NYHEDER

NRGi styrker sin grønne profil

Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.Det østjyske energiselskab, NRGi har netop indgået aftale om at købe selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Med købet får NRGi bl.a. 60.000 kunder, der modtager strøm fra vedvarende energikilder, og dermed styrker selskabet sin grønne profil markant.

Det østjyske energiselskab, NRGi overtager ejerskabet af selskaberne Natur Energi og Gul Strøm. Handlen, der indbefatter 100.000 kunder, går godt i spænd med NRGi’s vækstmål og missionen om at spille en aktiv rolle i den bæredygtige omstilling.

”Købet af Natur Energi og Gul Strøm er et perfekt strategisk match for NRGi. Med de to nye selskaber vil vi bidrage endnu mere til den grønne omstilling, idet vi får 60.000 nye kunder, der har valgt at få deres energi leveret fra vindmøller. Det er vigtigt for NRGi,” udtaler adm. dir. i NRGi, Jacob Vittrup.

Direktøren understreger samtidig, at handlen også sker som led i at udvikle forretningen.

”Med de to nye selskaber får vi en langt større volumen, som vi har i sinde at bruge og videreudvikle fremadrettet. Vi har en sund og langsigtet forretning, og vi skal fortsat have fokus på at udvikle NRGi og ikke mindst tjene penge, som bl.a. skal bruges til at investere i den grønne omstilling i Danmark,” lyder det fra Jacob Vittrup.

Visionen bag overtagelsen er desuden at styrke NRGi’s position på markedet. Det skal blandt andet ske ved at skabe en fælles virksomhed med branchens bedste kundeservice og ved at investere massivt i markedet og derved udvikle forretningen til i fremtiden at stå endnu stærkere.

Direktør for NRGi’s elsalgs-forretning, Jesper Bak Olesen fortæller endvidere, at det bliver ’business as usual’ for kunderne i de to selskaber. Helt konkret betyder det, at de vilkår, kunder har i dag, videreføres. Desuden vil kundeservice kunne kontaktes på samme vis som før opkøbet.

Jesper Bak Olesen fortæller desuden, at Natur Energi og Gul Strøm gennem årene har klaret sig bemærkelsesværdig godt på det danske elmarked.

”Vi får nu to rigtig stærke kundepositioner, der har opnået flotte resultater gennem årene. De har haft en meget ambitiøs strategi med fokus på at opnå en attraktiv position på markedet, og i den proces har de turde at være ’den kreative dreng i klassen’. Begge selskaber kendetegnes ved at have en meget høj kundetilfredshed,” fortæller Jesper Bak Olesen. 

Aftalens parter afventer nu konkurrencemyndighedernes godkendelse. Parterne ønsker ikke at offentliggøre prisen.
    

Kontaktoplysninger:

Simon Karsø, kommunikationschef i NRGi
Mail: sika@nrgi.dk
Mobil: 25 35 74 29

 

NRGi leverer rekord-resultat for 2016

Det østjyske energiselskab med hovedsæde i Aarhus kommer ud af 2016 med en rekordstor indtjening på 228 mio. kroner efter skat og et resultat af den primære drift på 108 mio. kr. Det bedste resultat siden fusionen i 2008.

Det blev alt i alt til en rekordstor fremgang for NRGi i 2016. Selskabet kunne glæde sig over en indtjening på 228 MDKK og et resultat af den primære drift på 108 MDKK, hvilket er det bedste resultat siden fusionen i 2008. Det er henholdsvis 129 og 25 MDKK højere end forventningerne på indtjenings- og resultatsiden.

Omsætningen på 1.765 MDKK er lavere end sidste år, hvilket primært skyldes at PSO-afgiften ikke længere indregnes i omsætningen fra 1. april 2016.

”2016 var på alle måder et år, hvor der blev sat skub i selskabets forretninger. Produktserier er blevet strammet, nye kundesystemer er blevet indført, der er blevet opkøbt nye kompetencer og investeret i fremtidens vedvarende energiproduktion. Resultatet for året vidner om forbedrede markedspositioner, der bringer NRGi et skridt nærmere ambitionen om at blive det mest lønsomme andelsejede energiselskab i Danmark”, fortæller administrerende direktør Søren Sørensen.

