NYHEDER

Hold varmen på terrassen med infrarødt lys og spar både penge og CO2

Terrassevarmere er inden for de seneste år blevet populære blandt de danske husejere. Med ny teknologi er de også blevet mere energieffektive, så vælger du din terrassevarmer med omhu, er der, ifølge energiselskabet NRGi, både energi og penge at spare.

Drømmen om lange lune sommeraftener er noget de fleste kan nikke genkendende til. Desværre er det kun ganske få dage om året, at det danske klima tillader sene aften- og nattetimer udendørs, hvilket er medvirkende til, at terrassevarmere har vundet indpas blandt de danske husejere.

- Terrassevarmere har længe været populære, når danskerne vil forlænge de hyggelige sommeraftner ude – og de seneste år er teknologien i især de eldrevne terrassevarmeres varmeelementer blevet udviklet og forbedret, så de er blevet mere energieffektive. Det er både til gavn for miljøet og pengepungen, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi, og fortsætter:

- Så selvom det i sidste ende er både billigst og bedst for miljøet at tage en ekstra trøje eller et tæppe på for at holde varmen på terrassen, kan jeg godt forsvare at bruge terrassevarmeren. Der er dog stor forskel på energiudnyttelsen og udledningen af CO2 blandt de forskellige typer af terrassevarmere, der er på markedet i dag. Derfor anbefaler jeg altid, at man laver lidt research, inden man investerer i den udendørs varmekilde.

Lavere driftspris på eldrevne modeller
Overordnet skelner man mellem gasdrevne og eldrevne terrassevarmere. De eldrevne kan yderligere inddeles i reflektorvarmere, halogenvarmere og varmelamper med infrarødt lys.

Prismæssigt er der stor forskel på terrassevarmere, hvor den billigste koster et par hundrede kroner og den dyreste flere tusinde kroner, og der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem pris og levetid. Derfor anbefaler Benny Hebsgaard, at man tager udgangspunkt i ens behov, når man vælger terrassevarmer.

- Hvor eldrevne terrassevarmere typisk har en rækkevidde på 9-20 kvadratmeter, så kan gasdrevne terrassevarmere dække 10-50 kvadratmeter. Driftsprisen er tilsvarende noget højere på de gasdrevne terrassevarmere, der koster 18-20 kr. pr. time varmeren er tændt modsat de eldrevne terrassevarmere, der har en driftspris på helt ned til 1 kr. pr. time, siger Benny Hebsgaard.

Den infrarøde terrassevarmer er den mest energieffektive
De eldrevne terrassevarmere er billigst i drift, og selvom indkøbsprisen går fra et par hundrede kroner til flere tusinde kroner. Og ifølge Benny Hebsgaard kan det godt betale sig at investere i den dyreste type eldrevne terrassevarmer med infrarødt lys, fordi man undgår at betale for spildvarme.

- Den infrarøde terrassevarmer er mest energieffektiv. Hvor de øvrige terrassevarmere har en del varmespild, så opvarmer den infrarøde terrassevarmer kun de elementer, som lyset rammer. Man få derfor mest glæde ud af den varme, man betaler for, siger Benny Hebsgaard. 

Sådan griller du billigst og mest miljøvenligt

Sommeren er over os, og det betyder gang i grillen landet over. Men skal man gå efter grillen med el, gas eller kul, hvis man vil grille mest klimavenligt, og hvad er den mest økonomiske løsning? Energirådgiver fra NRGi, Benny Hebsgaard, guider til de tre klassiske grilltyper.

Sommeren har endelig meldt sin ankomst, og med den følger en af danskernes yndlingsbeskæftigelser: udendørs hygge med familie og venner omkring grillen. Der er de seneste år kommet mange nye grill-modeller på gaden, og det kan gøre det svært at navigere i, hvilken grill man skal vælge både i forhold til pengepung og klimaet.

Den klassiske kulgrill giver helt naturligt en karakteristisk røget smag til maden, men er samtidig udskældt for at forurene mere end andre grilltyper, bl.a. fordi den både er lang tid om at varme op og brænder længe videre efter endt tilberedning og derfor ganske simpelt forurener i længere tid end gas- og elgrill.

- Helt overordnet kan man sige, at gas- og elgrill er mere skånsomme, hvis vi ser på de klimamæssige aspekter ved at grille. Faktisk peger undersøgelser på, at gas kun udleder en tredjedel af forurenende stoffer sammenlignet med, hvad kul udleder, og at både gas og el samtidig er langt billigere i drift end kul, siger energirådgiver i NRGi, Benny Hebsgaard.

Han fortsætter:

- Til gengæld er kulgrillen langt billigere i indkøb. Man kan altid finde de små, simple versioner, men skal man have en god grill, kan det med kul findes for 1.500-2.000 kr., mens det med gas nok snarere kræver 2.000-4.000 kr. og med elgrillen i hvert fald 2.000 kr. Hvilken grilltype du skal vælge, afhænger derfor af dit forbrug, om du er til den ’klassiske’ grilloplevelse med røgsmag fra kul, eller om du vil have større kontrol over varmen, som man kan med gas og el.

