tagryg. Det er meget effektivt og koster mellem 10.000 og 50.000 kr.

6) Undersøg radonniveauet i din kommune. Risikoen for et for højt radonniveau afhænger af, hvor du bor grundet undergrundens sammensætning. Tjek derfor www.radonguiden.dk og se, i hvilke områder i Danmark der er målt høje radonniveauer i huse.

Træk stikket og få ro i sindet og på elregningen

Sommerferien er over os, og det er tid til at slukke computeren og forlade skrivebordet. Nyd ferien med din familie offline og spar både energi og penge, lyder udfordringen fra energiselskabet NRGi. 60 procent af danskerne ved nemlig ikke, at underholdningsapparaterne udgør størstedelen af elforbruget hos de fleste familier, viser en ny undersøgelse.

I de kommende uger går danskerne på sommerferie, og for de fleste er det en god anledning til at trække stikket – bogstaveligt talt. Slukker du for hjemmets elektriske apparater for en stund, er det ikke kun krop og sind, der nyder godt af det. Det vil også have en positiv effekt på dine kommende elregninger.

- Hele 40 procent af danskernes energiforbrug går til underholdningsapparater, og det kan løbe op i 3500 kr. om året. Så slukker du for smartphone, tablet, spillekonsol, computer og fjernsyn henover sommeren, så vil du kunne se det på næste elregning, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi, og påpeger, at mange danskere ikke er klar over, hvor meget strøm underholdningsapparaterne sluger.

I en ny Megafon-undersøgelse af danskernes energiforbrug foretaget for NRGi svarer 60 procent, at de ikke vidste, at underholdningsapparaterne udgør størstedelen af elforbruget hos de fleste familier. På længere sigt er der derfor penge at hente, hvis man kigger kritisk på sit forbrug af elektrisk underholdning, mener Benny Hebsgaard.

- Det er naturligvis begrænset, hvad en enkelt uge eller to offline henover sommeren betyder i besparelse isoleret set. Men slukker du for al underholdning i ferien, finder du ud af, hvor meget elektronik, der står og brænder strøm af i baggrunden. Det er en god anledning til at se dine energivaner efter i sømmene – for jo mere bevidst du er om dit elforbrug, des større er chancen for, at du kan nedbringe det og spare penge fremover, siger han.

900 kr. årligt på standby-strøm
Hvis du vil skære ned for forbruget af den elektriske underholdning, er det ikke nok at sætte computeren og TV’et på standby, når de ikke er i brug. Apparaterne bruger stadig strøm, når de røde dioder er tændt, og det er derfor nødvendigt at slukke på kontakten – også efter ferien.

- Udover at underholdningsapparaterne er de mest strømslugende i hjemmet, når de er i brug, bruger de også meget strøm på at stå på standby. Herhjemme udgør standby-forbruget ca. 10 pct. af det samlede elforbrug i private hjem, hvilket svarer til ca. 900 kr. om året for en gennemsnitlig husstand, siger Benny Hebsgaard.

Energirådgiveren giver her fem gode råd til at trække stikket i ferien

 • Sluk computeren og slet din arbejdsmail fra telefonen, når du holder ferie. Der findes forskellige apps, der kan forhindre dig i at bruge telefonen i løbet af dagen, men som samtidig sikrer, at du kan modtage opkald, hvis der er brug for det. Går du helt offline i ferien, så send en besked til familie og venner, så de ikke undrer sig over, hvorfor du ikke er til at få fat i.
 • Lav en liste over ting, som du og din familie kunne tænke jer at bruge dag- og aftentimerne på i ferien, når I slukker skærmene. Det kan være alt fra at få set venner og familie til gåture, spille spil eller højtlæsning.
 • Lav en konkurrence om, hvem der kan gå længst tid uden at tjekke telefonen – den, der først griber mobilen, skal give is til de andre, tage opvasken hele ugen eller lignende. Den, der holder ud længst, må bestemme, hvad programmet skal stå på næste dag.
 • Køb en elspareskinne. Med den kan du slukke for alle de elektriske apparater et sted, ligesom den elektronik, der er sat til skinnen slukker automatisk, når den bruger mindre end 20 watt.
 • Montér kontaktur på dine stikkontakter. Så kan du indstille, hvor længe de enkelte apparater må køre, og TV’et slukker selv, når ungerne har set den halve times fjernsyn, de har fået lov til. Du kan også indstille opladeren til dine gadgets til at være tændt om natten, hvor strømmen er billigst – og så trækker opladerne ikke unødig strøm resten af døgnet, når de sidder i kontakten, men ikke er i brug.