Herunder blev det også til en nævneværdig placering som det næstmest effektive el-distributionsselskab for netselskabet, som fortsat sikrer høj forsyningssikkerhed.

2016 var året, hvor NRGi’s ambitioner for vedvarende energi for alvor fik luft under vingerne. Her kunne man præsentere to idriftsatte vindmølleparker med otte vindmøller og en energiproduktion på 24 MW svarende til mere end 18.000 husstandes årlige elforbrug samt et tredje projekt ulmende i horisonten. NRGi har i 2016 investeret 249 MDKK i vedvarende energiprojekter.

2016 blev ligeledes året, hvor man som et nyt led i den årlige rabatudbetaling, introducerede en værdipulje. Puljen lød på seks millioner kroner, som selskabets andelshavere kunne ansøge om midler fra til ideer og projekter, der fremmer den bæredygtige udvikling i byerne og lokalområderne i Østjylland. 17 projekter fordelt på hele forsyningsområdet fik tildelt støtte. Foruden værdipuljen kunne andelshaverne glæde sig over en rabatudbetaling på 69 mio. kroner.

Selskabets formand Eva Ryberg glæder sig over årets resultat, og vil også benytte lejligheden til at takke den afgående direktør Søren Sørensen for at sikre en sund forretning og et godt resultat på året.

”NRGi er nået langt på den strategiske rejse mod 2020, og der er nu skabt et solidt fundament for at indfri selskabets langsigtede målsætninger til gavn for selskabets andelshavere. Søren Sørensen (afgående adm. dir) har holdt fanen højt og efterlader en særdeles sund forretning og en tung arv at løfte for den kommende adm. direktør, ” fortæller Eva Ryberg.

Nøgletal

 

R2016

B2016

R2015

R2014

R2013

Omsætning

1.765

2.013

2.250

2.300

2.326

Resultat før
renter og
afskrivninger
(EBITDA)

268

239

243

254

227

Resultat af
primær drift
(EBIT)

108

83

80

47

25

Årets resultat
før skat (EBT)

230

101

141

127

192

For mere information, kontakt: Kommunikationschef, Simon Karsø Sika@nrgi.dk/25357429

Yderligere info:

Årsrapport 2016 - Financiel årsrapport

Årsrapport 2016 - Aktiviteter og samfundsansvar

Ny administrerende direktør skal sikre NRGi fortsat vækst

NRGi, der er et af Danmarks største energiselskaber, har ansat Jacob Vittrup som ny administrerende direktør. Jacob Vittrup tiltræder stillingen 1. maj 2017, og hans primære opgave bliver at fortsætte udviklingen af NRGi med fokus på vækst og værdiskabelse for andelshaverne.

Jacob Vittrup.jpg

Energiselskabet NRGi, der har hovedsæde i Aarhus, har pr. 1. maj 2017 ansat ny administrerende direktør. Det bliver den 45-årige Jacob Vittrup, der fremover skal stå i spidsen for et af Danmarks største energiselskaber

Jacob Vittrup er 45 år. Han er uddannet Cand. Oecon. ved Aarhus Universitet og kommer fra en stilling som CFO hos RTX A/S i Nørresundby, hvor han også har været konstitueret CEO i perioden december 2015 til september 2016. RTX A/S arbejder bl.a. med trådløs kommunikation, og Jacob Vittrup har gennem de godt seks år, han har været ansat, medvirket til at vende virksomheden til overskud og øge selskabets markedsværdi betydeligt.

Tidligere har Jacob Vittrup desuden været koncernregnskabschef hos B&O med ansvaret for intern og ekstern rapportering. Han har også undervist i HD på Aarhus Universitet.