Grill grønnere

Hvis man gerne vil beholde kulgrillen, men er bekymret for udledningen af miljøskadelige stoffer, er der ifølge energirådgiveren en række ting, man kan gøre for at grille grønnere.

- Man kan bl.a. kigge efter FSC-mærket, når man køber kul og træbriketter. FSC-mærket angiver, at kullet stammer fra et område, hvor man har sået nye træer efter træfældningen. Derudover kan man kigge efter Varefakta-mærket, som stiller krav til brandværdien og askeindholdet i kullet. Bruger man kulgrillen, kan man i sidste ende overveje at begrænse brugen af grillen til udvalgte dage, ligesom nogle vælger kødfrie dage, siger Benny Hebsgaard.

- Det er enormt svært at sammenligne brugsøkonomien for de tre grillformer, da der er mange parametre at tage højde for bl.a. engangsudgiften, størrelsen, brændetiden og forbruget af kul, gas og el. I en beregning, hvor vi regner med 30 minutters tilberedningstid på grillen, viser det sig, at elgrillen er billigst med en pris på ca. 3,5 kr. Til sammenligning vil det koste ca. 8,5 kr. at grille tilsvarende på en gasgrill og ca. 31 kr. at grille på en kulgrill, der samtidig er den mest forurenende af de tre, siger Benny Hebsgaard.

Beregningseksemplet og en oversigt over fordele og ulemper ved de tre grillformer fremgår af de næste sider.

Brugspris ved de tre grillformer

Elgrill, Weber Q4400

Pris, kWh:

229 øre

Brændetid:

40 min.

Areal:

ca. 2200 cm2

Elforbrug/watt:

2200

Elforbrug pr. aften:

1,474

Pris pr. aften:

3,3663 kr.

Det koster altså ca. 3,5 kr. at tilberede mad på en aften med (lidt mindre) elgrill. 

Gasgrill, Weber Spirit E-310

Engangsudgift, gasflaske:

ca. 600 kr.

Pris, 10 kg gas:

ca. 190 kr.

Brændetid:

40 min.

Areal:

Ca. 2600 cm2

Gasforbrug:

9,36 kw/t

Gasforbrug, 1 time:

67,09677419

Gasforbrug pr. aften:

446,6666667

Pris pr. aften:

8,474 kr.

Det koster altså ca. 8,5 kr. at tilberede mad en aften med gasgrill – eksklusive engangsudgiften ved førstegangskøb af gas.

Kulgrill, Weber Bar-B-Kettle 57 cm

Pris, 9 kg kul:

ca. 140 kr.

Brændetid:

100 min.

Areal:

ca. 2600 cm2

Kulforbrug:

2 kg

Brug af kul pr. aften

22,22222222

Pris pr. aften:

30,8 kr.

Det koster altså ca. 31 kr. at tilberede mad på en aften med kulgrill.

Fordele og ulemper ved de tre grillformer

Sådan undgår du at løbe tør for strøm på rejsen

Sommerferien nærmer sig, hvor mange danskere søger uden for landets grænser i jagten på solskin og høje temperaturer. Med i tasken er ofte både smartphone, tablet og andre elektriske gadgets – og løber de tør for strøm for hurtigt eller uden mulighed for at blive ladet op igen, kan det hurtigt blive en streg i regningen på en ellers god tur. Energiselskabet NRGi guider her til, hvilken rejseadapter du skal bruge hvor, og hvordan du får dine apparater til at holde strøm i længere tid.

Standarder_stikkontakter.png

Du møder forskellige stikkontakter alt efter, hvor du rejser hen. Europæisk standard er stiktype C.

Sommerferien er over os, og mange danskere er i fuld gang med at forberede turen sydpå til sol og sommer. Ud over shorts og solcreme, pakker danskerne ofte elektriske gadgets i tasken, så ferien kan foreviges med mobilkameraet, og underholdningen er garanteret med film og internetsurfing ved poolen.

Er mobil og tablet en fast følgesvend på ferien, vil man gerne undgå, at apparaterne løber tør for strøm – og især, hvis der ikke er mulighed for at lade dem op igen. I Danmark er spændingen til almindelige forbrugsapparater 230 volt, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben af typerne C, E, F og K som standard, men i udlandet varierer både spænding og typer af stik og kontakter.

- Når vi tager på ferie, slæber vi både telefon og en masse andre elektriske apparater med os uden at tjekke strømforholdene på destinationen, så vi kan investere i den evt. nødvendige rejseadapter. Det kan betyde, at man står på ferien og ærgrer sig over ikke at kunne bruge de apparater, man har taget med, fordi de ikke kan lades op. Men med en hurtig research ud fra destination er det nemt at afgøre, om spænding og stiktype er den samme som herhjemme, eller en adapter er nødvendig, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

Vi slider mobilen med dårlig batteripleje
Et andet problem med elektriske apparater, når vi er ude at rejse, er, at de løber tør for strøm i løbet af dagen, når man eks. er på heldagsudflugt og ikke har adgang til strøm. Men ved at være opmærksom på, hvordan man behandler det indbyggede batteri i apparaterne, kan man selv være med til at forlænge levetiden på batterierne, fortæller Benny Hebsgaard.