Sådan beskytter du dine personlige oplysninger, når du deler data med byens intelligente teknologi

Over halvdelen af danskerne giver grønt lys til, at der bliver indsamlet mere data om deres vaner og ruter i byerne for at gøre livet lettere for borgerne, viser ny undersøgelse. Det er positivt for omstillingen til et smartere samfund, men man skal huske den sunde fornuft, før man deler oplysningerne digitalt, råder NRGi’s IT-ekspert.

Tusindvis af danskere bruger hver dag smarte, digitale løsninger, der indsamler store mængder data om deres færden. Og på trods af tilfælde med læk af CPR-numre og hackerangreb som WannaCry i maj og ransomware-angrebet, der bl.a. ramte Mærsk i juni, er danskerne generelt ikke bange for digitaliseringen og delingen af information.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Megafon for energiselskabet NRGi er danskerne overvejende positive over for intelligente teknologier, der kan gøre bylivet lettere, billigere og mere energivenligt ved løbende at indsamle data om borgerne. Den velvilje kan bidrage til omstillingen til et mere bæredygtigt samfund med en smartere infrastruktur, mener energiselskabet NRGi.

”Digitalisering og dataudnyttelse er centrale midler til at gøre byerne smartere. Derfor er det meget positivt, at 59 pct. af danskerne synes, det er i orden, hvis der, f.eks. via mobiltelefonen eller sensorer installeret i byen, kan blive indsamlet data om dem, som kan være med til at forbedre byens intelligente løsninger - eks. ved at oplyse, hvornår den næste bus kører, og hvor den nærmeste ledige parkeringsplads er, siger Michael Warrer, IT-chef i NRGi.

Forhold dig kritisk før du trykker ja

Selvom danskerne gerne vil bidrage med oplysninger om deres gøren og laden til de smarte byløsninger, er det Ifølge Michael Warrer vigtigt ikke at glemme den sunde fornuft, når man bruger mobiltelefonen eller andre gadgets til at dele data med den intelligente teknologi. I undersøgelsen er det også frygten for manglende datasikkerhed, der er den største bekymring blandt danskerne ved den digitale fremtid, selvom 83 pct. dog samtidig er enige i, at samfundet bør investere i de intelligente løsninger.

”Man skal stadig tage sine forholdsregler, som man i forvejen gør ved analog deling af personlige oplysninger – f.eks. at du skjuler din pinkode, når du hæver penge i en automat. For mens data indsamlet af intelligente byløsninger er en positiv og effektiviserende udvikling til gavn for os allesammen, vil nogen forsøge misbruge dataene, som mængden og detaljegraden vokser. Giv dig derfor tid til at undersøge, om det er en pålidelig kilde, og læs hvad du går med til, før du trykker ’ja’,” siger Michael og opstiller 5 råd til, hvordan man bedst beskytter sine personlige oplysninger i en digital tid:

 1. Husk din sunde fornuft. Det lyder måske banalt, men husk at bruge din sunde fornuft i alle online situationer. Overvej f.eks. hvor troværdig en app synes, før du downloader den, eller tænk en ekstra gang over, om en service virkelig har brug for at vide, hvor du befinder dig.
 2. Sig aldrig ja uden at læse alt igennem. Langt de færreste giver sig nok tid til at læse alle oplysninger igennem, inden de klikker ja til nye apps, programmer og medlemskaber. Men tiden kan være godt givet ud til at sætte sig ind i, hvor mange oplysninger og beføjelser man giver til virksomheden, personen eller maskinen i den anden ende. Det overrasker de fleste, hvor stort ejerskab f.eks. Facebook eller Messenger har over brugernes oplysninger.
 3. Vent på den grønne hængelås, når du betaler. Skal du betale online, bør du forholde dig kritisk til betalingsmetoden. Hvis hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse, og forbindelsen mellem sælger og bruger dermed er krypteret, vil du kunne se en lille, grøn hængelås foran url’en i de fleste browsere.
 4. Opdater jævnligt programmer og apps. Generelt er det en god idé at opdatere programmer og apps, så de yder hurtigere og bedre, men især tredjepartsprogrammer, som f.eks. Quicktime, Flash og Java, er vigtige at holde up to date. Hackere har let adgang til dine personlige oplysninger, når de støder på forældede tredjepartsprogrammer.
 5. Installer og opdater antivirus og firewall. Sørg for at installere både et antivirusprogram og en firewall på ikke kun din computer, men også smartphone og andre gadgets med internetadgang, da de kan hjælpe med at afværge angreb. Dog gælder det samme som med almindelige programmer, og det er derfor vigtigt, at du husker at opdatere.

Sådan bruger du smart hjemmets el-apparater til at holde tyvene væk

Det danske indbrudsniveau har over en lang årrække været væsentligt højere end i vores nabolande, men alligevel gør 48 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse ikke noget for at forebygge indbrud i hjemmet. Enkle tiltag, som tændt lys eller en radio, der kører, når du ikke er hjemme, kan dog være med til at forebygge indbrud – også uden at elregningen eksploderer, lyder det fra NRGi. Her er fem gode råd til, hvordan du kan forebygge indbrud vha. hjemmets el-apparater.