Bestyrelsesformand i NRGi, Eva Ryberg er meget tilfreds med rekrutteringen af selskabets nye direktør. Hun siger:

”I vores søgen efter en ny direktør gik vi bevidst efter en forretningsorienteret person, der kan give os inspiration uden for energibranchen, og det har vi fundet i Jacob Vittrup. Vi er overbeviste om, at han er den rette person til at sikre den ønskede vækst og værdiskabelse for andelshaverne i NRGi og til at arbejde videre med missionen om, at vi som energiselskab går forrest i omstillingen til et smart og bæredygtigt samfund.”

Eva Ryberg fortæller endvidere, at en samlet bestyrelse er sikre på, at Jacob Vittrup kan løfte ’arven’ efter den afgående direktør, Søren Sørensen. Ifølge formanden har Søren Sørensen bragt NRGi derhen, hvor virksomheden er i dag, og han afleverer virksomheden i absolut topform, hvilket blandt andet ses ved, at selskabet forventes at komme ud af 2016 med et meget tilfredsstillende resultat.

Den kommende direktør i NRGi, ser frem til de nye udfordringer:

”NRGi er en spændende virksomhed i fremdrift og med et stort potentiale. Jeg ser frem til, sammen med de mange dygtige og kompetente medarbejdere, at eksekvere og levere på den allerede lagte 2020-strategi. Jeg vil nu bruge de kommende måneder på at skabe mig et godt indblik i virksomheden og lære forretningerne og medarbejderne bedre at kende,” fortæller Jacob Vittrup.

Det oplyses hermed, at Jacob Vittrup ikke giver interviews før han tiltræder stillingen den 1. maj. 2017.

Jacob Vittrup bor i Holstebro men flytter til Aarhus med familien, der foruden hustru tæller to børn. Fritiden bruges især på sportsaktiviteter og samvær med familie og venner.

Download billede af Jacob Vittrup

Nabostrid skal få østjyderne til at spare på strømmen

Energiselskabet NRGi vil have flere af østjyderne til at spare på elforbruget, og igangsætter derfor massiv kampagne med et nyt mobilspil, hvor el-kunderne kan dyste mod naboen om at spare mest på elforbruget.

Nu er selv håneretten blevet grøn. Sådan lyder det i et nyt tiltag fra energiselskabet NRGi, der ønsker, at flere at østjyderne bliver opmærksomme på deres elforbrug.

Med kampagnen ”Grøn Duel”, der bl.a. annonceres på nettet og i bybilledet, sigter det østjyske energiselskab mod at gøre elforbrug sjovere og mere vedkommende, så forbrugerne kan få en lavere elregning til gavn for pengepungen og miljøet.

Særligt skal et helt nyt spil på selskabets mobilapp bidrage til indsatsen, hvor el-kunderne kan kæmpe mod naboen eller vennerne i at opnå den største besparelse på elforbruget.

”Rigtig mange østjyder tænker kun over deres elforbrug, hvis der ikke er strøm i stikkonktakten, eller når regningen skal betales. Skal vi have flere til at gå op i deres forbrug, er det oplagt at tilføre et underholdningselement, og derfor giver vi nu muligheden for, at man kan kæmpe mod sin nabo eller sin ven om at opnå den største besparelse på elforbruget,” fortæller Simon Karsø, der er kommunikationschef i NRGi.

Spillet foregår i en mobilapp, hvor man opretter sig som bruger og dernæst opfordrer naboen, en ven eller anden bruger om at dyste mod hinanden. Der spilles syv runder, hvor deltagernes daglige elforbrug registreres og deres besparelse sammenlignes. Den spiller, der opnår den største procentvise besparelse efter syv runder, vinder spillet og håneretten.

For at kunne deltage i spillet kræver det, at man er kunde ved NRGi Elsalg, som er NRGi´s elhandelsselskab.

NRGi håber, at spilelementet kan bidrage til en forståelse af, at vi som el-forbrugere har et fælles ansvar i at tænke over vores forbrug.