- Mange oplader f.eks. deres smartphone natten over, så den er klar til brug næste dag – men de mange timers strømtilførsel efter at batteriet er 100 procent opladt, overbelaster batteriet og gør, at det holder strøm i kortere tid. For høje temperaturer er heller ikke godt for batteriet, så sørg for ikke at lade dine gadgets ligge direkte i solen. Desuden kan man slide batteriet ved at bruge en oplader, der ikke er den originale, som fulgte med produktet. Man risikerer, at batteriet bliver opladet ved en forkert spænding, og det forkorter dets levetid, siger han.

Benny Hebsgaard giver her en oversigt over stiktyper på en række populære feriedestinationer blandt danskerne og opstiller tre gode råd til at få dine gadgets til at holde strøm længere.

Oversigt over stiktyper

De mest besøgte

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona)
De mange sangria- og tapaselskende elskende danskere skal ikke bekymre sig om sjove kontakter i Spanien. Ligesom i Danmark er spændingen 230 V, og stikkene er type C og F, som vi også har i Danmark. Du kan fint klare dig uden adapter.

Grækenland
Står den på Tzatziki og ouzo i det græske, kan du lade mobilen eller tabletten op som i Danmark. Spændingen er 230 volt, og stiktyperne er de samme.

Strøm uden for Europa

USA
Besøger du ”Guds eget land” i sommerferien, vil du opleve en lavere spænding på 120 V og stiktyperne A og B, hvor stikkene er aflange og flade. Selvom du kan købe en adapter i diverse elektronikforretninger, anbefales det at købe adapteren hjemmefra, så du ikke risikerer at løbe tør for strøm.

Indien
Selvom Indien byder på masser af fremmed kultur, bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil de fleste steder. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld.

Tanzania
Går turen til en bounty-strand på Zanzibar, eller står den på Safari, er det nødvendigt at have en adapter med hjemmefra. Spændingen er også 230 V som i Danmark, men til gengæld bruges stiktypen D som i Indien og typen G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven.

Tre gode råd til at få dine apparater til at holde strøm

 1. Lad ikke dine elektroniske gadgets oplade natten over. Når batteriet er fuld opladet, skal du tage opladeren ud af stikkontakten – på den måde undgår du at overbelaste batteriet. 
 2. Tænk over batteriets temperatur. For høje temperaturer kan ødelægge batteriet, og du bør derfor undgå at lade dine gadgets ligge direkte i solen, ligesom du bør sørge for, at der er luft omkring dem, og at de er helt slukket, inden de bliver pakket væk. For lave temperaturer kan også ødelægge batteriet, og det er derfor en god ide at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået stuetemperatur. 
 3. Anvend den originale oplader. Ved at anvende den originale oplader sikrer man, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Oplader man batteriet ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forkortes eller at batteriet bliver direkte ødelagt.

Borgerne i Horsens vil tage ansvar for en grønnere by

Størstedelen af Horsensianerne mener, at borgerne selv skal tage ansvar for udviklingen af grønne løsninger og bæredygtige initiativer i byen, viser ny undersøgelse af NRGi og Megafon.

Energirenoverede huse, færre biler på vejen, flere cykler på stierne, mindre skrald på gaden. Tiltag der kan gøre Horsens grønnere og mere energivenlig skal ikke kun komme fra politikere og eksperter, mener borgerne i en ny undersøgelse om udviklingen af smartere byer, som Megafon har foretaget for energiselskabet NRGi.

Faktisk mener 80 % af borgerne, at det er vigtigt, at man i en eller anden grad tager personligt ansvar og medvirker til, at byen bliver grønnere. Herunder 48 % i høj eller meget høj grad

”Hvis en by skal blive grønnere og mere bæredygtig, skal det først og fremmest være et ønske fra borgerne. Det kræver selvfølgelig, at de aktivt ønsker den udvikling og vil påtage sig det ansvar. Som energiselskab med grønne ambitioner og udviklingen af smarte byer som mærkesag, er vi glade for at se den store villighed blandt Horsensianerne” fortæller Eva Ryberg, der er Bestyrelsesformand i NRGi, der bl.a. forsyner Horsens og andre østjyske byer med strøm.

Som et led i den bæredygtige udvikling af byen, modtog to Horsens-baserede projekter tilbage i efteråret støtte fra NRGi via selskabets værdipulje, der støtter den bæredygtige udvikling af forsyningsområdet. Snaptun Kajakklub, som var den ene modtager, fik midler til et nyt mere miljørigtigt varmeanlæg, mens Fonden Grenbrugsgravsten fik støtte til at udbrede konceptet om at genbruge gravsten, der ellers skulle destrueres.