Sommerferien er forbi, og gensynet med hjemmet efter en ferie i udlandet har for nogle danskere været en kedelig affære. Indbrud rammer nemlig fortsat Danmark i væsentligt højere grad end andre europæiske lande, viser en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd. En del af forklaringen er, at 75 procent af boligmassen i Danmark er parcel- eller villahuse, som for tyvene er nemmere at gå til.

- Selvom der sker mange indbrud i danske hjem, ser halvdelen af landets befolkning tilsyneladende ud til at tænke, at det rammer naboen – ikke mig. Og det er nok derfor, at mange ikke gjort noget for at forebygge indbrud, selvom det ofte blot er helt simple ting, der skal til. Det handler om at få huset til at se beboet ud, når man ikke er hjemme ved at efterligne sit daglige elforbrug og -mønster. Hvis det bliver gjort rigtigt, kan det bidrage til, at tyvene – der altid går efter det sikre bytte – styrer uden om netop dit hus, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi. 

Ifølge energirådgiveren er det ret simpelt – og billigt – at få det til at se og lyde som om, der er nogen hjemme:

- Efterhånden har mange danskere skiftet til de energieffektive LED-pærer, og så kan man sagtens lade 3-5 strategisk placerede lamper stå tændt i en uge eller to, uden at det belaster elregningen med mere end et par kroner. Man bør også tilslutte tænd/sluk ure, så lamperne blandt andet står tændt i døgnets mørke timer, forklarer Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Man kan også sagtens lade radioen køre i en uge eller to, uden at det får elmåleren til at snurre meget hurtigere af den grund. Husker man samtidig at slukke alle apparater helt, så de ikke står og tapper unødig strøm på standby, ja så vil det nogenlunde udligne den minimale ekstraudgift, der kan være til at have radio og lys tændt. Det er alt i alt en billig måde at forebygge indbrud på, hvis man endnu ikke har fået installeret et alarmsystem eller videoovervågning.

God grund til sikkerhedsforanstaltninger

En gennemsnitsmåling fra årene 2009-2015 foretaget af Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden viser, at der begås 729 indbrud om ugen i danskernes sommerferie. Ifølge rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd lå den danske indbrudsrate i 2015 på 17 indbrud per 1000 huse. Til sammenligning lå den på 6,2 i Tyskland, 6,8 i England, 7,3 i Sverige og 9,4 i Holland.

Benny Hebsgaard giver her fem gode råd til, hvordan man udnytter husets elinstallationer til at holde tyvene væk - uden at det går ud over elregningen:

 1. Lad 3-5 strategisk placerede LED-pærer stå tændt.

 2. Brug tænd/sluk-ure
  Med tænd/sluk-ure kan du indstille dine apparater til at tænde og slukke, så det ligner, at der er nogen hjemme. De kan fås for ned til 30 kr. Benytter du LED-belysning, kan du med god samvittighed lade lyset stå tændt hele døgnet, mens du er væk.
 1. Download en app til fjernstyring af belysning
  Der findes efterhånden flere forskellige alternativer, hvor du har mulighed for at fjernstyre ikke kun lamper, men også f.eks. fjernsyn og radio på alle tider af døgnet. Så kan du tænde for radioen derhjemme, når du står op om morgenen i ferielejligheden. Du kan også forprammere indstillingerne som ved et tænd/sluk ur. De uregelmæssige mønstre er perfekte til at gøre tyven i tvivl om, hvorvidt huset er beboet eller ej.
 1. Tilslut bevægelsessensorer udenfor
  Med sensorer på udendørsbelysning hele rundt om huset vil lyset tænde, så snart der er bevægelse. En tyv fanget midt i et spot vil højst sandsynligt stikke af frem for at fortsætte indbruddet. Hvis naboen tømmer din postkasse eller bruger din skraldespand, vil sensorerne desuden bidrage til indtrykket af, at der er nogen hjemme
 1. Sluk for standbystrømmen på alle andre apparater
  Sluk helt for alle apparater, der normalt står på standby og som ikke bruges indbrudsforebyggende. Fx computer, router, fjernsyn, opladere, forlængerledninger og lignende.
Vil du have
sidste nyt fra NRGi
- skræddersyet
til dig?
TILMELD DIG NRGi'S
NYE NYHEDSBREV
Modtag Nyhedsstrømmen - NRGi´s nyhedsbrev med nyheder og konkrete sparetips til dit energiforbrug.
(Ved tilmelding accepterer du vores betingelser.)
Skriv navn
Skriv gyldig email