”Det er selvsagt interessant for kunderne at nedbringe forbruget, hvis det kan give besparelser på husholdningsbudgettet, men vi håber også, at østjyderne får øjnene op for, at vi kan gøre en endnu større forskel, når forsøget på at spare også foregår på den anden side af hækken eller med en ven,” slutter Simon Karsø.

Du kan deltage læse mere om ”Grøn Duel” og deltage her.

Østjydernes elmåler havde travlt i 2016

For første gang i mange år steg østjydernes elforbrug i 2016 og er således det højeste siden forbruget i 2013, viser en frisk opgørelse fra energiselskabet NRGi.

1.915.594. Så mange MWh brugte østjyderne i 2016 mod 1.875.466 MWh i 2015, hvilket er en stigning på 40.128 MWh eller det samme som elforbruget for ca. 10.000 almindelige husstande.

Energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard, der ellers er ivrig fortaler for, at vi nedsætter vores forbrug, ser overvejende positivt på stigningen i 2016.

”Stigningen i vores elforbrug er først og fremmest et udtryk for et opsving hos mange østjyske virksomheder i 2016, og så er der sket en mindre kundevækst i 2016, der også påvirker stigningen. Endelig kommer, at vi hele tiden får flere køkkenmaskiner, TV, tablets og andre strømkrævende apparater i hjemmene, som dog samtidig bliver mere og mere energivenlige og strømbesparende i sig selv,” forklarer Benny Hebsgaard.

Det er især virksomhederne og industrien, der har trukket kurven i opadgående retning, men privatforbruget er begyndt at stige langsomt i efteråret og frem.

Alligevel påpeger energirådgiveren, at der trods positive takter stadig er rum for forbedring.

”Vi havde gerne set, at en del af stigningen skyldtes, at flere på landet skrottede oliefyret og gik over til varmepumpe, og at elbilen vandt yderligere indpas i bilparken. Desværre lader de tendenser stadig vente på sig”, siger Benny Hebsgaard.

Fra 2012 til og med 2015 kunne NRGi omvendt berette om et faldende elforbrug. Imidlertid mener energirådgiveren ikke, at stigningen i 2016 skyldtes dårligere elvaner.

”Vi får flere apparater, der kræver strøm, men vi bliver også mere opmærksomme på den økonomiske og samfundsmæssige gevinst ved at spare. Samtidig strammes lovgivningen løbende, hvor kravene til elektroniske apparaters spare-egenskaber konstant skærpes. Når vi ser opsving i erhvervslivet, vil vi også se tilsvarende stigninger i elforbruget, uanset hvor gode intentioner vi har om at spare,” slutter Benny Hebsgaard.

Områdeforbrug 2012-2016

 • 2016:1.915.594 MWh
 • 2015:1.875.466 MWh
 • 2014:1.885.151 MWh
 • 2013:1.905.202 MWh
 • 2012:1.963.745 MWh

NRGi køber sig ind i rådgivningsvirksomheden Exometric

NRGi, der er et af Danmarks største energiselskaber, har pr. 1. januar 2017 overtaget 60 % af analyse- og rådgivningsvirksomheden Exometric. Opkøbet skal igennem øget fokus på datadrevne analyser øge NRGi’s fokus på smart byudvikling.

Energiselskabet NRGi har gennem sin rådgivningsdivision overtaget 60 % af analyse- og rådgivningsvirksomheden Exometric. Der er tale om et strategisk opkøb, der skal styrke og videreudvikle NRGi’s fokus på arbejdet med smarte byer.

Ifølge Søren Sørensen, der er administrerende direktør i NRGi, vil opkøbet komme NRGi -koncernens mange samarbejdspartnere til gavn – herunder landets kommuner og regioner.

”Med opkøbet ønsker vi at styrke NRGi’s samlede kompetencer inden for udvikling af smarte byer. Målet er at stå endnu stærkere, når vi – i samarbejdet med landets kommuner og bygherrer – skal gøre byerne mere attraktive for danskerne at bo i. Vi ser Exometric som en virksomhed, der er på forkant med datadrevne analyser, og som med det afsæt skaber det bedst mulige grundlag for vigtige beslutninger for investeringer i fremtidens byer”.