Godt i gang

Borgernes villighed til en grønnere udvikling går da også hånd i hanke med politikernes ønsker til en grønnere udvikling af Kommunen. Allerede i 2010 blev Horsens Klimakommune og påtog sig at nedsætte udledningen af CO2 med 2 % i hvert år frem mod 2020 via forskellige former for energi-effektivisering for kommunen. I 2015 udviklede man netværket ”Grøn Vækst”, der skal skabe vækst gennem bæredygtige tiltag inden for Byggeri, Transport, Forsyning og blandt borgerne i Horsens Kommune.

Flest ældre vil tage ansvar

Selvom der er generelt er stor villighed til at tage ansvar for den grønne udvikling, er det især de ældre Horsensianere, der vil den udvikling. Således viser undersøgelsen, at hele 92 % af de ældre fra 70 år og opefter mener, at det er vigtigt at tage personligt ansvar og herunder 61 % i høj eller meget høj grad.

”Det er interessant, at flest ældre ifølge undersøgelsen vil tage personligt ansvar. Det kunne formodes at være et udtryk for, at flere ældre har tid til at engagere sig i udviklingen, mens den yngre del af befolkningen gerne vil den bæredygtige udvikling, men blot sætter deres lid til eksperterne. Uanset håber vi at modtage mange flere gode ideer til at fremme den bæredygtige udvikling i Horsens, når NRGi igen skal finde de bedste bæredygtige projekter i Østjylland,” siger Eva Ryberg.

Det østjyske energiselskab, der bl.a. forsyner byen med el, har dog grønne ambitioner, der strækker sig langt ud over Horsens grænser. Bl.a. har selskabet søsat en værdipulje, som hvert år skal tildele midler til de bedste ideer, som kan gøre hele forsyningsområdet i Østjylland og omegn mere bæredygtigt, hvert år er selskabet vært ved en national Smart City konference, hvor løsninger og udvikling mod smartere byer diskuteres, og endelig er der afsat 1,5 mia. kroner, som skal investeres i vedvarende energi frem mod 2020.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er en Internetundersøgelse med 203 respondenter bosiddende i Horsens foretaget 4. til 17. april 2017 af analyseinstituttet Megafon for NRGi.

Guide til god batteripleje: Sådan forlænger du levetiden på dine gadgets

Det er både en dyr og besværlig affære, hvis du skal have nye batterier i dine gadgets, fordi de gamle er slidt op. Mange udskifter derfor deres forbrugselektronik jævnligt, men med få forholdsregler er det slet ikke nødvendigt. Energiselskabet NRGi guider her til, hvordan du forlænger levetiden på de indbyggede genopladelige batterier, så din mobil eller computer holder lidt længere.

Batteridrevne apparater som smartphones, tablets, trådløse højtalere og bærbare computere er blevet en integreret del af danskernes forbrugselektronik. Alligevel er det er de færreste danskere, der ved, hvilke batterier deres gadgets indeholder, og hvordan man bedst passer på dem.

- Når vi i dag brokker os over, at den trådløse forbrugselektronik ikke holder mere end et par år, tænker de færreste over, at vi faktisk selv er med til at forkorte apparaternes levetid, fordi vi ikke behandler og oplader den indbyggede energikilde korrekt. Så selvom vi alle sammen råder over en masse elektroniske gadgets med genopladelige batterier, så ved vi ikke, hvordan vi bedst passer på batterierne, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

Lithium-ion-batterier er mest udbredt

Ifølge energirådgiveren kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvilken type batteri, der sidder i ens smartphone, tablet, bærbare computer eller værktøj, da der er stor forskel på, hvordan de enkelte batterityper skal behandles.

Hvor det tidligere var nikkel-cadmium-batterierne og senere nikkel-metalhydrid-batterierne, der var de mest udbredte, indeholder de fleste elektroniske gadgets i dag lithium-ion-batterier. Lithium-ion-batterierne har en langt bedre energitæthed end andre batterier og holder typisk til 1000 op- og afladninger. Benny Hebsgaard kommer her med fem gode råd, der kan være med til at sikre lithium-ion-batterierne en lang levetid.

Fem gode råd til at forlænge levetiden på de genopladelige batterier

 1. Tidsrummet for den første opladning har ingen betydning for lithium-ion-batteriets levetid. Er batteriet derimod et nikkel-cadmium-batteri eller et nikkel-metalhydrid-batteri, kan man med fordel oplade batteriet i længere tid den første gang, da det vil forlænge levetiden.
 2. Lad ikke dine elektroniske gadgets oplade natten over. Når batteriet er fuld opladet, skal du tage opladeren ud af stikkontakten – på den måde undgår du at overbelaste batteriet.
 3. Vent ikke med at oplade dine elektroniske gadgets til batteriet er brugt helt op. Det er en myte, at apparaterne helst skal løbe helt tør for strøm, inden de oplades, ligesom det er en myte, at apparaterne helst skal lades helt op hver gang. Det optimale er at lade batteriet forblive 30-80 pct. opladet. Fuld afladning eller opladning forårsager en mekanisk skade i batteriet, der slider på det og kan forkorte dets levetid.
 4. Tænk over batteriets temperatur. For høje temperaturer kan ødelægge batteriet, og du bør derfor undgå at lade dine gadgets ligge direkte i solen, ligesom du bør sørge for, at der er luft omkring dem, og at de er helt slukket, inden de bliver pakket væk. For lave temperaturer kan også ødelægge batteriet, og det er derfor en god ide at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået stuetemperatur.
 5. Anvend den originale oplader. Ved at anvende den originale oplader sikrer man, at batteriet bliver ladet op til den rigtige spænding. Oplader man batteriet ved for høj spænding risikerer man, at batteriets levetid forkortes eller at batteriet bliver direkte ødelagt.