Også hos Ulf Christensen, der er direktør i rådgivningsdivisionen, vækker opkøbet glæde.

”Exometric har på kort tid etableret sig som en anerkendt spiller på sit felt med unikke produkter og med en stærk kundeportefølje. Exometric føjer på den baggrund attraktive ydelser og produkter til divisionens eksisterende pallette af rådgivningsydelser, herunder vores bygherrerådgivningsvirksomhed Kuben Management. Med ejerskabet i Exometric står vi nu endnu stærkere som strategiske rådgivere for kommuner, investorer og developere i udvikling af fremtidens byer og byggerier”.

Administrerende direktør i Exometric, Henrik Sørensen, anser den nye ejer-sammensætning som værende særdeles positiv for begge parter.

”Vi ser nogle oplagte synergier i at blive en del af NRGi. Særligt kan vi se nogle meget frugtbare samarbejds­muligheder med Kuben Management, hvor Exometric skaber et datadrevet analytisk grundlag for økonomiske og strategiske beslutningerne om fremtidens byggerier, mens Kuben Management står for udviklingen og rådgivningen af bygherrerne fra idé til færdiggørelse af byggeriet”.

Klassisk markedsføring erstattes af kundedialog

Strøm er noget, vi danskere tager for givet. Vi spekulerer knap nok over strømforbruget og lægger paradoksalt kun mærke til strømmen, når den ikke er der. Det er en opfattelse, der skal der laves om på.

I en artikel i Børsen fortæller NRGi´s kommunikationschef om, hvordan kundedialog skal flytte forbrugernes holdning til strøm.

Læs artiklen "Klassisk markedsføring erstattes af kundedialog" - Børsen, 27.12.16

 

Ny lov kan blive genvej til bedre internetforbindelser

Mange danskere lever i byer med langsomt og ustabilt internet og en haltende digital infrastruktur. Nu kan der være hjælp at hente i en nyligt vedtaget lov om udrulning af fibernet.

94 pct. af danskerne har i dag adgang til internet i hjemmet. Selvom hovedparten af dem generelt er tilfredse med deres internetforbindelse, døjer 10 pct., svarende til godt 280.000 danske familier med dårlig eller meget dårlig internetforbindelse.

Problemet størst omkring de mindre landsbyer, hvor 15 % angiver deres forbindelse til at være dårlig eller meget dårlig, mens det kun gælder for 7 % af indbyggerne i storbyerne. Det viser en undersøgelse om potentialet for byudvikling fra Megafon og NRGi.

Søren Sørensen, adm. direktør for det østjyske energiselskab NRGi, der har ejerandel i bredbåndselskabet Fibia, ser et behov for endnu bredere udrulning af fiber, hvis man skal sikre en stærkere digital infrastruktur, der ruster byerne til fremtidens udfordringer og gør dem attraktive for nye og kommende borgerne. Samtidig slår han fast, at det hidtil ikke har været nogen nem opgave.  

”Vi skal så vidt muligt sikre en bred udrulning over hele landet, men det er lettere sagt end gjort. Udrulningen kræver kapital, villighed til investering, og samarbejde mellem kommuner, virksomheder og energiselskaber, og der skal samtidig være efterspørgsel hos borgerne. Det er omfattende og bekosteligt, og der er mange ender, der skal gå op, og det bremser sommetider udviklingen, forklarer Søren Sørensen.

Derfor ser han med optimisme og stor interesse på en nyligt vedtaget ”gravelov”, der gør det muligt at nedlægge fiber i eksisterende infrastruktur som spildevands- og kloakrør.

”Den ny gravelov er et rigtig godt eksempel på, hvad det vil sige at tænke byerne smartere. Det tyder på, at loven kan give mulighed for at få de hurtige forbindelser ud til endnu flere danskere på en billigere og mere effektiv måde ved at undgå omfattende gravearbejde og i stedet gøre brug af eksisterende infrastruktur. Jeg frem til at blive klogere på mulighederne i den nye lov,” fortæller han.