NRGi leverer rekord-resultat for 2016

Det østjyske energiselskab med hovedsæde i Aarhus kommer ud af 2016 med en rekordstor indtjening på 228 mio. kroner efter skat og et resultat af den primære drift på 108 mio. kr. Det bedste resultat siden fusionen i 2008.

Det blev alt i alt til en rekordstor fremgang for NRGi i 2016. Selskabet kunne glæde sig over en indtjening på 228 MDKK og et resultat af den primære drift på 108 MDKK, hvilket er det bedste resultat siden fusionen i 2008. Det er henholdsvis 129 og 25 MDKK højere end forventningerne på indtjenings- og resultatsiden.

Omsætningen på 1.765 MDKK er lavere end sidste år, hvilket primært skyldes at PSO-afgiften ikke længere indregnes i omsætningen fra 1. april 2016.

”2016 var på alle måder et år, hvor der blev sat skub i selskabets forretninger. Produktserier er blevet strammet, nye kundesystemer er blevet indført, der er blevet opkøbt nye kompetencer og investeret i fremtidens vedvarende energiproduktion. Resultatet for året vidner om forbedrede markedspositioner, der bringer NRGi et skridt nærmere ambitionen om at blive det mest lønsomme andelsejede energiselskab i Danmark”, fortæller administrerende direktør Søren Sørensen.

Herunder blev det også til en nævneværdig placering som det næstmest effektive el-distributionsselskab for netselskabet, som fortsat sikrer høj forsyningssikkerhed.

2016 var året, hvor NRGi’s ambitioner for vedvarende energi for alvor fik luft under vingerne. Her kunne man præsentere to idriftsatte vindmølleparker med otte vindmøller og en energiproduktion på 24 MW svarende til mere end 18.000 husstandes årlige elforbrug samt et tredje projekt ulmende i horisonten. NRGi har i 2016 investeret 249 MDKK i vedvarende energiprojekter.

2016 blev ligeledes året, hvor man som et nyt led i den årlige rabatudbetaling, introducerede en værdipulje. Puljen lød på seks millioner kroner, som selskabets andelshavere kunne ansøge om midler fra til ideer og projekter, der fremmer den bæredygtige udvikling i byerne og lokalområderne i Østjylland. 17 projekter fordelt på hele forsyningsområdet fik tildelt støtte. Foruden værdipuljen kunne andelshaverne glæde sig over en rabatudbetaling på 69 mio. kroner.

Selskabets formand Eva Ryberg glæder sig over årets resultat, og vil også benytte lejligheden til at takke den afgående direktør Søren Sørensen for at sikre en sund forretning og et godt resultat på året.

”NRGi er nået langt på den strategiske rejse mod 2020, og der er nu skabt et solidt fundament for at indfri selskabets langsigtede målsætninger til gavn for selskabets andelshavere. Søren Sørensen (afgående adm. dir) har holdt fanen højt og efterlader en særdeles sund forretning og en tung arv at løfte for den kommende adm. direktør, ” fortæller Eva Ryberg.

Nøgletal

 

R2016

B2016

R2015

R2014

R2013

Omsætning

1.765

2.013

2.250

2.300

2.326

Resultat før
renter og
afskrivninger
(EBITDA)

268

239

243

254

227

Resultat af
primær drift
(EBIT)

108

83

80

47

25

Årets resultat
før skat (EBT)

230

101

141

127

192

For mere information, kontakt: Kommunikationschef, Simon Karsø Sika@nrgi.dk/25357429

Yderligere info:

Årsrapport 2016 - Financiel årsrapport

Årsrapport 2016 - Aktiviteter og samfundsansvar

Hver femte har udført ulovligt el-arbejde i hjemmet

En ny stikprop, udskiftning af stikkontakt eller en ny termostat til gulvvarmen. Det lyder måske som en opgave, enhver handyman kan klare og dermed spare timelønnen til elektrikeren.

Faktisk viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for energiselskabet NRGi, at hver femte på et tidspunkt har pillet ved elinstallationer, velvidende om, at arbejdet burde foretages af en fagmand. Det er et problem og kan i værste fald have voldsomme konsekvenser, advarer energirådgiver hos Benny Hebsgaard.

”Man bør aldrig udføre elarbejde, hvis man er det mindste usikker. Selvom relæet skal slå installationen fra som sikkerhed, er det ikke altid tilfældet. I værste fald kan man få så voldsomt stød, at det er livsfarligt”, forklarer han.