Mere end hurtige internetforbindelser

En bredere udrulning vil ikke kun sikre hurtigere internet til flere danskere. Det vil også give byerne bedre betingelser for at udvikle sig smartere, mener direktøren:

”På den ene side gør man det mere attraktivt for erhvervsliv og borgere at bosætte sig i udkantsbyer, hvor der er stor fraflytning, og på den anden side vil digitaliseringen give bedre vilkår for at løse de udfordringer, som en befolkningsvækst vil medføre i storbyerne, og derfor er det et oplagt sted at starte byudviklingen,” forklarer Søren Sørensen.

Muligheder og perspektiver i den nye gravelov bliver præsenteret ved energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, på en national Smart City konference d.1. februar 2017 i København.

Konferencen er arrangeret af NRGi i samarbejde med interesseorganisationen Gate 21.

Læs mere om smart city konferencen

Tal og fakta

 • 24 % af danskerne har en tvivlsom internetforbindelse. Herunder har 14 % hverken god eller dårlig, men ca. 10 % dårlig eller meget dårlig forbindelse. (Megafon og NRGi)
 • NRGi har siden konsolideret sig med et kollegialt energiselskab for at sikre en bedre og bredere udrulning af fiber til danskerne
 • For mere information om den ny gravelov, henvises til Energi-, klima og Forsyningsministeriet: rasbj@efkm.dk

NRGi skal have ny direktør

Et af Danmarks største energiselskaber, NRGi skal have ny administrerende direktør, da nuværende administrerende direktør Søren Sørensen har valgt at fratræde ved udgangen af april måned 2017.

Søren Sørensen har været i NRGi siden stiftelsen i 2000. Først som direktør og siden 2008 som administrerende direktør.

Fratrædelsen, der blev aftalt for et par år siden, bunder i et ønske fra Søren Sørensen om at prøve kræfter med opgaver udenfor NRGi. Ambitionen er at kunne nyttiggøre den viden og erfaring, han har opnået efter mange års virke på toplederniveau. Det være sig i forbindelse med eksternt bestyrelsesarbejde, andre eksterne konsulentopgaver og eventuel undervisning. NRGi vil dog fortsæt få glæde af Søren Sørensen, da han efter sin fratrædelse vil være tilknyttet NRGi i en toårig periode, hvor han skal udføre opgaver for koncernbestyrelsen.

Bestyrelsesformand i NRGi, Eva Ryberg roser den afgående direktør.

”Siden beslutningen om fratrædelsen blev taget, har Søren formået at ’holde snuden i sporet’. Det har vi i bestyrelsen stor respekt for. Som direktør har Søren gjort meget ud af en åben, direkte og konstruktiv dialog med både medarbejdere, bestyrelse, repræsentantskab, samarbejdspartnere og andre interessenter. Han har som administrerende direktør for koncernen opnået solide resultater. Eksempelvis vil jeg fremhæve disse milepæle:

 • NRGi’s forretningsportefølje er blevet skåret til med fokus på at forbedre lønsomhed og indtjeningen. Samtidig har der har været fokus på at sikre, at de enkelte forretningsenheder har forudsætninger og potentiale til at vækste og blive markante i de brancher, som de indgår i.
 • Udvikling af 2020-strategi for både koncern og divisioner, der sætter retningen for NRGi´s forretningsmæssige bidrag til et mere bæredygtigt samfund og energisystem. Herudover er der etableret en ny forretningsenhed for investering i vedvarende energi.
 • Der er udviklet en effektiv governance og ledelsesstruktur for NRGi-koncernen og dets forretningsområder. Det fokus, der har været på at udvikle et værdiskabende bestyrelsesarbejde i de enkelte forretningsenheder bl.a. med inddragelse af eksterne bestyrelsesmedlemmer, var baggrund for at NRGi i 2013 fik en bestyrelsespris af Dagens Dagsorden”.

For Søren Sørensen har det ikke været en nem beslutning af forlade NRGi.

”Jeg er rigtig glad for, at jeg har kunnet lave denne aftale med bestyrelsen. Jeg får nu mulighed for en fortsat tilknytning efter min fratrædelse, hvilket jeg tror, er rigtig godt for både NRGi og mig selv.  Et job som adm. direktør i et selskab som NRGi er et fantastisk privilegie, og det har derfor ikke været en nem beslutning, men hvis jeg skal prøve andre muligheder af, så skulle det være nu. Jeg har haft en fantastisk tid i NRGi og nydt samarbejdet med alle de gode og engagerede medarbejdere - både i koncernen og i vores forretninger - samt diverse eksterne samarbejdspartnere, kommuner og forretningsforbindelser.”

Fra koncernbestyrelsens side er der fuld forståelse for Søren Sørensens beslutning om at søge nye udfordringer.

”I bestyrelsen er vi kede af, at Søren forlader NRGi, men jeg og resten af bestyrelsen har samtidig respekt og fuld forståelse for, at Søren nu vil prøve kræfter med nye udfordringer både professionelt og personligt. På vegne af bestyrelsen ønsker jeg Søren al mulig held og lykke med fremtiden”, siger Eva Ryberg.

Bestyrelsen har igangsat en rekrutteringsproces med konsulentbistand fra rekrutteringsfirmaet Steen Gerhardt efter en ny direktør, og dette forventes at være på plads til 1. maj 2017 eller snarest herefter, sådan at der kan ske en udmelding herom i april måned 2017.

Download foto af Søren

El er en by i Rusland for mange kvinder

Vasketøjet klarer mor, bilen klarer far. Rengøring ligger mest mor på sinde, og græsslåning er hovedsageligt en opgave for far. Sådan lyder kønsrollestereotyperne. Men hvordan ser det ud, når det kommer til elarbejde og overblikket over familiens elregning? En undersøgelse tyder på, at elektricitet i hjemmet er mandens domæne.

Den lækre designerlampe er købt og venter bare på at blive hængt op over spisebordet. Men hvem henter værktøjskassen og klarer ærterne? Det gør manden i huset. I hvert fald hvis man ser på resultaterne fra en undersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet NRGi.

Her viser det sig, at kun halvdelen af de adspurgte kvinder giver sig i kast med elarbejde i hjemmet som fx at hænge en lampe op. Til sammenligning oplyser 3 ud af 4 mænd, at de har smøget ærmerne op og klaret opgaver som reparationer af elinstallationer, ophæng af lamper og udskiftning af sikringer.

”El er farligt”

Ifølge energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, skal forklaringen på forskellen nok findes i den holdning, at mange anser elektricitet som værende farligt, og farlige opgaver har historisk og traditionelt været noget for manden i familien:

- Forkert håndteret er elektricitet selvfølgelig farligt, og der er bestemt elopgaver, man skal være påpasselig med. Det er ikke noget, man bare lige piller ved – medmindre man ved, hvad man laver. Vores undersøgelse tyder på, at mænd – i noget højere grad end kvinder – kaster sig ud i mindre elopgaver i hjemmet, siger Benny Hebsgaard, der tilføjer, at kvinder – og mænd – der afholder sig fra lave elarbejde, sagtens kan lære det.

Manglende kendskab koster

NRGis undersøgelse viser, at det ikke blot er elarbejdet, kvinderne melder pas til. Hver tredje kvinde er også i tvivl om, hvordan elregningen skal læses og forstås: Blot 15 procent af kvinderne mener, de har overblik over elregningen, mens det for mændenes vedkommende er 29 procent, altså næsten dobbelt så mange.

Generelt er det blot hver femte dansker, der har overblik over hjemmets årlige elforbrug, og det manglende overblik har ifølge Benny Hebsgaard konsekvenser:

- Undersøgelsen viser, at der blot er 20 procent af danskerne, der ved, hvad de bruger på el om året. Og det er problematisk, da et nødvendigt udgangspunkt for at kunne spare penge på elregningen er, at husholdningens beboere har et overblik over forbruget. Har man ikke overblik, kan det være vanskeligt at overskue, hvor man skal sætte ind, og hvor der potentielt er penge at spare, siger Benny Hebsgaard.