Men hvad må du egentligt selv gøre, og hvad skal du have en professionel til at klare?

”Så længe strømmen er afbrudt, kan man selv udskifte fatninger, stikpropper og kontakter fx på en lampe. Du kan reparere el-apparater, fx udskifte ledninger, der er tilsluttet med en stikprop. Du kan også udskifte almindelige afbrydere til lamper udstyret med en lysdæmper- eller tidsfunktion,” forklarer Benny Hebsgaard.

Det skal du holde nallerne fra
Du må derimod ikke selv udføre elinstallationer, som kræver faglig viden.

Det omfatter fx opsætning af halogenlamper, hvis man har købt lamperne, transformeren og ledningerne for sig. Du må heller ikke selv installere eller udskifte materiel i boligens faste installationer, der har en spænding over 250 V. Du skal også have hjælp af en elinstallatør, hvis du skal have tilsluttet eller frakoblet apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop,

- For eksempel må du gerne udskifte en stikkonktakt, men du må ikke selv installere en, der skal placeres et nyt sted. Termostater til gulvvarme ligner til forveksling udskiftningen af en stikkontakt, men kræver en installatør. Det samme gælder, hvis du skal have installeret elgulvvarme.

Vær omhyggelig
Selvom du udfører en lovlig installation, bør du være omhyggelig. Griber du el-arbejdet forkert an, risikerer du, foruden dit helbred, at der udbryder brand. De typiske årsager til stød og brand er løse forbindelser, brug af forkerte ledninger, ledninger, der er forkert forbundet, eller elinstallationer, der ikke er tilstrækkeligt isoleret.

- Der skal ikke meget til, før det går galt. En simpel ting som en stikprop, der ikke er samlet korrekt, kan give kortslutninger, og er du uheldig, kan du komme til at sende søm eller skruer gennem ledninger i væggen. Det giver overspænding, og så går sikringen – i værste fald kan det udløse alvorlig personskade og brand, forklarer Benny Hebsgaard.

Tjek dine forsikringer

Hos Tryg Forsikring råder man desuden til, at man kaster et blik på sine forsikringsmæssige forhold, inden man begiver sig ud i selv at udføre elinstallationer i hjemmet.

”Langt de fleste indbo- og bygningsforsikringer erstatter brandskader, der sker som følge af kortslutning eller overspænding i elinstallationer. Der kan dog være nogle få tilfælde, hvor forsikringen ikke dækker. Det kan for eksempel være, hvis handymanden har været for sløset eller har skabt situationer, som er åbenlyst farlige,” siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg.

Fem huskeregler inden du går i gang
Står du selv og skal i gang med at lave en elinstallation i boligen, bør du for en sikkerheds skyld altid huske disse fem forholdsregler:

 1. Tænd lyset i det rum, du skal udføre installationer i
 2. Afbryd strømmen på den gruppe, som værelset tilhører på målertavlen
 3. Konstater at lyset er slukket i det værelse, arbejdet skal udføres i
 4. Som en sidste sikkerhedsforanstaltning for at sikre at strømmen er afbrudt, bør du foretage en spændingstest med en spændingstester eller polsøger.
 5. Tjek dine forsikringer på hus og ejerskifte grundigt

Om undersøgelsen

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi. Der er i alt gennemført 1017 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år med ansvar for betaling af el og varme i deres primære bolig.

NRGi tildeler atter millioner til grønne projekter i Østjylland

Det østjyske energiselskab, NRGi, opfordrer igen østjyderne til at ansøge midler til grønne ideer og projekter, der gør forsyningsområdet bæredygtigt og energivenligt. Forårets pulje er på to millioner kroner, der skal komme andelshaverne og deres lokalområder til gode.

Vi er godt på vej, men vi stadig skal sænke energiforbruget og gøre livet smartere og mere enkelt for borgere i og uden for byerne.

Det er fortsat ambitionen fra det østjyske energiselskab NRGi, der som et led i den årlige udbetaling af rabat, er klar med en pulje på to mio. kr., som selskabets andelshavere kan ansøge om at få del i til projekter og ideer, der gør forsyningsområdet omkring Østjylland grønnere og mere bæredygtigt.

”Vi var ovenud begejstrede for de mange gode ideer og ansøgninger, vi modtog i forbindelse med efterårets afvikling af værdipuljen. Derfor opfordrer vi igen vores andelshavere om at søge støtte til deres egne bæredygtige projekter, så de er med til at sætte den grønne kurs for Østjylland og omegn,” fortæller formand for NRGi, Eva Ryberg.

I efteråret gennemførte energiselskabet første runde af puljen, hvor der blev uddelt i alt fire millioner kroner fordelt på 17 forskellige projekter.

Man skal være andelshaver i selskabet og have en elmåler fra NRGi for at komme i betragtning til støtte. Både privatpersoner, offentlige og private virksomheder samt foreninger og organisationer kan søge finansiering til projekter, der bidrager til den bæredygtige udvikling.

Der kan ansøges om hel- og delfinansiering af projekter til d. 17. maj 2017.

Læs mere om mulighederne for at ansøge

Oplys haven med solcellelamper og spar flere hundrede kroner

De lyse aftener er på vej, og muligheden for at opholde sig ude længere øges hver dag. Overvejer du ny belysning i haven, kan du sagtens undgå at lave større udendørs elinstallationer – og tilmed spare penge på elregningen. Benny Hebsgaard fra NRGi guider her til udendørs solcelledrevne LED–lamper.

Forårets stigende temperaturer og lyse aftener indbyder til, at vi opholder os mere udendørs, og mange danskere griber chancen for en middag på terrassen eller et slag kroket i haven efter skole og arbejde. Men hvis man gerne vil blive udenfor, når tusmørket begynder at lægge sig, kan de lyse aftener forlænges med udendørs belysning i haven.

Her kan man med fordel drage nytte af sommerhalvårets mange solskinstimer i løbet af dagen. Ifølge energirådgiver Benny Hebsgaard fra energiselskabet NRGi kan det nemlig godt betale sig at kigge efter trådløse solcellelamper, når man skal ud og investere i belysning til haven.

- Solcellelamper i haven er både en praktisk og billig løsning, hvis vi gerne vil have de lyse aftener til at vare lidt længere. Solcellelamperne er nemme at sætte op, da de er trådløse og ikke kræver en fast elinstallation eller besøg af en elektriker. Det gør dem mobile, så de nemt kan rykkes rundt alt efter, hvor der er behov for belysning. Lamperne indvirker heller ikke på elregningen, fordi de kører på solenergi, som de lagrer i løbet af dagen, og er derfor et grønt alternativ til de gammeldags udendørslamper, siger Benny Hebsgaard.

Solcellelamper af en ordentlig kvalitet med LED-pærer ligger på nogenlunde samme indkøbspris som konventionelle lamper, men de betyder mindre elforbrug – især hvis du udskifter udendørsbelysning af ældre dato med de soldrevne lamper.

Har du blot fire udendørslamper til 60 watt tændt i gennemsnit fem timer hver aften fra april til september til en kWh-pris på 2 kroner, løber det op i næsten 400 kr.

Både til hygge og havegangen

Solcellelamper med LED har førhen været udskældt for ikke at lyse tilfredsstillende op eller at afgive et koldt lys. Men takket være udviklingen i LED-pærernes lyskvalitet findes de energibesparende havelamper ikke længere kun i udgaver med hvidt lys, men kan fås i mange forskellige lysfarver, intensiteter og lampedesigns.

- Udviklingen inden for LED betyder, at de energirigtige dioder ikke længere kun afgiver det kolde lys, de har haft ry for. Solcellelamper kan derfor både dække lysbehovet for kraftigt lys med vægbelysning og sokkellamper ved havegangen og behovet for dæmpet, mere varmt lys i bordlampen eller som lanterner i træerne, siger Benny Hebsgaard.

Hvilken slags solcellelamper skal du gå efter?

Når du skal investere i solcellelamper til din have, er der ifølge Benny Hebsgaard to parametre du skal overveje: lysbehov og kvalitet.

Overordnet findes der to lystyper: funktionelt lys, der er kraftigt lys ved f.eks. carporten, og atmosfærisk lys, der er dæmpet lys som skaber hygge, f.eks. ved havebordet. Når du ved hvilken slags lys aktiviteterne omkring lampen kræver, kan du se på LED-diodernes Kelvin og lumenværdi.

Lumen er udtryk for lampens lysstyrke, og des højere lumen, des kraftigere lys. Lysstyrken på en 40 watts glødepære svarer til 470 lumen.

Farvetemperaturen på LED-lys måles i Kelvin, og de fleste dioder ligger inden for spektret 2400-8000 Kelvin. Jo højere kelvin, des hvidere lys. Vil du gerne have varmt lys, gå da efter 2400-2900 Kelvin.

Solcellelamper kommer i en række prisklasser, men hvis du vil have lamper med længst mulig brændetid pr. opladning og levetid, kan det godt betale sig at gå efter de lidt dyrere modeller. Kig efter, om lampen har monokrystalliske solcellepaneler, der består af et stykke silikone (i modsætning til polykrystalliske). De omsætter solens energi mest effektivt.

Kig også efter lithium-ion (Li-Ion) batterier eller nikkel-metalhydrid batterier (NiMH). Begge batterityper har en lang levetid og kan tåle at stå udenfor hele året rundt.

Fem gode råd til solcellelamper i din have

 • Overvej lysbehovet: skal denne lampe lyse op eller sprede hygge? Køb en lampe, der matcher behovet ved at se på Kelvin og lumenværdi.
 • Gå efter solcellelamper med monokrystalliske solcellepaneler
 • Sæt altid din solcellelampe, så den står i direkte sol i løbet af dagen. Så lyser den længere, når det bliver mørkt.
 • Gå efter solcellelamper med lithium-ion (Li-Ion) eller nikkel-metal hydride (NiMH) batterier
 • Skal solcellelampen kunne holde til at stå ude hele året, skal den helst være i rustfrit stål.