Ifølge energirådgiveren er der dog hjælp at hente for de danskere, der har stirret sig blinde på elregningen og ønsker et nemt og hurtigt overblik:

- Det er i dag nemmere end nogensinde at følge med i elforbruget, da der efterhånden findes mange redskaber, der kan overvåge forbruget og udsende alarmer, inden det løber løbsk. For eksempel har nogle energiselskaber i dag apps, der giver overblik over forbruget, ligesom flere selskaber har gode facebook-sider med inspiration, gode spareråd og hjælp til gør-det-selv, slutter Benny Hebsgaard.

Om undersøgelsen

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi i perioden 13 - 18. januar 2016. Der er i alt gennemført 1017 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år med ansvar for betaling af el og varme i deres primære bolig.

   
Guide til gør-det-selv-kvinden: Sådan hænger du en lampe op

Det er ingen sag at finde og købe en flot lampe – men når først lampen er købt, skal den op at hænge på den udsete plads. Men hvordan gør man lige det?

Denne 10-trins guide giver dig svaret og hjælper dig med at finde din indre handyman frem.

1) Find det nødvendige værktøj frem

En spændingstester/polsøger, en skruetrækker, en bidetang, en afisoleringstang eller en lille kniv.

2) Afbryd strømmen
Inden du begynder at pille ved ledningerne, skal du slukke for strømmen – ikke bare på vægkontakten men i sikringsskabet (hovedafbryderen), så du undgår at få stød.

3) Åben lampeudtaget
Her skal du bruge en skruetrækker og klikke dækslet af. Når lampeudtaget er åbent, finder du selve loftsdåsen og forskellige ledninger, som sandsynligvis er beskyttet af nogle klemmer.

4) Kontroller spændingen ved lampeudtaget
Hvis du vil være helt sikker på ikke at få stød, bør du bruge en spændingstester, som kontrollerer, at der ikke er spænding nogen steder i arbejdsområdet. Du tester ved at sætte polsøgeren på én af de fire skruer, hvori der sidder en ledning. Lyser der en lille lampe i polsøgeren, er der stadig spænding, og du bør kontakte en elektriker.

5) Fjern 3-5 cm af kappen på lampeledningen
Skær forsigtigt i den udvendige kappe, som er den gummiring, der omkranser de farvede ledninger med kobbertråde. Brug afisoleringstangen, og pas på du ikke skærer ledningerne over.

6) Afisolér og sno kobberenderne
Afisolér de farvede ledninger ved forsigtigt at skære i den farvede isolering. Der vil nu komme nogle kobbertråde frem. Brug derefter bidetangen til at korte dem af, så de er ca. 6 mm lange. Sno enderne rundt om hinanden, så de ikke stritter.

7) Stik kobberenderne ind i klemmerne
Her skal du være opmærksom på, at alle kobbertråde skal ind i klemmerne, og at skruerne på klemmerne er strammet ordentligt.

8) Læg ledningerne så den ydre isolering (kappen) kommer ind under aflastningsbøjlen

9) Skru bøjlen fast og klem dækslet på
Træk i ledningen for at sikre, at den sidder fast og skru eller klik dækslet på.

10) Du har nu hængt din første lampe op!
Tilslut strømmen i sikringsskabet igen og tænd for lyset til lampen. Klap dig selv på skulderen – godt gået!

* Bemærk at afisoleringen maksimalt må være 6 mm – og vær sikker på at alle delene er samlet rigtigt, inden du tænder på stikkontakten.

Vil du have
sidste nyt fra NRGi
- skræddersyet
til dig?
TILMELD DIG NRGi'S
NYE NYHEDSBREV
Modtag Nyhedsstrømmen - NRGi´s nyhedsbrev med nyheder og konkrete sparetips til dit energiforbrug.
(Ved tilmelding accepterer du vores betingelser.)
Skriv navn
Skriv gyldig email