Sådan gør du når strømmen går

Danmark er ét af de lande i verden med den højeste elforsyningssikkerhed. Faktisk havde danskerne strøm i kontakterne i 99,99 % af tiden i 2015. Når strømmen en sjælden gang går, mærker man virkelig, hvor afhængig man er af den. Her er ti gode råd til minutterne uden strøm.

En fast og stabil forsyning af strøm er noget, vi danskere tager for givet. Vi lægger paradoksalt nok kun mærke til strømmen, når den er væk. Men sådan er det langt fra i lande som Indien, Kenya og Columbia, hvor ’power cuts’ er en del af dagligdagen. I Danmark er strømmen tilgængelig 99,99 % af tiden, hvilket svarer til, at der ud af alle årets minutter i gennemsnit kun er 18 minutters afbrud på et helt år.

- Strømafbrydelser i Danmark hører heldigvis til sjældenhederne. Typisk skelner vi mellem fire typer af afbrydelser. Afbrydelse i dele af huset pga. af en sikring, der springer, afbrydelse i hele huset som følge af udkoblet HFI/HPFI afbryder, afbrydelse i flere dele af huset pga. manglende fase og endelig afbrydelse i hele kvarteret, forklarer Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi. 

Fejl i installationer er den største årsag til afbrydelser

En strømafbrydelse i hjemmet skyldes som regel HFI/HPFI afbryderen, der slår fra på grund af en fejl. Ofte skyldes det hårde hvidevarer som vaskemaskine eller opvaskemaskine, der går overgang i. Det løses ved at koble den installation fra, der ikke virker, hvorefter man bør få en elinstallatør til at efterse det pågældende apparat.

Kend eltavlens funktioner

Benny Hebsgaard anbefaler, at alle voksne beboere i husstanden bliver fortrolige med informationer og funktioner på eltavlen og elmåleren, så alle kan træde til, hvis uheldet er ude.

- Mange tror fejlagtigt, at HFI/HPFI afbryderen og automatsikringer skal vise grønt, når det er tændt, men den skal lyse rødt for at være tændt. Det er også vigtigt at huske at teste HFI/HPFI afbryderen mindst en gang om året. Derudover er det en god idé at sætte mærkater op ved de forskellige sikringsgrupper på eltavlen, som fx stue, køkken og bryggers, så man ved hvilke sikringsgrupper, man skal slå fra i tilfælde af fejl, siger Benny Hebsgaard. 

Eksternt afbrud 

Det fjerde scenarie er et eksternt afbrud, hvor alt lys og strøm forsvinder i hjemmet inkl. elmåleren. Her vil der ofte være tale om et nedbrud, der vedrører flere husstande.

- Start med at tjekke hos en nabo om de mangler strøm. Ofte er der tale om små afbrud, der varer under 30 minutter, og derfor er det en god idé at afvente situationen for at se, om strømmen vender tilbage. Sker det ikke, bør man tjekke driftsinfo på sit energiselskabs hjemmeside eller selskabets facebookside. Går der længere tid uden info, kan man kontakte sin elhandler, siger Bennys Hebsgaard.

Størstedelen af afbruddene er helt korte. I yderst sjældne tilfælde kan et afbrud vare en eller flere timer.

- Er man i tvivl, om afbruddet er internt eller eksternt, kan det ses på elmåleren, der viser L1, L2 og L3. Mangler en af disse på displayet, eller er elmåleren slukket, er afbrydelsen ekstern, forklarer energirådgiveren.

Energirådgiverens ti gode råd  

 1. Tjek din HFI/HPFI afbryder mindst en gang om året
 2. Hav lommelygte og evt. telefonnumre parat ved din eltavle
 3. Sæt mærkater op på eltavlen ved de forskellige sikringsgrupper
 4. Alle voksne i husstanden bør kende eltavlens funktioner
 5. Hav nye sikringer liggende ved eltavlen og husk sikringer, der passer
 6. Hvis en sikring springer, når du skifter den, skal du ikke forsøge med en ny, inden en fejlårsag er fundet og bortkoblet. Gentagne sikringsskift kan medføre farlig opvarmning i stedet, der i værste fald kan medføre brand
 7. Få en nabo eller familiemedlemmer til at se efter huset, hvis du skal på ferie, så du sikrer dig, at fx en fryser ikke står uden strøm i en uge
 8. Hold fryseren lukket. En fryser kan holde temperaturen i adskillige timer, så længe den holdes lukket
 9. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis apparater går i stykker i forbindelse med afbrud.
 10. Vær opmærksom på, at løse forbindelser ikke nødvendigvis viser sig ved sikringer, der springer
Vil du have
sidste nyt fra NRGi
- skræddersyet
til dig?
TILMELD DIG NRGi'S
NYE NYHEDSBREV
Modtag Nyhedsstrømmen - NRGi´s nyhedsbrev med nyheder og konkrete sparetips til dit energiforbrug.
(Ved tilmelding accepterer du vores betingelser.)
Skriv navn
Skriv gyldig email